Overig

Janssen-Fritsen: wereldtop in sportmaterialen

1365

De Janssen-Fritsen Group is door het organisatiecomité uitgekozen als leverancier voor de Olympische Spelen in 2016. In Rio de Janeiro komen straks alle turntoestellen en basketbaltorens van het Nederlandse bedrijf. Afgelopen oktober werd bekend dat de Janssen-Fritsen Group de tender van het Olympisch organisatiecomité had gewonnen.

In binnen- en buitenland geldt de Janssen-Fritsen Group als toonaangevend. Het bedrijf behoort tot de top-3 fabrikanten van de wereld als het gaat om materialen en toestellen voor bewegingsonderwijs en de inrichting van sportzalen. Internationaal is de partner van Rotterdam Topsport bij het grote publiek vooral bekend van turnen en basketbal, de twee sporten waarin de Janssen-Fritsen Group zich heeft gespecialiseerd.

Het hoofdkantoor staat in Helmond.  Maar Janssen-Fritsen is al jaren een trouw lid van Rotterdam Topsport Business Club. Het bedrijf is namelijk zeer actief en betrokken bij de evenementen, accommodaties en verenigingen in de regio. Veel sport- en gymzalen hier zijn uitgerust met sportmaterialen van Janssen-Fritsen.

“In Rotterdam gaan we bijvoorbeeld binnenkort Gymzaal Slaghekstraat en Gymzaal Hoogvlietstraat inrichten”, vertelt Joost Ammerlaan. Hij is accountmanager voor Zuid-Holland. “Ook hebben we opdracht gekregen voor alle materialen in de multifunctionele accommodaties in Rozenburg en aan de Motorstraat. Rotterdam is al jaren een gewaardeerde klant. Een voorbeeld voor andere gemeenten omdat ze doelbewust investeert in moderne en vooruitstrevende inrichtingen.”

Prestigieuze opdracht

Ammerlaan vertelt trots over de prestigieuze opdracht uit Brazilië. Alle internationale leveranciers jagen op de grote evenementen – Olympische Spelen, WK’s en EK’s – omdat die goed zijn voor hun reputatie en omdat uit zo’n deal vaak tal van andere opdrachten volgen. Alle deelnemende landen trainen in de aanloop naar zo’n toernooi op identieke toestellen om zich optimaal voor te kunnen bereiden. Die bestellen dus de komende tijd ook hun materialen bij Janssen-Fritsen.

Dat hebben Ammerlaan en zijn collega’s al heel wat keren ervaren. Janssen-Fritsen staat er namelijk goed op. Veelvuldig werd het bedrijf gekozen. “Voor de Olympische Spelen was Beijing in 2008 de laatste keer. Twee jaar geleden in Londen koos men voor een lokale partij – daar was niet tegenop te boksen. Maar in Rio wilden we wel weer heel graag van de partij zijn.”

Schelde Sports

“Bijzonder voor ons is dat we deze keer ook voor basketbal zijn geselecteerd. De basketbaltorens worden namelijk geproduceerd door Schelde Sports uit Goes. Dat bedrijf is twee jaar geleden door de Janssen-Fritsen Group overgenomen. Geweldig dat we voor beide sporten de opdracht hebben gewonnen.”

De keuze van het organisatiecomité voor Janssen-Fritsen/Schelde Sports is volgens Ammerlaan mede te danken aan de levering voor het WK Basketbal eerder dit jaar in Spanje. “De FIBA, de internationale basketbalfederatie, heeft laten blijken dat onze stellingen zeer goed bevallen zijn. Formeel is de keuze voor leveranciers aan het Olympisch Comité dat in een jaar de Spelen organiseert, maar de diverse wereldfederaties – in ons geval dus de FIBA en de FIG voor het turnen – en het IOC hebben op de achtergrond natuurlijk de nodige invloed.”

Vijftig containers vol

Naar schatting vijftig containers vol turn- en basketbalmaterialen worden over anderhalf jaar naar Rio verscheept. Alles komt ook weer terug. Dat is een unicum. Ammerlaan: “De materialen worden namelijk geleast. Dat is voor het eerst. Het is stukken goedkoper voor de organisatie van de Spelen. Op die manier hoeven ze geen invoerrechten te betalen. Bij koop zou dat wel het geval zijn en de invoerrechten in Brazilië zijn torenhoog.”

Voor klanten  van de Janssen-Fritsen Group heeft de leaseconstructie een plezierige kant: zij kunnen deze toestellen en materialen tegen een scherpe prijs aanschaffen. “Ze zijn nog zo goed als nieuw en gebruikt door de wereldtop. We kunnen er heel veel bonden en verenigingen gelukkig mee maken.”

Dat doet het bedrijf ook via de stichting  Sports for Children. Oud-medewerkers van Janssen-Fritsen knappen oude materialen op en maken bijvoorbeeld van drie afgeschreven toestellen weer één redelijk goede. Daarmee richt de stichting in arme of door oorlog getroffen regio’s in voormalige Oostbloklanden vernietigde of leeggeroofde gymzalen in. Zodat de kinderen daar weer kunnen sporten.

Wilt u volledig op de hoogte blijven over alle topsport in Rotterdam? Volg Rotterdam Topsport dan via:

@RdamTopsport
Facebook.com/RotterdamTopsport