Overig

Joost Eerdmans

1010

Joost Eerdmans: Wethouder zichtbare zorgen Joost Eerdmans, sinds mei 2014 wethouder Veiligheid, Handhaving en Buitenruimte voor Leefbaar Rotterdam, behoeft gezien zijn staat van dienst geen introductie meer. Maar welk deel van de portefeuille Veiligheid huist bij deze Fortuynist van het eerste uur en wat hoort thuis bij burgemeester Aboutaleb?

Eerdmans begrijpt dat daar enige onduidelijk over is, maar hij zet keurig op een rijtje wie wat doet. “Burgemeester Aboutaleb houdt zich bezig met openbare orde en veiligheid, waaronder het aansturen van de politie wat betreft inzet en crisisbeheersing, ME, aanpak hooligans en hij maakt deel uit van de driehoek. (Burgemeester, Hoofdofficier van Justitie en korpschef). Andere taken zijn het opleggen van huisverboden, cafésluitingen en aanpakken van illegale prostitutie, want aan de wettelijke taken van de burgemeester wordt niet getornd. Zelf zit ik in de Stuurgroep Veilig en ik ga over de thema’s jeugdoverlast, woonoverlast, wijkveiligheid, verkeersveiligheid en de veiligheid in het openbaar vervoer. Ik ben wethouder zichtbare zorgen: schoon, heel en veilig. Ik heb ook de inrichting van de openbare ruimte in mijn portefeuille. Laat je de omgeving verslonzen, dan krijg je veiligheidsproblemen. Burgemeester Aboutaleb en ik stemmen onze werkzaamheden goed op elkaar af en zijn ‘partners in crime’. We zitten op dezelfde lijn en ik ben bovendien ook locoburgemeester.”

Rotterdam moet aantrekkelijk gemaakt worden voor kapitaalkrachtigen en deze doelgroep moet ook behouden blijven voor de stad. Dan moet dit wel een schone, hele en mooie stad zijn. Alles begint bij veiligheid. Zo’n klimaat trekt ook ondernemers. We zijn een hippe stad aan het worden die ook pop up zaken aantrekt. Kijk maar naar de Witte de Withstraat, Katendrecht en de Meent.”

Eerdmans denkt niet dat de bezuinigingen ten koste gaan van de Rotterdamse veiligheid; er is voor een aantal onderdelen juist extra geld beschikbaar. Onlangs was er wat opschudding omdat bij de Rotterdamse metro de bemensing in het toezichthokje verdwijnt. “Reizigers kregen onterecht de indruk dat dit toezichthouders waren. Bij brand moest er iemand op het station aanwezig zijn die de toegangspoortjes opent. Er is 100 miljoen geïnvesteerd in de tunnelveiligheid. Dat maakt een aantal mensen in de hokjes overbodig. Waar we juist extra investeren, is dat er in 2018 in elke metro een toezichthouder is. Inmiddels zijn al 10 extra toezichthouders begonnen.”

De Rotterdamse ambtenaren gaan regelmatig op stage, wat volgens Eerdmans tot hele nieuwe ideeën leidt. “Dit college wil met onze Kendoe mentaliteit het onmogelijke mogelijk maken. Dit is een college met ondernemersmentaliteit. Daar hoort ook bij dat je af en toe moet durven falen.”

Eerdmans legt veel werkbezoeken af om zelf te zien wat er leeft in de stad. Zijn inspirator Pim Fortuyn is heel aanwezig in zijn werkkamer. “Leefbaar maakt weer onderdeel uit van het stadsbestuur en is terug in het centrum van de macht.”