Overig

Logistiek & Regio Drechtsteden … Logisch!

699

Logistiek en alles wat daarom heen gebeurt, is bijna het oudste beroep ter wereld. Veldslagen, nog niet eens zo lang geleden, zijn verloren of gewonnen doordat de logistiek wel of geen onderdeel van de juiste strategie is geweest.

Dat is nog steeds actueel, al is het niet nodig om veldslagen te winnen, maar wel om de slag te slaan. Drechtsteden is vanouds een regio waarin logistiek sterk vertegenwoordigd is. Hoe kan het ook anders als je in het knooppunt van bewegingen zit, zowel over land, over spoor, als over water. De belangrijkste verkeersaders vinden of hun oorsprong in de Drechtsteden of lopen er dwars door heen. Dit geeft in een druk en dicht bevolkte regio best uitdagingen.

Toch is het logisch… Als regio schurken we tegen onze grote broer de Regio Rijnmond aan. De muil van Europa. Enige bescheidenheid past ons wel hier in de Drechtsteden, want ook de ontwikkeling van Logistieke ‘Hotspots’ in de rest van Nederland en dan met name aan onze Oostgrens is al jaren ‘hot’.

Echter, hierdoor ontstaat ook daar krapte in het aanbod van Logistiek Vastgoed en niet alleen dit biedt kansen voor onze regio. Ook het feit dat we dicht tegen het grootste Havengebied van Europa aan zitten biedt enorme kansen. Logistiek gezien blijven wij aantrekkelijk voor het toevoegen van waarde (Value Added Logistics) aan de belangrijkste logistieke ketens in Europa. Logischerwijs doe je dit niet 400 kilometer verderop, maar dichtbij om de keten zo efficiënt mogelijk te behe(ers)en. De laatste trends laten zien dat ook het uitbesteden van de productie naar landen in het (Verre) Oosten toch ook niet altijd de gewenste (kosten) efficiency heeft opgeleverd. Dergelijke processen worden toch weer dichter bij de oorsprong en afzetmarkt uitgevoerd. Dát is overigens pas maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Natuurlijk heeft de sector ook zo zijn uitdagingen in de huidige economische omstandigheden, maar de kansen zijn nog altijd groter dan de bedreigingen. Meedenken met opdrachtgevers, goede en betrouwbare service, maar ook de inmiddels platgetreden paden van Innovatie en M.V.O. kunnen ook in de huidige tijd zorgen voor een stabiele bedrijfsvoering.

Om ‘de slag te slaan’ is logistiek een strategische keuze voor iedere organisatie en een wezenlijke onderdeel van ieders productieproces. Het is een goede zaak om aan het begin van een project al een specialist in te schakelen en niet pas aan het eind als het dan plotseling een kostenpost dreigt te worden!

Teun Muller
Voorzitter Werkgevers Drechtsteden