Overig

Maritiem Festival duikt in plastic soep en verwelkomt tallship

1028

Het Maritiem Festival beleeft dit jaar een speciale anderhalve-meter-editie met een verrassend cultureel programma en ruime aandacht voor de ‘plastic soep’. Van 4 t/m 6 september duiken bezoekers online én op de kade van het Maritiem Museum Rotterdam in diverse activiteiten. Blikvanger is tallship de Morgenster, dat de museumhaven binnenvaart met ‘zeilen van hoop’.

Het Maritiem Festival besteedt dit jaar veel aandacht aan de duizelingwekkende hoeveelheid plastic, die in oceanen belandt. Zo komt WasteShark langs, een drone die wereldwijd plastic uit de havens haalt. Stichting Plastic Whale is van de partij met sloepen van opgevist plastic en ‘plastic soep surfer’ Merijn Tinga komt op zijn sup-board van plastic afval. Verder gaan kinderen aan de slag met restmaterialen om gerecyclede scheepjes te maken.

Online vervolg op talkshow

Eerder dit jaar vond in het Maritiem Museum een succesvolle talkshow over plastic soep plaats. Op vrijdag 4 september krijgt dit initiatief een vervolg met een webinar, waarbij moderator Samantha Coleridge in gesprek gaat met organisaties als The Ocean Cleanup, WasteShark en Clear Rivers. Studenten denken mee over oplossingen en een online publiek kijkt mee via YouTube.

Tallship met zeilen van hoop

Het Maritiem Festival draait om positiviteit en het denken in oplossingen. Daarom draagt de Morgenster ‘zeilen van hoop’, die door Rotterdamse kinderen zijn beschilderd in het kader van Sail a future. Hiervoor werkt het Maritiem Museum samen met kunstenares en initiatiefnemer Hetty van der Linden, Opzoomer Mee, de Eendracht, Aafje en Humanitas. Festivalbezoekers kunnen zelf zeilen beschilderen met hun hoopvolle boodschap.

Wereldhavendagen te gast

Op de gevel van het Maritiem Museum is de fototentoonstelling IN BEELD te zien van 1 t/m 11 september. In deze expositie zijn de mooiste beelden van 42 edities Wereldhavendagen verzameld. Met QR-codes kunnen video’s worden afgespeeld en augmented reality brengt de foto’s tot leven. Meer informatie: wereldhavendagen.nl/port-stories-2020.

Pop-up optredens in de museumhaven

Het festivalgevoel wordt verder aangewakkerd met pop-up optredens van Circusstad en de Operadagen. Gezelschap Be Flat treedt op met een mix van acrobatisch circus en urban sports. Daarnaast ontdekken bezoekers in museumschip Geertruida een zinnenprikkelende installatie over de relatie tussen Rotterdam en de haven. Een opera sluit het festival af: vanaf de Morgenster echoot de klaagzang van Undine over de Rotterdamse wateren. Het hele programma is te vinden op maritiemmuseum.nl

Het Maritiem Festival vindt plaats van 4 t/m 6 september bij het Maritiem Museum Rotterdam en is tot stand gekomen met dank aan Rotterdam Festivals. Meer info en tickets: maritiemmuseum.nl.