Overig

Masterclass infrastructuur voor Het Nieuwe Werken

540

‘De snelweg ligt er, maar wat laat je er allemaal op rijden?’

Phablets, honeypots, tabtops en lablets; het werd allemaal besproken tijdens de masterclass over infrastructuur voor Het Nieuwe Werken die gehouden werd voorafgaande aan de BOB-borrel bij Unica Installatietechniek in Rotterdam. “Flexibel werken is voor iedereen anders,” trapte Ed Staal, directeur Unica Schutte ICT, af. “De thuisomgeving, het kantoor, horecagelegenheden en de auto zijn allemaal plekken waar wordt gewerkt. Dat biedt voordelen, maar er zijn ook valkuilen. Vergeet bijvoorbeeld zeker niet om alles omtrent de infrastructuur optimaal in te vullen. Iedereen wil tenslotte dat Wi-Fi vlot werkt.”

Hendry Scholing, Solution Architect bij Unica Schutte ICT, nam na de korte inleiding het stokje over. In zijn functie slaat hij een brug tussen verkoop en techniek. De tientallen aanwezigen kregen eerst een korte uitleg over Unica Schutte ICT. “Wij zijn een one-stop-shop en onderdeel van Unica Groep. Als landelijk full-service ICT-dienstverlener vertalen wij al meer dan 20 jaar de marktontwikkelingen naar effectieve ICT-oplossingen.” Met ruim 150 specialisten verzorgt het bedrijf de complete ICT-keten op het gebied van levering, implementatie, beheer en onderhoud van ICT-infrastructuren. Onafhankelijk advies is de basis van de dienstverlening, waarbij Unica Schutte ICT met haar brede portfolio als ICT-partner fungeert. “Een kerntaak is om de business en de wensen van de gebruiker in harmonie te krijgen. Wanneer we een stukje teruggaan in de tijd, wordt duidelijk dat de ontwikkeling van de cloud veel veranderingen met zich heeft meegebracht. In de beginperiode was centraal werken louter voor grote bedrijven weggelegd. Het voordeel qua management en beheer was erg groot en in de loop der jaren is alles meer en meer geoptimaliseerd. Door applicaties vanuit een datacenter af te nemen, hoef je die niet meer zelf te installeren. Die integratie is er en de werkplek ontwikkelt zich steeds meer. Door de komst van internet werd het steeds makkelijker om zaken aan elkaar te knopen. Maar de kennismaking met internet had ook één groot nadeel: de gebruiker kreeg steeds meer wensen en eisen. Met als resultaat dat we niet alleen meer willen werken op een desktop of een laptop, maar op alle mobiele apparatuur. En dat aanbod wordt steeds veelomvattender. Die ontwikkeling zet zich al jaren door en de groei lijkt niet te stoppen.” Om dat aan te geven, had Scholing enkele cijfers uit een recent onderzoek paraat. “In Nederland heeft 60 procent van de mensen met een mobiele telefoon een smartphone. Bovendien zijn in ons land de meeste tablets binnen de zakelijke markt in omloop. Ongeveer 42 procent van de werkende bevolking gebruikt een tablet voor zijn of haar business.” Scholing verwacht dat de tablet-markt ook nog niet verzadigd is. “Apple, Samsung en andere merken maken aan de lopende band reclame voor hun nieuwste modellen. Het grote voordeel van een tablet ten opzichte van een laptop is natuurlijk het gewicht. Een tablet is veel lichter en neem je heel makkelijk ergens mee naartoe. Bovendien groeit de jongere generatie er mee op. Zij hebben veel minder aandacht voor een desktop en zijn veel meer bezig met tablets. Zij kunnen daar ook met tien vingers blind op typen.”

Knight Rider wordt een beetje werkelijkheid

De phablet verovert nu ook in rap tempo de markt. Niet alle aanwezigen waren bekend met dit fenomeen. “Het is een kleine tablet waarmee je ook kan bellen of een hele grote telefoon met tabletfuncties. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk de iPhone 6 Plus. Voor wie een tablet te groot en onhandzaam vindt en een ‘standaard’ telefoon te klein, biedt zoiets uitkomst. Ook tabtops en lablets combineren de eigenschappen van verschillende devices. Een ander voorbeeld zijn smartphones die gekoppeld kunnen worden aan smartwatches. Knight Rider wordt daarmee een beetje werkelijkheid. Zo’n horloge heeft immers veel meer functies dan alleen de tijd aflezen.” De verwachting is dat in 2015 wereldwijd liefst 4,5 miljard personal devices ergens op een netwerk infrastructuur aangesloten zijn. “Het grote probleem van infrastructuur is dat je niet direct ziet hoe complex het is. Men is vaak geneigd te denken: ‘Maar thuis werkt het toch ook?’ Terwijl de oppervlakte en het aantal mensen in een gemiddelde woonkamer toch echt een stuk lager ligt dan die van een gemiddelde werkplek. Voor de aanleg van nieuwe infrastructuur moet je je optimaal bewust zijn van de bouwkundige omgeving. Alles moet eerst heel goed in kaart worden gebracht en met gebruikers zijn gesprekken nodig om te achterhalen wat de wensen en eisen zijn en hoe de werkplek gebruikt gaat worden. Geen pand is gelijk. Een klooster vergt een hele andere werkwijze dan een bedrijfsverzamelgebouw.” Wanneer de eisen en wensen helder zijn, volgt voor Unica Schutte ICT de volgende stap. Op basis van de bouwtekeningen van het pand kan men vervolgens aan de slag. “De vraag waar er goede dekking nodig is, is vaak een hele belangrijke. Op een school zal de behoefte aan bereik en capaciteit in de aula bijvoorbeeld een stuk hoger zijn dan in de klaslokalen. Om tot een goed resultaat te komen, mag de zoektocht naar mogelijke stoorzenders voor een draadloze netwerkverbinding ook niet ontbreken. Magnetrons of draadloze veiligheidsmelders kunnen directe invloed hebben op mindere kwaliteit van een draadloos netwerk. Dat probleem moet dus eveneens worden getackeld.”

Theorie versus praktijk

Als voorbeeld noemt Scholing de recent geopende Markthal in Rotterdam. “Een partij heeft op voorhand een projectering gemaakt die er op papier fantastisch uitzag. Maar er was even geen rekening mee gehouden dat alle bewoners van appartementen boven de marktvloer naar KPN  zouden bellen voor draadloos internet. Dat zijn ruim 200 potentiele stoorzenders voor de exploitanten op de vloer. Als publiekstrekker willen zij de consumenten namelijk ook mobiliteit bieden, zodat ze een visje kunnen eten en tegelijkertijd de mogelijkheid hebben om hun mail te checken. Op een slimme manier monteren en de infrastructuur flexibel houden is dus van groot belang.” Vanuit de zaal beantwoordde Scholing ook nog wat vragen, die voor een groot deel over veiligheid gingen. Is het mogelijk om hotspots van honeypots te onderscheiden? En welke gevaren kleven er bijvoorbeeld aan wanneer steeds meer medewerkers hun eigen device meenemen naar de werkvloer? “De vraag is inderdaad of dat een goede keus is voor bedrijven. Stel dat zo’n tablet bij een woninginbraak wordt gestolen; dan liggen er mogelijk bedrijfsgevoelige gegevens op straat. De snelweg ligt er, maar wat laat je er allemaal op rijden? Die vraag is een hele belangrijke.”