Overig

Meer werkende vrouwen

686

Het aantal werkende vrouwen is de afgelopen tien jaar sterker toegenomen dan het aantal werkende mannen. In het tweede kwartaal van 2015 telde de werkzame beroepsbevolking ruim 3,8 miljoen vrouwen tegen 3,4 miljoen in 2005. Er waren 4,5 miljoen mannen aan het werk tegen 4,4 miljoen tien jaar geleden. Dat meldt CBS.

Vorig jaar dook het aantal werkende vrouwen even onder de 3,8 miljoen. Vooral het aantal werkenden in zorg en welzijn beroepen viel toen terug.

Het afgelopen jaar was de toename onder vrouwen weer relatief sterk waardoor het aantal werkende vrouwen weer boven de 3,8 miljoen uitkwam. Wel werkt driekwart van de vrouwen in deeltijd. Bij de mannen is dat een kwart. Er waren in het tweede kwartaal 84 duizend meer vrouwen en 24 duizend meer mannen werkzaam dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

De groei van het aantal werkende vrouwen in het afgelopen jaar kwam voor rekening van vrouwen van 15 tot 25 jaar en van 45 tot 75 jaar. Het aantal vrouwen in het onderwijs en met een bedrijfseconomisch of administratief beroep nam bij alle leeftijdsgroepen relatief sterk toe. Bij jonge vrouwen nam vooral het aantal verkoopsters dat in de detailhandel werkt sterk toe. Deze groep vormt bijna de helft van alle jonge vrouwen met een commercieel beroep. Bij de vrouwen van 45- tot 75 jaar was de groei daarnaast groot bij de dienstverlenende beroepen, bijvoorbeeld in de horeca.