Overig

Met de e-bike naar mijn werk in het Albert Schweitzer ziekenhuis

874

Mary-Lou van de Walle woont in Sliedrecht en werkt in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Tot voor kort woonde ze in Dordrecht en fietste ze in drie minuten naar het werk. Vanuit Sliedrecht ging ze met de auto en carpoolde ze vaak met een collega. Nu de N3 gerenoveerd wordt en het parkeren bij het ziekenhuis naar alle waarschijnlijkheid €4,- per werkdag gaat kosten, kiest Mary-Lou voor een e-bike. “Complimenten voor de actie waarbij je echt een forse korting krijgt op de aanschaf.” De actie is een initiatief van Rijkswaterstaat en is te vinden op de website van Ways2go.

“Ik kan de e-bike vandaag gaan ophalen,” vertelt een enthousiaste Mary-Lou en dat komt goed uit want ze heeft nu vakantie en kan zo op haar eigen tempo haar nieuwe e-bike gaan uitproberen en Sliedrecht gaan verkennen. Dat de N3 gerenoveerd wordt, is te merken volgens Mary-Lou. “’s Ochtends zit ik vaak al om 6 uur in de auto. Dan gaat het nog wel, maar overdag is goed te merken dat ze bezig zijn aan de weg. Het is echt drukker en behoorlijk veel file. Ik begrijp het wel hoor,” voegt ze eraan toe, “maar even snel met de auto langsgaan bij familie of vrienden in Dordrecht is er momenteel niet bij.”

Heen en weer naar het ziekenhuis is het voor Mary-Lou 35 kilometer. “Dat vind ik te ver met een normale fiets.” Naar een e-bike had ze eigenlijk nooit gekeken. “Ik vond het zelfs een beetje eng en ik vond ook dat ik gewoon zelf moest fietsen, zonder ondersteuning. Tot ik het een keer ging proberen. De fietsenwinkel had mij aangeraden ook vooral een helling of een steil stuk te proberen en toen dacht ik: dat fietst veel fijner met een e-bike!”

“Ik hoorde via een collega van de kortingsregeling. Eigenlijk moet je na het aanmeldproces binnen 1 maand een factuur kunnen overleggen. Ik heb gevraagd of dat iets opgerekt kon worden in verband met het feit dat ik echt een goede fiets wilde zoeken, die goed bij mij past. Dat was geen probleem. Het proces van aanmelden ging heel soepel. De online omgeving is heel vriendelijk en je moet alles gewoon goed lezen. Daarna ging het ook heel snel. Het geld staat zelfs al op mijn rekening.” Binnenkort gaat ze haar eerste kilometers naar het werk op de e-bike maken. “Een collega van mij woont ook in Sliedrecht. Ik fiets met haar mee, want zij kent de route.” Op de vraag of ze opziet tegen de naderende herfst en winter, antwoordt ze laconiek: “Nee hoor, ik koop er een goed regenpak bij en dan komt het helemaal goed.” Eind van het jaar wordt Mary-Lou nog eens gevraagd om haar ervaringen te delen. “Wie weet heb ik dan mijn gewone transportfiets wel naar de Kringloop gebracht.”

Deze actie maakt deel uit van een breder pakker aan mobiliteitsmaatregelen waar bewoners en bedrijven tijdens het groot onderhoud van de N3 gebruik van kunnen maken en is een initiatief van Rijkswaterstaat.