Overig

Waterschap Hollandse Delta kruipt het land op

712

Het is hoog tijd dat Nederland de betekenis van water herontdekt bij het ordenen van de ruimte, vindt dijkgraaf Jan Bonjer. „Door de klimaatverandering staan we op een keerpunt en daarom moeten we als waterschap het land op kruipen.”

Dit zei Bonjer tijdens zijn officiële beëdiging als dijkgraaf door Commissaris van de Koning Jaap Smit. Voor het behoud van Nederland is een samenspel nodig van ‘harde’ techniek en ‘zachte’ natuur, vindt hij. Bouwen met de natuur is noodzakelijk, anders wordt veiligheid voor de lage landen onbetaalbaar. „Johan van Veen, de ingenieur van het Deltaplan, zei het al: de beste ingenieur is moeder natuur.”

Omdenken

Ook de samenleving speelt een grotere rol bij het waterschapswerk. „Dat vraagt van ons om met een open blik en met creativiteit nieuwe allianties aan te gaan.” Daar is een verandering van denken voor nodig, ook binnen Hollandse Delta. „We zijn een organisatie van professionals die moet veranderen in een professionele organisatie”, aldus de dijkgraaf.

Bonjer trad op 1 mei aan als dijkgraaf van Hollandse Delta. Vanwege de coronacrisis kon zijn beëdiging pas op 2 december doorgaan. Na zeven maanden is zijn eerste indruk over Nederland en het water: „Veel praten en veel plannen, te weinig durven en doen. Waar is ons urgentiegevoel?”