Overig

Mia: praktisch, elektrisch en ultracompact

545

De gemeente Zwijndrecht had als eerste gemeente in Nederland de primeur door in januari jl. twee elektrische auto’s van het merk mia in gebruik te nemen. Tijdens het auto event was mia natuurlijk ook aanwezig met een elektrische auto. Wat is het geheim van mia?

Die vraag ligt aan de basis van de mia. De mia is ontworpen voor simpel vervoer in en rond de stad. Een nuchtere auto, vol slimme vondsten die het dagelijks leven makkelijker maken. De mia is compact, stil, zuinig, niet vervuilend en heeft een actieradius van maximaal 125 kilometer. Hij is duurzaam van bouw tot sloop, want in de ontwikkeling en productie is nagedacht over ‘schone’ materialen, recycling en hergebruik. Kortom, de mia is eigenwijs en anders. Het is een auto met een zeer aparte vormgeving; een driezitter, waarbij de bestuurder in het midden zit en passagiers daar links en rechts achter. De mia is 2,87 meter lang of beter: kort. Handig dus in de stad. Voor wie meer ruimte wil, is er de mia L: 3,19 meter met vier zitplaatsen. En voor ondernemers is er de mia U, met een laadruimte tot 1.500 liter. Alle mia’s hebben een 18 kW sterke elektromotor achterin, die met een 8 kWh accu een topsnelheid van 100 kilometer per uur en een actieradius van 80 kilometer biedt. Er is ook een 12 KWh accu beschikbaar met een actieradius van 120 kilometer. De mia is enorm praktisch, veilig, ultracompact en – het allerbelangrijkste – elektrisch.

De mia heeft vele voordelen voor het milieu, maar ook betaalt u geen brandstofkosten, wegenbelasting, BPM én geen bijtelling. Bovendien krijgt u service en onderhoud aan huis. Een enorm financieel voordeel dus, dat voor u als ondernemers zelfs nog verder oploopt dankzij diverse overheidssubsidies. De hoge benzineprijzen maken elektrisch rijden uiteraard extra aantrekkelijk, maar er zijn genoeg andere redenen om voor mia te kiezen. De mia heeft namelijk alles wat een ‘gewone’ auto ook heeft, maar dan mooier, slimmer en milieuvriendelijker. Dus met een mia bezuinigt u niet alleen op de kosten van vervoer en op CO2-uitstoot, maar krijgt u ook meer comfort, design, veiligheid en gemak.

Techniek in dienst van milieu
In de mia is van het ontwerp tot de recycling nagedacht over het impact op onze omgeving. De mia moest zo licht mogelijk worden, zeer zuinig en milieutechnisch verantwoord. En dat is gelukt. De mia weegt 765 kilo inclusief accu en gebruikt 75% minder energie dan een voertuig van 1.200 kilo. De mia heeft een asynchrone elektrische motor van 18 kW, een lithium-ijzerfosfaat batterij een maximale koppel van 58 Nm en een maximumsnelheid van 100 km/u.

Ervaring
Hendrik Jan van der Rhee van Drechtsteden BUSINESS reed tijdens het auto event in de mia. “Een aparte ervaring, je zit in het midden van de auto en dat is even wennen. Daar ben je echter snel aan gewend. Hij rijdt prima. Het zou best wel eens een topper kunnen worden.”