Overig

MKB carrièredag voor Erasmus Universiteit studenten

440

Als studenten van de universiteit tijdens hun opleiding al kennis maken met het bedrijfsleven dan gaat het vaak om grote bedrijven. De studenten van Economic Faculty association Rotterdam wilden daar verandering in brengen en organiseerden daarom een carrièredag in de C hal, waar studenten kennis konden maken met MKB bedrijven uit de regio.

Missie EFR
De missie van de Economic Faculty association Rotterdam (EFR) is om een brug te slaan tussen de theoretische opleiding en de praktijk. Op het gebied van onderwijs, carrière en netwerk biedt de EFR studenten zoveel mogelijk naast hun studie. Zo organiseerden ze 1 oktober een Career Day waar studenten laagdremp-elig kennis konden maken met een zeer diverse groep ondernemers uit de regio. Opvallend was dat veel van de aanwezige ondernemingen innovatief en toekomstgericht bezig zijn.

MKB is grootste werkgever van Nederland
Hoewel bekend is dat de MKB de motor is van de economie en innovatie, krijgen studenten economie, bedrijfskunde en econometrie van de Erasmus Universiteit tijdens hun studie weinig tot nooit te maken met deze bedrijven. Op de carrièrebeurzen en recruitment evenementen die ze bezoeken staan vooral de grote en internationale bedrijven. Daardoor zijn ze zich minder bewust van de mogelijkheden van een loopbaan in het midden- en kleinbedrijf, hoewel een groot percentage daar uiteindelijk wel terecht komt. Wat betreft uitdagend werk doet het MKB dan ook zekere niet onder voor de grote bedrijven.

De nieuwe economie
Zo was er een stand van de Dam, de Rotterdamse munt waarmee aangesloten kleine ondernemers en burgers onderling kunnen afrekenen. De studenten vonden het interessant om na te denken over alternatieven voor geld, zoals circulaire economie en ruilsystemen.

Ook Rijnmond Werkt Samen, een netwerk voor ondernemers en ondernemende mensen, die samenwerken aan maatschappelijke initiatieven en business was goed vertegenwoordigd en liet de studenten zien hoe belangrijk samenwerking kan zijn.

Stichting Jong Ondernemen en de SUGU club trokken veel belangstelling vanwege de informatie over het goed voorbereid gaan ondernemen.

Talentontwikkeling en ondernemerschap
Er waren bedrijven die zich bezighouden met inclusief ondernemen, talentontwikkeling, 3D printen en het nieuwe werken, adviesbureaus voor ondernemers, ICT bedrijven, onderwijsvernieuwing (de toekomst van financials), stadsontwikkeling en zorgvernieuwing. Bij bepaalde stands bleven grote groepen studenten staan om te luisteren naar de verhalen van de ondernemers en ontstonden er interessante discussies.

Erasmus Centre for Entrepreneurship
Vanuit de Rotterdam Science Tower waar het Erasmus Centre for Entrepreneurship ook is gevestigd zien we steeds meer belangstelling bij studenten om een bedrijf op te starten. Op 7 oktober is de landelijke Get in the Ring dag waar meer dan 100 Nederlandse startups strijden om een plaats in de internationale finale.

Goede stap voorwaarts vanuit de Universiteit
Het was kortom een inspirerende dag voor zowel de studenten, die allerlei vernieuwende zaken voorgeschoteld kregen als voor de ondernemers die kennis konden maken met het aanstormend talent. Er ontstonden zelfs een aantal recruitment gesprekken. Ook studenten van andere faculteiten kwamen kijken en gingen in gesprek met ondernemers.