Overig

MKB-katalysatorfonds steunt ontwikkeling dynamische testbank

863

Rubber Design B.V. uit Heerjansdam heeft een bijdrage ontvangen uit het MKBkatalysatorfonds Drechtsteden. Het bedrijf gebruikt deze cofinanciering voor een kwartiermakers project voor de ontwikkeling en bouw van een testbank voor maritieme trillings- en geluidsdempers.

Rubber Design is gespecialiseerd in technologie voor trilling en geluidsbeheersing voor vaartuigen. Voor marineschepen, jachtbouw en onderzoekvaartuigen komen er steeds strengere eisen voor constructiegeluid en onderwatergeluid. Om deze eisen te halen moeten aan boord van deze schepen trillingsdempers worden toegepast bij apparatuur die de trillings- en geluidsniveaus reduceren tot vastgestelde limieten.

Om te kunnen beoordelen of de nieuw ontwikkelde trillingsdempers voor
marineschepen ook daadwerkelijk aan de gestelde limieten voldoen, wil Rubber Design een eigen testbank hebben. Het bedrijf werkt hiervoor samen met TNO, Defensie Materieel Organisatie (DMO) en Biezepol Metaalbewerking uit Heerjansdam.

Hoog frequent dynamisch testbank

Om de overdracht van constructiegeluid te kunnen berekenen en daarmee het onderwatergeluid te voorspellen, is het nodig om de dynamische stijfheid van de trillingsdempers tot hoge frequenties (5000 Hertz) vast te stellen. Hiervoor is een hoog frequent dynamische testbank nodig, die Rubber Design met het kwartiermakers project van het MKB Katalysatorfonds ontwikkelt.

Jaco van Sliedregt, technisch manager: “Voordeel hiervan is dat we het meten niet meer hoeven uit te besteden aan derden, maar dat we zelf een prototype snel en uitgebreid kunnen meten. We zijn daarmee een van de weinige bedrijven in Europa waar dit mogelijk is. Dat versterkt de concurrentiepositie van Rubber Design aanzienlijk in dit marktsegment waar op dit moment veel projecten voor de marinevloot in Europa lopen. En dat biedt ook weer kansen voor partners in de regio waar Rubber
Design mee samenwerkt.”

Duurzame werkgelegenheid

Wethouder Tycho Jansen (Economie): “Het is geweldig om te zien hoe Rubber Design de krachten bundelt met andere bedrijven en zo de concurrentiepositie versterkt. Dit draagt bij aan duurzame werkgelegenheid in onze maritieme regio. Tegelijkertijd legt het bedrijf ook de koppeling met het onderwijs en biedt het studenten de mogelijkheid
om met de testbank te leren meten. Een mooi voorbeeld hoe bedrijfsleven en onderwijs samen werken aan de regionale arbeidsmarkt.”

MKB-katalysatorfonds Drechtsteden

Het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden biedt cofinanciering, ontsluit relevante netwerken en biedt faciliteiten aan. Bedrijven met innovatieve ideeën in de (maritieme) maakindustrie kunnen een beroep doen op dit fonds. Voor meer informatie kijk op: www.mkbkatalysatorfondsdrechtsteden.nl