Overig

Netwerken is als een eerste date

464

Netwerken en daten, het zijn twee verschillende activiteiten. Toch gelden veel dezelfde regels. Je hebt namelijk maar één kans om een eerste indruk te maken. En iedereen weet: De eerste indruk telt. Een aantal do’s and don’ts van netwerken op een rij:

  1. Verkopen tijdens een netwerkevenement?

Veel mensen zien een netwerkevenement als hét ultieme moment om te verkopen. Wat ze zich niet realiseren, is dat deze aanpak de gesprekspartner volledig kan afschrikken. Je product of dienst verkopen tijdens een netwerkevenement is als een (huwelijks)aanzoek doen tijdens een eerste date. Een absolute don’t!

  1. Luisteren, doorvragen en interesse tonen

Een goede netwerker heeft twee oren en een mond en gebruikt deze proportioneel. Als je met iemand praat, verwacht dan niet dat diegene direct geboeid is. Luister naar wat iemand zegt, vraag door en wees geïnteresseerd; je creëert hiermee gemakkelijk een basis voor een volgende keer wanneer je deze persoon ontmoet.

  1. Focus

Focus jezelf op de persoon waar je mee praat. Kijk niet ‘half’: met je ene oog naar je gesprekspartner en met je andere oog naar je volgende gesprekspartner. Het is uiteraard begrijpelijk dat je veel mensen wilt spreken tijdens een netwerkevenement, maar verlies nooit je aandacht voor je gesprekspartner. Wil je het gesprek beëindigen? Gebruik dan niet het excuus: ‘’Ik ga even naar het toilet’’. Wacht op een ‘natuurlijke’ pauze tijdens een gesprek waarop je visitekaartjes kunt uitwisselen. Of begin met praten in de verleden tijd: ‘’Leuk dat we elkaar ontmoet hebben! Ik kijk uit naar de volgende keer!’’ Deze laatste zin werkt overigens ook heel goed bij de afsluiting van een eerste date!

  1. Negeer je telefoon

Als je op een netwerkevenement bent, is het verstandig om niet continu met je telefoon bezig te zijn. Doe je dat wel, dan laat je anderen weten dat je niet geïnteresseerd bent. Ook sluit je jezelf buiten van ‘echte’ gesprekken. Dit geldt tevens voor een eerste date: Als je alleen maar op je telefoon kijkt, is dat geen blijk van interesse en zal de ander dat niet waarderen.

  1. Wat doe je na een eerste ontmoeting?

Als je tegen je gesprekspartner zegt dat je na het netwerkevenement contact opneemt, doe het dan ook. Het klinkt als een open deur, maar velen doen dit niet. En dat is zonde. Ook dit geldt voor een eerste date: Als je toezegt nog eens te bellen, maar dat vervolgens niet doet, dan krijgt je date een slechte indruk van je.

Netwerken gaat over het bouwen van relaties. Bij BNI, al 29 jaar de meest succesvolle netwerkorganisatie ter wereld, bouwen onze leden relaties met elkaar op. Ze komen wekelijks bijeen en leren elkaar kennen en vertrouwen. Zo kunnen ze veel business voor elkaar genereren. BNI Rotterdam heeft 18 netwerkgroepen in de regio Rotterdam. Er zijn zowel ochtend- als middaggroepen. Wil je ook ervaren hoe deze manier van netwerken werkt? Kom dan gerust eens op bezoek bij een van onze netwerkgroepen. Je kunt ons bereiken via

admin@bni-rotterdam.nl