Overig

Onafhankelijk

463

Het is de laatste maanden goed mis bij een aantal grote, internationaal opererende bedrijven. Dat houdt mij bezig. Hoe is het mogelijk dat –nog maar recent – er weer een gigantisch en gerespecteerd bedrijf ‘zomaar’ ter ziele is gegaan. Een aantal jaren geleden zagen beleggers het aandeel van dit Nederlandse bedrijf nog als een groeifonds, mede dankzij de vele overnames in binnen- en buitenland. Toen er boven water kwam dat er gefraudeerd werd, bedreigde dat opeens de continuïteit van de onderneming. Let wel een bedrijf met tienduizenden medewerkers op de loonlijst en een miljarden omzet. En nu is het failliet.

Als eerzame ondernemer kom ik er steeds vaker achter dat grootheid en macht ook heel broos kan zijn. Zo ben je de parel van de beurs en zo stort je bedrijf als een kaartenhuis in elkaar. Wat betreft grootte, omzet, producten en diensten zijn wij in niets te vergelijken met de parels van de Nederlandse grootindustrie. Maar net als zij, zijn wij ook een onderneming. Een onderneming waarin wij naar eer en geweten hard werken om onze ambities waar te maken. Steeds in ontwikkeling blijven, zorgen dat de lijntjes kort blijven, focussen op hetgeen je doet, creatief zijn in het zoeken naar het juiste personeel en zorgen dat je je zaakjes op orde hebt en houdt.

Dat lukt ons tot nu toe uitstekend door transparant te zijn in alles wat we doen. Een groot goed naar mijn mening is onafhankelijkheid. Zodra je bent overgeleverd aan bijvoorbeeld overheden, banken en aandeelhouders raak je de grip op je eigen zaak kwijt. Kijk maar naar de ‘gevallenen’ van de laatste jaren.

– Arie Verhoeven