Overig

PASSIE, PLEZIER EN VOLHARDING

974

Waar worden mensen gelukkig van? Ik denk dat het vooral gaat om passie, plezier en voldoening. Een goed gevoel over werk, privéleven en een plezierige relatie met de mensen om je heen. Ondernemers met passie en enthousiasme. Zij weten het tij te keren en de situatie te beïnvloeden. Ben jij zo’n passievolle ondernemer? Dan ben jij in staat het verschil te maken!

Ondernemers die positief denken over de toekomst hebben een grotere kans hun doelstellingen te realiseren. Passie is van groot belang. Geloof in eigen kunnen. Ondernemers met een plan hebben ook vaak het ‘goede’ verhaal. Ze zijn volhardend, energiek en doen hun uiterste best de doelstellingen van hun onderneming te realiseren. Een verhaal waarin zij geloven zonder dromen achterna te jagen. Met zo’n opstelling is ook het mogelijk mensen mee te krijgen. Medewerkers, klanten en financiers. Enthousiasme is dus heel belangrijk. Positieve mensen die enthousiasme kunnen delen en overbrengen. Als jij -als ondernemer- jouw verhaal verteld gaan de toehoorders dan op het puntje van hun stoel zitten? Nee? Dan moet je daar in rap tempo voor gaan zorgen!

Geloven in eigen kunnen

Jouw enthousiasme en twinkeling in de ogen werken namelijk aanstekelijk. Klanten moeten jou sowieso aantrekkelijk vinden. Een beetje verliefd op je raken. Neem anderen dus mee in jouw enthousiasme en droom. Verwoord waarin jij gelooft. Voor sommigen ondernemers is het moeilijk om die passie over te dragen op anderen. Daardoor missen zij onnodig kansen. Geloof in eigen kunnen is noodzakelijk om succes te hebben. Creëer je eigen succes. Echt het kan! Wanneer jij dat voor elkaar krijgt geeft dat (zelf)vertrouwen. En dat is bij ondernemen van essentieel belang. Vertrouwen in jezelf en vertrouwen van jouw omgeving. Vertrouwen is broos, je kunt het ook snel verspelen. Wees dus wel realistisch en verkoop geen praatjes. Daar prikt men snel doorheen.

Geen onnodige vragen stellen

Vertrouwen is afgaan op je eigen waarneming, jouw ondernemerskompas. Vertrouwen dat tegenslagen en teleurstellingen weet te overwinnen. Passie en enthousiasme gaan jouw vervolgens helpen! Stel jezelf niet allerlei onnodige vragen. Er zijn meer vragen te bedenken dan antwoorden te verzinnen! Het zaait vaak vertwijfeling en onzekerheid. Stel jezelf liever de ‘waarom’ vraag. Als jij deze voor jezelf kunt beantwoorden kan je het ook aan anderen uitleggen. Waarom is dat zo belangrijk? Ze gaan mee in jouw verhaal. Het is belangrijk dat ondernemers een buffer van standvastigheid en weerstand opbouwen voor de momenten waarop het tegenzit. Op de automatische piloot ‘tevreden’ ondernemen is een geweldige valkuil.

Blijven volharden

De tijd waarin wij leven is een tijd van tumultueuze veranderingen en veel onzekerheid. Daarom moet je over een mentale buffer beschikken. Vitaliteit, enthousiasme, creativiteit en samenwerking vormen zo’n buffer. Ondernemen met passie. Gaat alles vanzelf goed als je enthousiast bent? Nee! Natuurlijk komt er meer bij het ondernemen kijken. Maar het is wel belangrijk dat de grondhouding goed is. Als je alleen passie en enthousiasme hebt en de rest is een chaos dan is het uiteindelijke resultaat een puinhoop van jewelste. Je moet volharden. Ook de lastige dingen moet je executeren. Ondernemers die passie en plezier als basis voor het ondernemen omarmen zijn in staat anderen te inspireren en een buffer op te bouwen wanneer het even tegenzit!