Overig

Peter Blangé over 30 jaar Topsport in Rotterdam

901

“Via topsport heeft Rotterdam zich internationaal op de kaart gezet. Met grote, historische evenementen. Dat is te danken aan de strategische keuze in 1990 om het topsportbeleid onder te brengen in een expertorganisatie. Een gouden zet waar Rotterdam nog steeds wel bij vaart. Nu en in de toekomst.”

30 jaar Rotterdam Topsport is voor directeur Peter Blangé aanleiding om terug te blikken. “Maar dit jubileum is vooral ook een mooie aanleiding om alle betrokken mensen en organisaties te bedanken voor hun fantastische steun en de aangename samenwerking. Of het nu gaat om de medewerkers, de gemeente, sporters, verenigingen, sportbonden, sponsorpartners… Stuk voor stuk hebben ze eraan meegewerkt dat Rotterdam een Topsportstad is geworden en gebleven. Het predicaat ‘City of Champions’ is op hun allemaal van toepassing. Zonder al die partijen hadden we nooit kunnen staan waar we nu zijn. Het is een echte teamprestatie geweest. ‘Rotterdam. Make It Happen’ drukt heel goed uit waar we toe in staat zijn in deze stad.”

Visie

“De oprichting van Rotterdam Topsport in 1990 getuigde van visie. De gemeente was zijn tijd ver vooruit. De stad en de sport profiteren nu nog steeds van de beslissing om een stichting in het leven te roepen en als expertorganisatie verantwoordelijk te maken voor het topsportbeleid. Rotterdam Topsport heeft dat met verve ingevuld.”

“Daar was ik eerst aan de zijlijn getuige van, als sporter en coach, en sinds vorig jaar als directeur. Mijn voorgangers verdienen een groot compliment. Net als de achtereenvolgende burgemeesters: Bram Peper, Ivo Opstelten en nu Ahmed Aboutaleb. Die hebben onze organisatie en onze plannen altijd gesteund.”

Trots op de stad

“We hebben een ijzersterk en trouw team. De contacten zijn binnen en buiten de stad goed. Ook over de grens. Bonden en organisatoren doen Rotterdam graag aan om evenementen te hosten. Waarbij we als voordeel hebben dat we een groot aanbod aan uitstekende accommodaties hebben. De hele sportinfrastructuur heeft zich in de afgelopen dertig jaar positief ontwikkeld. We hebben een rijk verenigingsleven, zowel in de top- als de breedtesport.”

Via topsport heeft Rotterdam zich internationaal op de kaart gezet. “Citymarketing doen we met z’n allen. Breder dan sport alleen. Het maakt de Rotterdammer trots. Op de stad, op de evenementen, de sporters en verenigingen.”

“We hebben dan ook heel wat grote en historische evenementen in de stad mogen ontvangen. Denk aan de Daviscup-wedstrijd tegen de VS op de Müllerpier in 1994, waarvoor een compleet stadion werd opgebouwd midden in de haven. Of de Tour de France: de Grand Depart in 2010 en de Grand Passage in 2015. Ik kan nog wel even blijven doorgaan: de WK’s Turnen, Judo, Tafeltennis, de aankomst van de Volvo Ocean Race, EURO2000… Het is te veel om op te noemen.”

Finale in Ahoy

Zelf beleefde Peter Blangé als sporter ook tal van memorabele momenten in Rotterdam. “Ik heb in de jaren 90 aan den lijve ondervonden wat de stad voor mijn sport, het volleybal, betekende. Grote kwalificatietoernooien en World League Finales. Het is een waanzinnige ervaring om in een vol en kolkend Ahoy te staan. Zoals toen in die World League finale tegen Italië in de zomer van 1996, de opmaat voor onze gouden medaille in Atlanta korte tijd later. Met 22-20 winnen in de laatste set, daar beginnen mensen nog over. Bijna 20 jaar later, in 2015, was ik als toernooidirecteur van het EK Vrouwenvolleybal terug in Ahoy. Haalden we een bezoekersrecord met 11.000 toeschouwers in de finale.”

“Geweldig om eerst als sporter, later als coach en nu als bestuurder met en voor topsport in deze stad bezig te zijn. Samen met een team van experts op dit vlak, met de gemeente, die altijd bereid is mee te denken en te investeren. Door de spin-off wordt de stad er economisch beter van. Net als de Rotterdammers. En hun gezondheid: door allerlei extra activiteiten rond evenementen stimuleren we hen om ook zelf meer te gaan bewegen.”

Nog lang niet klaar

Door corona is het dit jaar behelpen. Veel evenementen zijn geannuleerd of uitgesteld. Blangé accepteert de realiteit, maar kijkt ook al weer vooruit: “We hebben er met z’n allen mee te maken. Langer dan we dachten, maar ik ben er zeker van dat het op een gegeven moment een gepasseerd station is. Gewoon ‘een van de virussen’, waarvoor een vaccin is. Dus gaan we volop door met ons werk. Om te organiseren en doen wat nu mogelijk is en ons voor te bereiden op weer heel veel mooie evenementen daarna.”

“We zijn nog lang niet klaar. Zitten altijd vol ideeën. Ondersteunen ook van harte initiatieven van anderen. Kijk hoe we bijvoorbeeld met nieuwe evenementen en opkomende sporten jongeren weten te bereiken: met de Street Culture Week, met e-sports, skateboard- en breakdance-kampioenschappen bijvoorbeeld.”

Energie

Nog steeds durven Rotterdam Topsport en de gemeente groot te denken. “We zijn weer volop bezig om de Tour de France nog een keer hier te laten starten. We hebben ook een Olympische ambitie in de vorm van het organiseren van de Youth Olympic Games in de nabije toekomst. En dan is er de geplande gebiedsontwikkeling van Stadionpark: met het nieuwe stadion, 4.000 nieuwe woningen, het Topsportcentrum dat gevuld gaat worden met topsportprogramma’s, het nieuwe stadion en de sportcampus. Met ook uitbreiding van de multisportclub Feyenoord. Als we een Combatcentrum kunnen realiseren waar diverse vechtsporten samen onderdak krijgen, komt er naast voetbal, basketbal, handbal en futsal hopelijk ook een Feyenoord Boxing. Die naam alleen al…”

“Heerlijk om aan te werken. Heel anders dan een overlevingsstrategie voor een Covid-pandemie. Dat is ook nodig, maar dit soort plannen geeft me toch meer energie.”

Bekijk hier de video: https://www.youtube.com/watch?v=2uJAqdd7qEA