Overig

Prijswinnaar Sublean Group kantelt de wereld

716

De Rabo MVO Award Drechtsteden 2013 werd onlangs toegekend aan Sublean Group. Oprichter Peter van Dommele ziet de prijs als een mooie waardering en aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg. Dat is er één van innoveren, verduurzamen en grote dromen najagen voor een betere toekomst.

Ieder oppervlak maximaal benutten door 24 uur per dag van toepassing te kunnen veranderen en zo bij te dragen aan de verduurzaming van het object en het gebied; dat is de missie van het Sliedrechtse bedrijf. “We zijn er heel erg trots op dat we de Rabo MVO Award Drechtsteden 2013 hebben gewonnen. Het is voor mij een signaal dat de buitenwereld ziet waar wij maatschappelijk, ecologisch en economisch mee bezig zijn. De nominatie was al mooi, maar de winst maakte het feest compleet. Dat duidt erop dat onze innovatie gezien, begrepen en gewaardeerd wordt,” aldus Van Dommele. De wereld beter en schoner maken en er tegelijkertijd geld mee verdienen is wat de groep via zijn industriële dochter Cablean bedrijven en instellingen te bieden heeft. “Maatschappelijk en economisch verantwoordelijk bezig zijn gaat bij ons hand in hand. Dat is de winnende formule. Wij zijn het eerste bedrijf ter wereld dat bedacht heeft om ieder oppervlak ter wereld in beweging te brengen om zo maximaal te kunnen verrijken met een nieuw duurzaam verdienmodel én maatschappelijke. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen, bouwen, produceren en exploiteren van de Cablean Surface, samen met toonaangevende partners.”

Nederlandse ondernemingsgeest
De Cablean Surface is een modulair en geautomatiseerd systeem van roterende driehoekige en vierkantige kokermodules, voorzien van verwisselbare applicaties zoals oppervlakken (Cablean Cassette) en opvangruimten (Cablean Cartridge). Deze constructie maakt het mogelijk om op ieder moment van de dag de oppervlakte van de Cablean Surface te kunnen veranderen door te draaien. Hiermee kunnen gedurende de exploitatie meervoudige duurzame rendementen worden geleverd. De Cablean Surface heeft met name in de gebouwde omgeving een aantrekkelijke en duurzame exploitatie, omdat daar naast duurzame energie met name klimaatadaptatie (waaronder lokale lucht- en waterproblematiek en voedselvoorzieningen) en lokale eigentijdse communicatie een zeer belangrijke rol speelt. Volgens Van Dommele typeert de uitvinding van zijn bedrijf de Nederlandse ondernemingsgeest. “Wij vinden dat Nederland het toonaangevende land in de wereld moet zijn als het gaat om groene economische innovaties. Wij zijn een handelsvolk, dat zit in ons DNA. Als je verduurzaming en maatschappelijkheid verhandelbaar kan maken op een positieve manier, dan heb je altijd meer”.

Meer doen voor de maatschappij
Om de ontstaansgeschiedenis en filosofie van Sublean Group beter te begrijpen, moeten we 25 jaar terug in de tijd. De loopbaan van Van Dommele begon in de aannemerij. Zijn uitvoerige werkervaring in de internationale bouw- en installatiesector bracht hem de wetenschap dat de aannemerij een innovatieve sector is. “Zo staat die branche niet bekend, maar hij is het wel degelijk. De bouwsector ontwikkelt zich op vele fronten en zorgt er wel voor dat we een welvarend land kunnen zijn. Een minpunt is alleen dat de aannemerij niet altijd proactief en opportuun handelt, waardoor het er niet altijd uitkomt. Maar ik heb zelf in diverse directiefuncties veel mogen leren, ook over innoveren. Mijn laatste functie was CEO van een internationale groep die uit olie bitumineuze producten produceerde, zoals dakbedekking en wegenbouwbindmiddelen. Ook daar lagen de kansen.” Van Dommele was er goed op zijn plek, maar in de zomer van 2008 bekroop hem het gevoel dat hij meer moest doen voor de maatschappij. “Uit commitment naar onze kinderen, de volgende generatie, kon ik niet eeuwig blijven wachten om te bewegen. Bovendien voelde ik aan dat de tijd rijp was om duurzaamheid en economie te gaan koppelen.” Zijn gevoel was zo sterk, dat hij besloot om Sublean Group op te richten en zijn dromen te realiseren. “Wij gaan radicaal disruptief te werk want je moet een ommekeer forceren, maar dat lijkt me geen nadeel. We vinden het normaal dat Google ons voor niks laat zoeken en toch een miljardenomzet heeft en dat we allemaal in verbinding staan met Facebook en Twitter en er nog nooit een rekening voor gehad hebben. In de IT-wereld is dat allemaal vanzelfsprekend. Met Cablean Surface willen we ook op een moderne wijze impacten en kansen aan elkaar koppelen en beweging creëren. In april 2009 werd het concept voor Cablean Surface bedacht en dat zijn we gaan uitbouwen met sterke partners. Wie niet kan delen, kan niet vermenigvuldigen. Zo simpel is het. De afgelopen jaren zijn we heel gestructureerd en met passie te werk gegaan. Dat werpt zijn vruchten af, want we hebben al veel bereikt.”

Gestapeld verdienmodel
Maar nog niet genoeg, want het is de ambitie om met Cablean Surface ieder oppervlakte in de wereld 24 uur per dag in beweging te brengen. “Het opwekken van groene energie op lokaal niveau of het schoonmaken van schadelijke lucht is bij ons vanzelfsprekend en we zorgen dat het gecombineerd wordt met een gestapeld lokaal verdienmodel. Duurzaamheid, gezondheid en klimaatbestendigheid staan daarbij altijd centraal.” Alle oppervlakken zijn volgens Van Dommele in beweging te brengen. Daken, gevels, tunnels, stadions, bruggen, dijken, schuttingen en boardings; overal zijn toepassingen voor te bedenken. “Het feit dat wij altijd praten over meer en over verdienen, betekent dat het bedrijfsmatig ook toekomstbestendig te integreren is. Iedereen wil graag een schonere en betere leefomgeving, met een betere maatschappij. Het is alleen altijd de vraag: wie betaalt er voor? Als ieder oppervlak in de bebouwde omgeving geld kan verdienen en tegelijkertijd de gezondheid en leefbaarheid kan vergroten, dan is dat een boerenslimme oplossing. In de groene economie die wij voor ogen hebben is deze combinatie een vanzelfsprekendheid.” Investeren in duurzaamheid wordt nogal eens geassocieerd met lange terugverdientijden en subsidies. Die vlieger gaat voor de Cablean Surface oplossingen niet op. “Investeren, een fatsoenlijke rente krijgen en zichtbaar iets goeds doen voor de omgeving geeft ondernemers en gebruikers een goed gevoel. Bepaalde investeringen verdienen zich al in vijf tot zeven jaar terug. Dat is behapbaar.”

Krachtenbundeling
Van Dommele is trots op waar de groep na 4 jaar staat. De overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven hebben vertrouwen in zijn bedrijf en geloven in krachtenbundeling. “Als één van de eerste partijen hadden wij een Green Deal met de Rijksoverheid, we ontwikkelden businessmodellen en bouwden fabrieken. Wij beschikten niet over een blauwdruk van hoe het moest. Als pioniers zijn we zelf door een jungle gegaan om alles zelf te ontdekken. We zijn heel hard blijven werken en het betekende overleven.

Niemand zei tegen ons hoe we het moesten doen. Alles hebben we zelf moeten ontdekken.” Maar de ontdekkingsreis verloopt voorspoedig en de rugzak raakt steeds voller met bagage. Sublean Group genereerde veel publiciteit toen in november 2012 op de Dordtse Duurzaamheidsfabriek de eerste Cablean Surface gevel ter wereld werd geïnstalleerd. Het multifunctionele kantelsysteem kan energie opwekken, lucht zuiveren, regenwater afvangen en bufferen, hittestress tegengaan en reclame maken. “We hebben stappen kunnen maken doordat we kwetsbaar en transparant durfden te zijn. We hebben ongetwijfeld fouten gemaakt. Maar ik zie dat als leerdoelstellingen, die ons stimuleerden om nog harder te werken. We hebben een lange termijn industrie-focus en zijn gecommitteerd om aan kop te blijven. Het is onze missie om maximaal bij te dragen om de wereld in beweging te krijgen, beter te maken en met elkaar geld te verdienen. Met die gedachte blijf je automatisch op de been en doe je er alles aan om dat te bereiken, ook als het eens een keer tegenzit. Het komt van binnenuit. De kracht van Sublean Group is de passie en creativiteit, maar ook dat we een sterk netwerk om ons heen hebben met dezelfde insteek. Alleen kunnen we het niet.”

Kantelaar
Sublean heeft geen tijd om tijd te verliezen en innoveert gestaag door. Alleen al in Nederland kan er nog 2,6 miljard vierkante meter aan bestaand en direct geschikt oppervlak benut worden, zo werd er berekend. “Het vinden van de markt is ons probleem dus niet, want die is gigantisch en logisch. Het ontwikkelen van een modulair systeem wat overal op kan, was de eerste uitdaging. Dat is gelukt en de vervolgstap is om het op zo veel mogelijk oppervlakken toe te passen. We zijn klaar met de eerste generatie en die gaat nu industrieel de markt in. Maar in de Duurzaamheidsfabriek blijven wij innoveren, testen en ontwikkelen om het aantal toepassingen te vergroten. “Maar ook het opleiden van jonge experts en creëren van werkgelegenheid in de Drechtsteden staat centraal”, stelt Van Dommele.

“Ik krijg met enige regelmaat te horen dat de Cablean Surface uitvinding zo simpel en logisch is. Dat is het grootste compliment dat we kunnen krijgen, want de meest eenvoudige ideeën zijn altijd de beste. Ik ben trots dat we bij kunnen dragen aan de kanteling en verduurzaming van de economie. Wij zetten wereldwijd een verandering in gang en zijn nog maar net begonnen. Maar wel samen met de markt. Het is zo leuk om samen de impact van ieder oppervlak te vermenigvuldigen zodat er meer gedeeld kan worden”.