Overig

Rentallaser International B.V.: Geen meting is ons te gek

746

Het is het bijna traditionele verhaal van een succesvolle ondernemer. Begonnen in de schuur bij zijn huis en nu, negen jaar later, dga van een bloeiend bedrijf in een bedrijfspand dat eigenlijk al weer te klein is. We praten met John de Jong (45) van het Ridderkerkse bedrijf Rentallaser International B.V.

Na zijn opleiding werktuigbouw aan de MTS heeft De Jong bij diverse bedrijven als monteur gewerkt alvorens hij bij een bedrijf in de aandrijftechniek aan de slag ging. Na een aantal jaren wilde hij weten wat er zich afspeelde in directiekamers en op grond waarvan bedrijfsbeslissingen genomen werden. Om die reden ging hij in 1997 bedrijfskunde studeren en na vier jaar ontzettend hard studeren mocht hij zich ingenieur (Bachelor) noemen. “Die studie kostte mij nachten en weekenden, maar heeft mij veel gebracht en veel inzichten gegeven,” zegt De Jong over die periode. Tijdens zijn afstudeerperiode vond er gezinsuitbreiding plaats en ging hij bij het voormalige Machine Support BV werken. Een hectische tijd derhalve. “Eindelijk kon ik mij een beetje gaan settelen.” Hij was in die wereld op zijn plek, het werk had meer dan zijn belangstelling. “Het bedrijf was een engineering service organisatie gespecialiseerd op het gebied van uitlijnen en funderen van installaties aan boord van schepen. Zij waren toen importeur van het merk Fixturlaser, marktleider in het ontwikkelen van innovatieve en gebruikersvriendelijke apparatuur voor as-uitlijning en geometrische metingen. Het was mijn taak om service projecten in de industrie te verkopen en ook de Fixturlasers te verkopen bij de scheepvaartindustrie en de algehele industrie. Het was een klein bedrijf en ik werkte er alsof het mijn eigen zaak was. Later werd het bedrijf overgenomen en werd het allemaal anders. Ik kwam in een organisatie terecht met veel beslissingslagen en sterk hiërarchisch georganiseerd. Ik voelde mij er niet op mijn gemak, het strookte niet met mijn manier van werken. Klanten bezoeken zat er niet meer in en ik kreeg met veel reistijd te maken. De gedachte om voor mijzelf te beginnen werd steeds sterker. Belangrijk was dat mijn vader mij steunde in mijn ambities en zodoende heb ik in 2006 de sprong gewaagd en ben ik Rentallaser gestart. Terug naar mijn roots van het uitlijnen en het geven van cursussen. Ook ben ik Fixturlasers gaan verkopen, die ik bij mijn voormalige werkgever inkocht, want gelukkig was ik daar in redelijk goede harmonie vertrokken. Later is Fixturlaser B.V. opgericht en nu zijn wij de importeur en verantwoordelijk voor de verkoop in de Benelux. Ook de verhuur van apparatuur verliep boven verwachting. Toen op een gegeven moment er steeds meer vrachtwagens in de straat kwamen, werd het tijd om een ander onderkomen te zoeken. Aan de Tinstraat in Ridderkerk stond ons huidige pand leeg en daar kon ik zo in.”

Betrokken
Een nieuwe fase brak aan. De verhuizing naar het gloednieuwe pand vond plaats in 2007. Inmiddels heeft De Jong nog een aantal panden in dezelfde straat. Recentelijk nog het naastliggende pand, van waaruit het 3D- meten en scannen geleid zal worden. “Mijn vader en ik zijn hier toen hard aan het werk gegaan. Ik heb veel aan mijn vader te danken. Hij steunde mij op allerlei fronten. In het begin was hij telefonist en receptionist. En zo af en toe verkocht hij ook nog wat. Ik kwam eens terug van een klant en hij vertelde doodleuk dat hij een Fixturlaser had verkocht. Hij had totaal geen affiniteit met uitlijnen, maar had er al zoveel over gehoord, dat hij de klant kon overtuigen dat hij een goede investering deed. We moeten er nu nog weleens hartelijk om lachen. Pa is nu 78 en nog steeds betrokken, ik kan altijd bij hem terecht voor advies of om mijn hart eens lekker te luchten.”

Paradepaardje
De corebusiness van Rentallaser is uiteindelijk verhuur van apparatuur voor as-uitlijning van motoren, pompen, compressoren, generatoren, tandwielkasten, bij zowel de industrie als in de scheepvaart. Ook voor de wat moeilijkere metingen of geometrische vraagstukken worden wij er vaak bij gehaald. Na het controleren van een uitlijning kan het zijn dat de opstelling gecorrigeerd moet worden. Dat gebeurt met vulplaten en ook daar kan Rentallaser in voorzien. Het bedrijf verkoopt en verhuurt vulplatenkoffers, waardoor de klant zeker weet dat hij altijd de juiste vulplaten bij de hand heeft. Die zijn verkrijgbaar onder de merknaam Intershim. Een slimme zet van De Jong, die eveneens vulplaten produceert onder private labels of geheel volgens tekening met een korte levertijd. Het paradepaardje van Rentallaser is het trainingscentrum in Ridderkerk. Hier is de meest geavanceerde apparatuur te vinden. De Jong: “Als klanten bij ons uitlijnapparatuur kopen of huren leren wij ze hier de fijne kneepjes voor optimaal gebruik van de apparatuur. In ons assortiment vind je uitsluitend A-merken. De apparatuur is gebruiksvriendelijk en intuïtief met touchscreens, animaties en iconen. De gebruiker ziet wat er gebeurt en zo is het optimaal afstellen van een machine gewoon leuk om te doen. Fixturlaser is zelfs zo gebruiksvriendelijk dat praktisch alle mensen van een TD (technische dienst, red.) er mee kunnen werken en dat kunnen we niet van alle apparatuur zeggen dat op de markt is.”

3D-meten en scannen
Actueel op dit moment is het 3D-meten en scannen. “Tijdens mijn studie ben ik in aanraking gekomen met 3D-meten dat toen nog in de kinderschoenen stond. Het werd al wel gedaan, maar nog mondjesmaat. Ik begreep echter wel dat er een grote toekomst voor in het verschiet lag. Mijn afstudeerscriptie had 3D meten en scannen als onderwerp. Het onderzoek hiernaar was interessant en leerzaam. De mogelijkheden met 3D hebben altijd in mijn achterhoofd gezeten. Nu hebben wij het serieus opgepakt. Onder de namen 3DWorks Marine & Offshore en 3DWorks Industry bieden wij een breed gamma van oplossingen en diensten en gebruiken hiervoor uitsluitend high-end 3D meet- en 3D scanapparatuur. Wij zijn hiermee niet alleen actief in staal en machinebouw, maar ook in automotive, scheepvaart en zelfs de kunstsector. Onze hoogwaardige apparatuur en software stelt ons in staat om voor elk meetprobleem een adequate oplossing aan te bieden. Inscannen van machinekamers, schades aan schepen, schroefbladen en Reverse-Engineering. Geen meting is ons te gek.”

Hoofdbrekens
Successen brengen ook de nodige hoofdbrekens met zich mee. De Jong legt de lat hoog. “Ik wil het voor elkaar krijgen dat wij het beste bedrijf zijn, met de beste apparatuur en de beste mensen. En dat volledig op eigen kracht. Het gaat nu heel goed, maar ik ben continu met de toekomst bezig, met nieuwe dingen en dat leidt er in de praktijk toe dat ik nauwelijks meer toe kom aan mijn ‘eigen dingen’. Gelukkig heb ik een ijzersterk team van elf collega’s, maar het is een feit dat ik te weinig met mijn vak bezig kan zijn. Daar zit ik wel mee. Wij zijn het aan het oplossen door de juiste mensen op de juiste plaats te zetten. Ik wil eigenlijk alleen met klanten bezig zijn. De laatste jaren is er zoveel gebeurd en zijn er zoveel activiteiten geweest, dat ik aan veel zaken te weinig ben toegekomen, waaronder het relatiebeheer. Het leukste is het contact met de klant en daar rollen altijd weer verrassende vragen uit. Het leukste is om complexe vraagstukken op te lossen. Zoiets waar de klant bij denkt, goh daar had ik nog niet aan gedacht. Het is mijn uitdaging om huidige technische mogelijkheden samen te smelten waardoor er weer nieuwe technieken ontstaan. Out of box denken om tot oplossingen te komen waar je eerder nooit aan gedacht hebt. Op die manier zetten wij onze meetapparatuur in. Wij zijn geen productontwikkelaars, daarin zijn wij zeker niet innovatief. Wij zijn goed in het toepasbaar maken van meettechnieken, meten uit verschillende invalshoeken. En daarna kijken hoe je oplossingen ook bij andere segmenten kan toepassen.”

Goede naam
“Onze omzet komt voor 60% uit de maritieme industrie en voor 40% uit de petrochemie en papiersector. Ondanks dat we nauwelijks aan de weg timmeren, hebben wij het druk. Ik kan stellen dat wij een goede naam in de markt hebben en niet voor niets worden wij steeds vaker als trouble-shooter ingeschakeld. Vooral bij complexe zaken worden wij erbij gehaald en dat zorgt voor een heel nieuwe dimensie aan ons vak. Wij zijn er blij mee. Er is veel werk, alles wat roteert moet immers uitgelijnd worden. Hiervoor beschikken wij over zo ongelooflijk veel meetapparatuur, weinig bedrijven in Nederland evenaren dit, dat wij elke opdracht op dit gebied kunnen handelen. Enerzijds dragen wij kennis over aan bedrijven om het zelf te doen en anderzijds zijn wij steeds meer actief bij ingewikkelde metingen.” Bij Rentallaser en 3DWorks komen vragen binnen uit de meest onverwachte hoeken. Zo zijn er onlangs tientallen stoelen van bekende Nederlandse ontwerpers 3D gescand, gedigitaliseerd en geprint. Vervolgens zijn de stoelen in miniatuurvorm in glazen kubusjes geplaatst. Dat ziet er prachtig uit, waarbij de allerkleinste details nog tot hun recht komen. Maar even zo goed komt het voor dat er complete machinekamers in de grootste containerschepen 3D gescand moeten worden.

Win-win
In Ridderkerk heeft Rentallaser nu drie panden in gebruik. Vanuit Ridderkerk worden ook 3DWorks Marine & Offshore en 3DWorks Industry aangestuurd. De Jong barst van de plannen en de ideeën. Maar natuurlijk zijn er prioriteiten. “Ik wens dat bedrijven in de Drechtsteden ons makkelijk kunnen vinden en snappen wat wij doen en wat wij voor hen kunnen betekenen, of noem het helpen. Wat wij doen is voor ons gesneden koek, maar lastig uit te leggen. Ik wil graag onze mogelijkheden en de voordelen hiervan uitleggen aan geïnteresseerden. Dan ontstaat er vanzelf een win-win situatie.”