Overig

Ridderkerk aan de slag met het Ondernemingsdossier

452

De gemeente Ridderkerk en Trelleborg, producent van technische rubber producten, zijn gestart met het (digitale) Ondernemingsdossier. Wethouder Henk Dokter ondertekende een samenwerkingsovereenkomst met directeur Marcel Theunissen. Met het Ondernemingsdossier kunnen ondernemers slim en digitaal voldoen aan wetten en regels. Daarmee besparen ondernemers en overheden tijd, geld en onnodige irritatie.

De ondernemer vult eenmalig de bedrijfsgegevens in het online dossier in. Vervolgens kan de ondernemer digitaal vergunningen aanvragen en meldingen doen. Het Ondernemingsdossier helpt de ondernemer om alle gegevens direct aan te leveren. Bovendien kan de ondernemer gegevens die hij eenmaal heeft vastgelegd, hergebruiken voor volgende aanvragen. Daarnaast maakt het Ondernemingsdossier de regels inzichtelijk door ‘regelhulpen’, die helder aangeven wat een ondernemer moet doen om de regels na te leven. Het is daarmee een nieuwe en vooral slimme manier van informatie uitwisselen tussen bedrijven en overheden.

In de samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente en Trelleborg is afgesproken hoe zij informatie gaan uitwisselen. De bedoeling is dat meer bedrijfstakken van deze digitale oplossing gebruik gaan maken.

Marcel Theunissen: “Wij willen verantwoord ondernemen, maar wel zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan het voldoen aan wetten en regels. Het Ondernemingsdossier helpt ons daarbij omdat het de regels in onze sector inzichtelijk maakt en koppelt aan te nemen maatregelen.”

Wethouder Henk Dokter werkt graag mee aan dit initiatief van ondernemers:  “Een goede dienstverlening aan ondernemers is voor ons heel belangrijk. Het Ondernemingsdossier maakt het makkelijker om aan de regels te voldoen. Daarom zijn wij blij met dit initiatief van de rubber- en kunststofindustrie en werken wij hier graag aan mee.” Meer tijd om te ondernemen, betere naleving van regels, betere dienstverlening en vereenvoudiging van het toezicht. Dat is het gezamenlijke doel van ondernemers en gemeente met het Ondernemingsdossier.

Het Ondernemingsdossier is een initiatief van de brancheorganisaties van de horeca (KHN en BHC), rubber- en kunststofindustrie (NRK) en de recreatiesector (RECRON). Het Ondernemingsdossier wordt inmiddels landelijk gebruikt door ruim 4.500 ondernemingen, 46 gemeenten, 3 provincies en 2 rijksinspecties.

Meer weten? Kijk op
www.ondernemingsdossier.nl