Overig

Rondje kustplaatsen in het Rijnmondgebied

679

Het is zomer en dan trekken veel mensen er op uit om twee, drie, of misschien zelfs wel vier weken de zaak en alle bijbehorende beslommeringen even te laten voor wat ze zijn en te genieten van de vrijetijd. Niet iedereen gaat naar het buitenland met vakantie, maar ook lang niet iedereen in onze regio is bekend met de schoonheid die het Rijnmondgebied te bieden heeft.

Natuurlijk kent iedereen Diergaarde Blijdorp, de Euromast en nog veel meer mooie plekjes die Rotterdam te bieden heeft en ook bijna iedereen kent wel de molens in Kinderdijk. Maar hoe goed kennen we de kustplaatsen in onze eigen regio? Je hoeft echt geen acht uur in de auto te zitten om aan een prachtig zandstrand te liggen. Op nog geen driekwartier rijden van Rotterdam tref je mooie toeristische plaatsen en fraaie stranden. Daarom besteden we in dit zomernummer van Rijnmond BUSINESS aandacht aan Hoek van Holland, Oostvoorne en Rockanje.

Hoek van Holland is een kustplaats in Zuid-Holland, gelegen op de noordoever van de Nieuwe Waterweg waar deze de Noordzee bereikt. Hoek van Holland is een voormalige deelgemeente (tegenwoordig bestuurscommissiegebied) van de gemeente Rotterdam, maar ligt veel westelijker dan de stad. De plaats grenst aan de noordoostelijke kant aan de gemeente Westland en aan de zuidoostelijke kant aan de gemeente Maassluis. Hoek van Holland ligt aan de Noordzee en de Nieuwe Waterweg en telt zo’n 10.000 inwoners.

In 1863 werd besloten tot de aanleg van de Nieuwe Waterweg. Deze werd tussen 1866 en 1868 gegraven. Hoek van Holland viel aanvankelijk bestuurlijk onder de gemeente ‘s-Gravenzande. Een poging van de inwoners om Hoek van Holland om te vormen tot een zelfstandige gemeente mislukte, en op 1 januari 1914 werd Hoek van Holland bij Rotterdam gevoegd. Hoek van Holland heeft het ambitieuze plan om te groeien naar een vier-seizoenenbadplaats met zo’n 15.000 inwoners. Via het ontwikkelplan Waterwegcentrum wordt getracht dit te realiseren. In dit plan wordt uitgegaan van de unieke combinatie van kenmerken van Hoek van Holland: strand en cultuur; zeescheepvaart en havenactiviteiten; natuur en rust. Het ontwikkelingsplan omvat tevens de bouw van circa 1.200 woningen, recreatieve voorzieningen zoals hotels, (strand gerelateerde) winkels en horecagelegenheden, het verbeteren van het museale aanbod en de herinrichting van het openbare gebied.

Wateren, natuur- en duingebieden en strand

Het Oranjekanaal verzorgt onder meer de afvoer van boezemwater uit het Westland. Halverwege het Oranjekanaal ligt de Pettenbrug, die de oost- en de westkant verbindt. Tot aan de Pettenbrug ligt het kanaal in de gemeente Westland. Vandaar af hoort het bij Hoek van Holland. Aan het einde van het Oranjekanaal vlak bij het boezemgemaal Westland ligt het bedrijventerrein Nieuw Oranjekanaal. Hier is onder anderen het Kassenmuseum ‘Jan Knijnenburg’ gevestigd. Vlak voor het boezemgemaal Westland loopt het Oranjekanaal onder het spoor Hoek van Holland – Rotterdam door.

Tegen de gemeentegrens met Maassluis, nog net op het grondgebied van Hoek van Holland, ligt Surfplas “de Zeven Meren”. Het gebied heeft strandjes en zwemmen is er toegestaan. Gezien vanuit Hoek van Holland in de richting van Verder tref in en nabij Hoek van Holland het Staelduinse Bos, de Bonnen en de Kapittelduinen. De Kapittelduinen is de naam van een ca. 385 ha groot gebied tussen Monster, Hoek van Holland en Maasdijk. Het bestaat uit kustwallen tussen Hoek van Holland en Monster en haakwallen tussen Hoek van Holland en Maasdijk. In januari 1996 heeft het ministerie van LNV een belangrijk deel van de Kapittelduinen aangewezen als beschermd natuurmonument.

Hoek van Holland heeft een mooi zandstrand van zo’n 250 meter breed en een lengte van 3,5 km. Op het strand zijn horeca, strandwacht en sanitaire faciliteiten aanwezig. Het meest noordelijke stuk van het Hoekse strand is bereikbaar via slag Stuifkenszand. Iets zuidelijker ligt Slag Rechtestraat, dat gebruikt wordt voor watersport, zoals het varen met surfplanken, catamarans en zeil- en motorboten. Ook is er een plaats voor kitesurfers op het strand aan de Rechtestraat. Ten slotte ligt tussen de Rechtestraat en het Noorderhoofd de Slag Zeekant. Bij het einde van de Badweg bij de Slag Zeekant ligt een breed strand met verschillende faciliteiten. Het strand heeft een eigen treinstation: station Hoek van Holland, het westelijke eindpunt van de Hoekse Lijn. Tussen het strand en de oude Strandboulevard ligt de Van Dixhoorndriehoek, een groot, vrij toegankelijk duingebied met fiets- en wandelpaden. Op het strand staan ongeveer 180 strandhuisjes.

Oostvoorne is een gezellige badplaats gelegen op Voorne-Putten. Het inwonertal bedraagt circa zevenduizend. Tot 1 januari 1980 was Oostvoorne een zelfstandige gemeente, bestaande uit de gelijknamige kern en  Tinte. Per 1 januari 1980 werd de gemeente samengevoegd met Rockanje tot de gemeente Westvoorne. In het dorp Oostvoorne staat een goed geconserveerde ruine/reconstructie van het middeleeuwse mottekasteel de Burcht van Voorne, ook wel Jacoba Burcht genoemd omdat ze als buitenverblijf van Jacoba van Beieren fungeerde. De burcht was slecht gefundeerd en daardoor al in de 17e eeuw niet meer dan een ruïne. Oostvoorne kent een aantal bekende hotels en restaurants en niet te vergeten het recreatieparkt Kruiningergors, waar veel Rotterdammers een huisje of sta-caravan hebben. Een van de bekendste hotels en restaurants in Oostvoorne is ongetwijfeld Hotel-restaurant Van Marion en ook een bekend en bovendien duurzaam restaurant is Restaurant aan Zee Oostvoorne.

Rockanje is een heerlijkheid en een badplaats evenals Oostvoorne gelegen op Voorne-Putten aan de Noordzeekust. Het dorp telt ruim 6500 inwoners. Maar in de Vakantieperiode kan het inwonertal soms wel verdrievoudigen. Rockanje heeft een strand van maar liefst 6 kilometer lengte met aangrenzend een uniek duingebied. In Rockanje is camping de Houten Paardjes, gelegen in de duinen op zo’n 600 meter van het strand, bijzonder bekend. Ook het gelijknamige restaurant geniet een goede reputatie en naamsbekendheid.

Rond 1200 was er op de punt van het toenmalige Voorne een plaats die Rochange genoemd werd. Dat gebied is rond 1214 weggespoeld tijdens één van de overstromingen die het Haringvliet vormden. Snel daarna werd het terugwinnen van de ondergelopen gebieden waar mogelijk ter hand genomen. De eerste polder die werd gecreëerd, kreeg de naam Oud-Rockanje. Het grootste deel van het huidige gebied Rockanje is ontstaan door de verdere inpoldering van gebieden die rond 1214 ondergelopen waren. Uiteindelijk zijn er negen kleipolders ontstaan, deze zijn later Rockanje geworden. De huidige dorpskern is gegroeid vanaf de dorpsweg. Vlak achter die dorpsweg ligt het natuurgebied Meertje De Waal. Per 1 september 1855 werd de gemeente Naters bij Rockanje gevoegd. Tot 1 januari 1980 was Rockanje een zelfstandige gemeente, daarna is deze samengevoegd met Oostvoorne tot de nieuwe gemeente Westvoorne.

Onze regio heeft dus ook veel moois en interessants te bieden voor een dag of weekend uit, of voor een heerlijke strandvakantie. En voor wie nog iets verder wil rijden, via de N-57 komt je al snel bij Stellendam, Goedereede en Ouddorp ( alle drie gelegen op Goeree-Overflakkee),  Port Zelande en de Brouwersdam en dan ben je al op Schouwen-Duiveland, in het mooie Zeeland.