Overig

Rotterdam The Hague Airport scoort met talentontwikkeling

1234

Bij Rotterdam The Hague Airport zijn de traditionele functioneringsgesprekken overboord gegooid. Sinds begin dit jaar werkt de luchthaven met het programma ‘Trots op Talent’. Een speciaal ontwikkelde talentenscan legt de nadruk op de kwaliteiten en ambities van medewerkers. Hun ontwikkeling – persoonlijk en in teamverband – is gunstig voor henzelf én voor Rotterdam The Hague Airport. Met ondersteuning van Rotterdam Topsport gaat de regionale luchthaven nu ook sport en topsporters inzetten voor het programma.

Op z’n kop gezet

De talentontwikkeling slaat aan, merkt Ron Louwerse. “Het is een heel leuke manier van werken. Anders. Positief. De benadering is heel anders… Niet focussen op wat mensen niet kunnen of wat beter moet, maar uitgaan van waar mensen goed in zijn en wat hun intrinsieke motivatie is.” Het programma ging van start met de directie. Inmiddels hebben alle 120 medewerkers de talentenscan gedaan. “Ons organogram is veranderd, op z’n kop gezet. Gewoonlijk zie je bovenaan een vak met één naam, die van de directeur, daaronder nog drie of vier vakken met namen, maar daaronder worden het opeens afdelingen. Zo anoniem. Terwijl de mensen op de werkvloer toch echt doen wat het belangrijkste is. Bijvoorbeeld het contact met klanten: luchtvaartmaatschappijen en passagiers. Dus hebben we het omgedraaid: het management is er om hen te ondersteunen zodat zij hun werk goed kunnen doen.”

Toppartner

Rotterdam The Hague Airport is Toppartner van Rotterdam Topsport. “Die samenwerking vinden we belangrijk vanuit maatschappelijk oogpunt,” aldus Ron Louwerse. “Sport en de luchthaven horen allebei bij Rotterdam en er zijn tal van verbanden. Voor evenementen in de stad zijn wij een belangrijke toegangspoort, we zijn de luchthaven voor Feyenoord, maar we bieden ook allerlei mogelijkheden voor opleidingen en stages. We zijn onderdeel van deze regio en dat laten we graag zien. Vandaar ook onze betrokkenheid, via Rotterdam Topsport, bij het CTO Metropool.” Dat is het Centrum voor Topsport en Onderwijs voor Den Haag, Rotterdam en Dordrecht.  Tijdens een online sponsormeeting – een oplossing om in coronatijd de band met en tussen partners te versterken – bood Rotterdam Topsport-directeur Peter Blangé een olympic clinic aan met één van de topsporters die de organisatie ondersteunt. Die staat gepland voor begin november.

Vitaliteit

Maar daar blijft het niet bij, vertelt Ron Louwerse. “De inspiratie van topsporters past goed in de aanpak van ‘Trots op Talent’. Het is positief om vanuit enthousiasme en motivatie dingen te doen. Daarnaast is het belangrijk om aan gezondheid en vitaliteit te werken. Zeker in deze coronatijd. Het is fijn dat we dat met ondersteuning van Rotterdam Topsport en hun strategisch en creatief reclamebureau Campagne intern op een aansprekende manier zichtbaar kunnen maken wat het belang van sport is. Zo houden we onze mensen ‘fit to work’.” Rotterdam The Hague Airport beschikt sinds kort over een gloednieuwe brandweerkazerne. De officiële ingebruikname was op 1 september. “De luchthavenkazerne is voorzien van goede sportfaciliteiten. Waaronder een fitnessruimte. Die helpt de brandweerlieden fit te blijven. Ook andere medewerkers van de luchthaven kunnen er terecht om te sporten… Al is dat met corona nu nog lastig.”