Overig

Samenwerkingsovereenkomst om maritieme cluster in Rotterdam en Drechtsteden te versterken

599

Rotterdam, Dordrecht en de overige Drechtsteden slaan de handen ineen om de maritieme cluster in de regio te verbinden en internationaal te profileren. Om de samenwerking te onderstrepen hebben de Rotterdamse wethouder Jeannette Baljeu (onder andere Haven en Regionale Economie), de Dordtse wethouder Jasper Mos (onder andere Haven en Economische Zaken) en de portefeuillehouder Maritiem namens de Drechtsteden, Hans Tanis, zijn een samenwerkingsovereenkomst aangegaan.

Vorige maand spraken de bestuurders in aanwezigheid van ondernemers al over de intentie van de samenwerkingsovereenkomst. Rotterdam, Dordrecht en de andere Drechtsteden zetten zich in voor versterking van de maritieme cluster, een onderdeel van de bredere haveneconomie. Met het maritieme bedrijfsleven (van maakindustrie tot zakelijke dienstverlening) en de kennis- en onderwijsinstellingen werken de gemeenten samen op het gebied van internationale promotie, arbeidsmarktbeleid en innovatie. Ook het bedrijfsleven zelf ziet in deze samenwerking tussen de steden en de regio een grote meerwaarde. Het sluit aan bij de schaal en werkgebied van de sector.

Wethouder Baljeu: “De maritieme cluster is een kansrijk en van wereldklasse maar we moeten dat nog beter laten zien. Samen met de bedrijven in onze regio kunnen we onze concurrentiepositie Europees en mondiaal verstevigen.” Wethouder Mos: “Het is één van de pijlers van onze regionale economie en we gaan er de komende jaren met elkaar alles aan doen om het verder te helpen.”

De Drechtsteden en Rotterdam kenmerken zich door een hoge concentratie bedrijven actief in scheepsbouw, waterbouw, maritieme toelevering en maritieme zakelijke dienstverlening. De scheepsbouw en offshore industrie zijn voornamelijk in de binnenhavens van diverse gemeenten in de regio geconcentreerd. Vooral de breedte van het netwerk met de combinatie van de maritieme dienstverlening in Rotterdam enerzijds en de maakindustrie in de Drechtsteden anderzijds maakt dit gebied tot internationale topregio.

De overeenkomst is gepresenteerd aan een aantal maritieme koplopers zoals Van Oord, Anthony Veder, IHC en Damen Shipyard, toonaangevende maritieme zakelijke dienstverleners zoals ING en HDI-Gehrling (verzekeringen)en de STC Group. De laatste staat symbool voor het kennisnetwerk in de maritieme cluster.