Overig

Schiedams familiebedrijf aan het roer van mega cruiseschip Magnifica

807

In de Schiedamse haven lag kortgeleden één van ’s werelds grootste cruiseschepen, de MSC Magnifica, voor een onderhoudsbeurt. Bij MRC Techniek Rotterdam zorgde het van alle luxe voorziene schip voor meer inspanning dan ontspanning. In een race tegen de klok werden, samen met partner Rolls Royce, de nieuwe 28 ton zware roeren in de 7 meter diepe roerenput van het bedrijf pas gemaakt en geprepareerd voor plaatsing. Het terugplaatsen van de roeren diende precies op tijd te gebeuren, want zo zegt eigenaar Alex Hardenberg, alweer de derde generatie Hardenberg in het bedrijf, ‘scheepvaartonderhoud is steeds meer een puzzel om te zorgen voor zo min mogelijk verlies van vaartijd. En wij houden hier wel van complexe uitdagingen’ Dus werd er dag en nacht doorgewerkt om de gehele reparatie exact volgens schema klaar te hebben. De 293 meter lange Magnifica, die ruim 2.500 passagiers en 1.000 man personeel kan vervoeren met een topsnelheid van 43 kilometer per uur, lag precies 17 dagen in het dok bij Damen Shipyards, waarin alle onderhoudswerkzaamheden werden geklaard.

Voor de werknemers van MRC was het zeker niet het grootse stuk staal dat door hun handen gegaan is, al zijn de twee immense roeren waaraan men werkte geen dagelijkse kost. Turbine assen van 10 meter lengte, tandwielen met een doorsnede van 4 meter en 40 ton gewicht en complete tandwielkasten zijn er aan de orde van de dag. Productiechef Wilfred Moraal voegt er aan toe, ‘met een gemotiveerde ploeg van 20 man een week lang klokje rond aan deze mooie opdracht werken was weer eens iets anders dan aan één van de drie zwembaden van het cruiseschip liggen. Maar het gaf ons zeker niet minder voldoening’

MRC Technical Services
MRC Techniek Rotterdam B.V. (MRC) is een scheepsonderhoudspecialist, machine- en reparatiefabriek met uitgebreide kennis van tandwielen, tandwielkasten, turbinedelen, assen, krukassen en alles wat grote installaties en vaartuigen in beweging brengt en houdt. Al sinds het ontstaan van MRC in 1936 leidt de combinatie van specialistische kennis en een doeltreffende aanpak tot hoogwaardige producten en een ijzersterke dienstverlening. MRC is gevestigd aan de Admiraal de Ruyterstraat 24 (Terrein Damen Shipyards) in Schiedam.