Overig

Sneller of effectiever?

490

We doen het allemaal: onze telefoon trilt, we checken snel een mailtje of SMSje. We reageren op een tweet of poke. Meerdere keren per dag checken we nu.nl of andere nieuwssites. Daarnaast kijken we op onze tablets of laptops en communiceren wat af met elkaar.

De ICT techniek heeft het, zeker de laatste jaren, heel goed mogelijk gemaakt om rechtstreeks digitaal en op elk moment en elke plaats te communiceren en benaderd te worden. Daarmee kunnen zaken sneller en zeker ook beter worden geregeld. Er zijn mensen die toveren met Twitter, LinkedIn en Facebook. All whatsapp-end zijn ze altijd op de hoogte door alle groepsapps waar ze in zitten. Tussendoor natuurlijk een beetje Candy Crush en WordFeud.

Allemaal niks mee en allemaal mogelijk gemaakt door de technische mogelijkheden van nu. Maar laten we niet vergeten dat we zelf ook baas zijn over onze eigen tijd: er is meer dan de signalen van de telefoon of tablet. Door slim om te gaan met de mogelijkheden zoals voicemails en de stil-stand of het op gezette tijden checken van mail (en niet bij elke beep) zijn we effectiever en efficiënter. Het haalt ons even uit de hectiek van de altijd heen en weer vliegende bits en bytes. We zitten zelf weer even aan het stuur.

Je dat af en toe realiseren is een goed iets. Dat maakt ruimte voor een gesprek, het efficiënt afronden van een klus, het schrijven van een column of het ontdekken van een nieuwe kans. Door een goede combinatie van digitale communicatie middelen EN een bewuste keuze wanneer die wel en niet te gebruiken zijn we het meest effectief.

Iets om af en toe eens bij stil te staan . . . Ik wens u goede zaken en veel effectieve ICT!

Teun Muller
Voorzitter Werkgevers Drechtsteden