Overig

Sportfilmfestival Rotterdam brengt sport en cultuur samen

589

Sport en cultuur komen op een bijzondere manier samen op het Sportfilmfestival Rotterdam. De eerste editie vindt van 9 tot en met 11 april plaats in Cinerama op de Westblaak. Het nieuwe evenement is een initiatief van Rotterdam Topsport ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de stichting. Rotterdam Topsport organiseert het festival in samenwerking met ‘Andere Tijden Sport’ (NOS/VPRO), RTV Rijnmond, Sportnext en de Volkskrant.

Sport en sporters zijn bij uitstek geschikte onderwerpen voor films en documentaires. Het Sportfilmfestival Rotterdam presenteert de mooiste en bijzonderste producties uit dit genre. De gemeente Rotterdam draagt financieel bij aan het Sportfilmfestival. Verder is er steun van de Stichting Bevordering van Volkskracht, de Erasmusstichting, de G. Ph. Verhagenstichting en Rotterdam Festivals.

Vanuit alle hoeken is enthousiast gereageerd op het initiatief. Zowel uit Rotterdam, de sport als de tv- en filmsector. Steeds meer partijen haakten aan. Zo is Rabobank Rotterdam sponsor geworden, wordt er intensief samengewerkt met Jean Mineur Mediavision en heeft de Volkskrant zich als mediapartner aan het evenement verbonden. Allerlei filmmakers en producenten droegen films en documentaires aan. Tijdens het filmfestival zullen meerdere premières worden vertoond.

Samenwerking

Michel van Jaarsveld is namens Rotterdam Topsport sinds het vroegste idee betrokken bij de organisatie. “Het festival is een van de manieren waarop we ons 25-jarig bestaan vieren. Het moest alleen niet ons eigen feestje worden. Dit is voor de sport, voor de cultuur en voor de stad. We hebben daarom vanaf het begin samenwerking gezocht met partijen die vanuit hun expertise van meerwaarde konden zijn.”

Op advies van Rotterdam Festivals is het evenement gekoppeld aan een van de onbetwiste sporticonen van de stad: de Marathon Rotterdam. Die beleeft op 12 april zijn 35e editie. Het Sportfilmfestival Rotterdam is de drie dagen daarvóór: van donderdag 9 tot en met zaterdag 11 april.

Cinerama

Het Sportfilmfestival Rotterdam vindt plaats in Cinerama Filmtheater op de Westblaak. De programmering krijgt steeds meer vorm. Dat geldt zowel voor de films en documentaires als het randprogramma. Er zijn zo’n dertig films te zien.

Gastprogrammeur Dave Andriese vertelt dat er vooral aandacht zal zijn voor typisch Rotterdamse sporten. Zoals boksen, hardlopen, voetbal, wielrennen en paardensport. “Maar ook lifestyle-sporten die onder jongeren heel populair zijn en die spectaculair in beeld gebracht kunnen worden. Denk aan skaten, BMX en free running.”

Andriese heeft de films geselecteerd op de creatieve manier waarop ze sport en cultuur combineren. “Cinematografisch interessante producties die een andere kijk op een sport, sporter of evenement geven. Door een lens naar sport kijken is heel anders dan vanaf de tribune.”

Andere Tijden Sport

Onder meer NOS/VPRO, RTV Rijnmond en Sportnext leveren inhoudelijke bijdragen. Dirk Jan Roeleven, als regisseur betrokken bij het sporthistorisch televisieprogramma ‘Andere Tijden Sport’ van NOS en VPRO, laat in Cinerama een aantal nieuwe documentaires in première gaan. Eén daarvan is ‘Knip!’, verklapt Andriese. “Dat is een portret van Jan Knippenberg, een in 1995 overleden ultralange-afstandsloper uit Hoek van Holland.”

Sportmarketingplatform Sportnext haalt bijzondere video’s boven water die op internet te vinden zijn. Ze maken duidelijk dat de opkomst van YouTube en camera’s als de GoPro voor een snelle verandering zorgen in hoe sportfilms gemaakt worden en hoe ze eruit zien. Door dicht op de huid van de sporter te filmen beleeft de kijker alles intenser: alsof hij zelf op de fiets zit of ski’s staat.

RTV Rijnmond laat een selectie van de beste sportdocumentaires die de regionale omroep tot nu toe maakte, zien op het Sportfilmfestival. “RTV Rijnmond heeft natuurlijk heel veel mooie reportages gemaakt”, vertelt Andriese.

Talkshows, muziek, dans

Naast sportfilms en -documentaires wordt er elke dag een talkshow uitgevoerd onder leiding van Wilfried de Jong. Daarnaast verzorgt Tom Egbers introducties bij enkele films en documentaires die door Andere Tijden Sport zijn samengesteld.

In het randprogramma komen op alle drie de festivaldagen interessante gasten uit de sport- en de filmwereld voorbij. Ook andere kunstdisciplines komen aan bod, zoals muziek, dans, fotografie en literatuur.

De eerste editie van het Sportfilmfestival Rotterdam vindt van 9 tot en met 11 april plaats in Cinerama filmtheater. Kijk voor meer informatie op www.sportfilmfestivalrotterdam.nl, via twitter @SFFRotterdam en www.facebook.com/SFFRotterdam.

Ook het Sportfilmfestival Rotterdam ondersteunen?

Indien u enthousiast bent geworden over het festival en wilt u het festival financieel ondersteunen, dan kunt u contact opnemen met de organisatie via info@sportfilmfestivalrotterdam.nl. Samen met u bespreken we dan de mogelijkheden.

Wilt u volledig op de hoogte blijven over alle topsport in Rotterdam? Volg Rotterdam Topsport dan via:

@RdamTopsport

Facebook.com/RotterdamTopsport