Overig

Stijlvol duurzaam rijden

563

Zoals hij zelf zegt, rijdt Theo Visser van A&P met een grote glimlach rond in zijn gloednieuwe Volvo V60 Plug-in Hybrid. Deze ‘auto van de zaak’ past goed in de bedrijfsfilosofie van A&P, facilitair totaalleverancier met een groen hart.

Op maandag 1 december kreeg Theo Visser uit handen van Matthijs ten Hoor van SvensCar de sleutel van zijn nieuwe Volvo V60 Plug-in Hybrid overhandigd. Naast de Toyota Auris hybrid is dit de tweede bedrijfsauto met een hybride aandrijving. De eerste kennismaking tussen Volvo en Theo ontstond twee jaar geleden tijdens de autotestdag die dit zakenmagazine jaarlijks organiseert. Theo reed die dag in een Volvo V40, een zeer prettige auto, maar voor hem te klein als gezinswagen liet hij toen opschrijven. Matthijs pakte de zaak goed op en liet hem een proefrit maken in de V60. Theo was meteen verkocht. “Toch leuk dat dit er uiteindelijk uit voortvloeit,” zegt Theo in het fraaie bedrijfspand van A&P waar dit gesprek plaatsvindt.

A&P is in 1992 opgericht. Het huidige kantoorpand en de loods van 1250 m2 zijn in 2009 gebouwd volgens de toen geldende duurzaamheidscriteria. “Hier hebben wij de ruimte,” vervolgt Theo. Aanvankelijk leverde het bedrijf zijn producten aan justitiële instellingen zoals gevangenissen en jeugdinstellingen. Het duurzaam denken en doen ontstond tien jaar geleden toen onze directeur een lezing bijwoonde van weerman Reinier van den Berg. Deze lezing over de natuur, deed hem besluiten om duurzaam ondernemen een prominente plaats binnen de bedrijfsvoering te geven. Theo Visser: “Wij bieden nu een totaalpakket aan van facilitaire-, non-food- en langhoudbare food producten. Van kleding tot keukengerei en van levensmiddelen tot hygiëne. Daarnaast leveren wij ook EHBO en BHV artikelen en voeren we de periodieke controles uit van EHBO-koffers, AED’s en Evac+Chairs. Onze klanten nu zijn onder meer zorginstellingen, gesloten behandelklinieken, gevangenissen, jeugdinrichtingen, maar ook horeca, scholen, gemeenten, kinderdagverblijven en het bedrijfsleven. In ieder verkoopgesprek promoten wij ons groene assortiment, wij merken dat er een groeiende vraag is naar duurzame producten. Wij krijgen nu zelfs de vragen van organisaties die ook deze slag willen gaan maken. Zo zijn we ook in contact gekomen met Amega en de Rabobank om duurzame producten te leveren.”

Ook SvensCar, dé Volvo-dealer in de Drechtsteden en de Alblasserwaard, draagt MVO een warm hart toe, zo meldt Matthijs ten Hoor. Hij verwoordt de filosofie van zijn bedrijf als volgt: “Wij willen partner in duurzaamheid zijn. De auto is onlosmakelijk verbonden met de brandstof die erin gaat en de emissies die eruit komen. Duurzame mobiliteit gaat wat ons betreft over het reduceren van de CO2 uitstoot. Je kunt de ontwikkelingen van nieuwe technieken in de autobranche niet meer los koppelen van de ontwikkelingen van alternatieve brandstoffen.” De Volvo V60 Plug-in Hybrid past uitstekend in deze filosofie. Niet voor niets is de V60 bekroond tot Zakenauto van het Jaar 2015.” Matthijs vindt het leuk dat de eerste kennismaking met Theo tijdens de autotestdag resulteerde in de aanschaf van de Volvo V60 Plug-in Hybrid. “Theo leaset de V60 bij AA Lease en dat biedt een groot voordeel want AA Lease valt ook onder Amega. Ook zaken als ruitreparatie en bandenwissel mogen dus bij SvensCar worden verzorgd. Daarbij heeft de auto maar 7% bijtelling. Volgend jaar komt daar de nu reeds te bestellen Volvo XC90 T8 Twin Engine bij. Deze auto kent een bijtellingspercentage van 14% en de belangstelling is al groot voor deze nieuwe uitvoering. Duurzaamheid stopt niet bij de verkoop van duurzame voertuigen. Zo scheiden we afval optimaal en is ons pand voorzien van een warmtepomp.”

Terug naar Theo en zijn Volvo V60 Plug-in Hybrid. “Het bedrijf stimuleert mij om zoveel mogelijk elektrisch te rijden.” Om het optimale uit zijn leaseauto te halen, volgt hij binnenkort een training van Prodrive die door SvensCar is aangeboden. Matthijs: “Prodrive leert in een rijtraining berijders in hun eigen leaseauto te ervaren hoe zij tot 15% zuiniger kunnen rijden. Duurzaamheid gaat bij ons namelijk ook over inspelen op veranderingen, verantwoordelijkheid nemen en je continu verder professionaliseren om toekomst ‘proof’ te zijn. Amega is daar druk mee bezig. MVO wordt vaak aan het milieu gekoppeld, maar het betreft ook sociale aspecten.” Ook Theo besluit met de mededeling dat maatschappelijk verantwoord ondernemen niet bij hun producten ophoudt. “Een deel van onze winst gaat naar een stichting die mensen ondersteunt die, na een periode in de gevangenis, proberen terug te keren op de arbeidsmarkt.

www.aenp-bv.nl
www.svenscar.nl