Overig

Struikelen over filmcrews in Rotterdam

575

Bent u in het weekend van 21 t/m 23 augustus in Rotterdam? Dan is de kans levensgroot dat u een filmcrew tegen het lijf loopt. Naar verwachting nemen dit jaar meer dan vijftig teams deel aan het 48 Hour Film Project. Een wedstrijd, waarbij makers binnen 48 uur een korte film produceren.

,,We zijn alweer toe aan de vierde editie”, vertelt organisator Hans Groenendijk  trots. ,,Vorig jaar hebben meer dan zevenhonderd mensen verspreid over 42 teams deelgenomen aan de wedstrijd. We waren daarmee voor het eerst groter dan Utrecht en Amsterdam. En dit jaar verwachten we nog meer groei.”

Groenendijk is eigenaar van Groener Gras Producties, een audiovisueel productiebedrijf dat zich richt op het maken van bedrijfsfilms, commercials en commerciële video’s. Het 48 Hour Film Project is een zijtak binnen de organisatie geworden. ,,Het bedrijfsleven ligt in de zomer vaak toch wat stil en dan kunnen wij ons mooi richten op het organiseren van het festival.”

Groenendijk heeft zelf ook een succesvol ’48-verleden: ,,In 2009 maakte ik als regisseur een korte dramafilm met Egbert-Jan Weeber. We werden gekozen tot winnaar van Utrecht en uiteindelijk werd de film zelfs vertoond tijdens het internationale festival van Cannes. Ik raakte verslingerd aan het concept en besloot het 48 Hour Film Project als organisator naar Rotterdam te halen.”

De Rotterdamse cultuurwethouder Adriaan Visser verrichte afgelopen jaar de opening en is lovend over het project. ,,Het deelnemersveld is een unieke mix van studenten, amateurs en professionals. Iedereen maakt er op zijn eigen niveau het beste van, komt in contact met andere makers en leert van elkaar. Ik vind dat heel erg leuk en ook ontzettend Rotterdams.”

Afgelopen jaar won de piepjonge regisseur Jens Rijsdijk (19) het festival met zijn film ‘These Dirty Words’. Tot grote verrassing van wethouder Visser en organisator Groenendijk won diezelfde film een paar maanden later ook de wereldfinale van het 48 Hour Film Project in Hollywood. De beste van ruim zesduizend films, die afgelopen jaar over de hele wereld gemaakt werden.

Hans Groenendijk: ,,Dat was natuurlijk fantastisch. Allereerst voor Jens, die daarmee een prachtige start van zijn filmcarrière beleeft. Maar ook voor ons als organisatie. Er kwam veel landelijke publiciteit voor ons festival en we kregen veel schouderklopjes en felicitaties. Ook van de wethouder, die mij persoonlijk de hand kwam schudden. Mooi, toch?”