Overig

Van Gansewinkel: Afval Bestaat Niet

1260

Van Gansewinkel is een bekende en veelomvattende dienstverlener op het gebied van afval- en reststoffen. Als marktleider in Nederland is Van Gansewinkel onder andere producent van secundaire grondstoffen. Met het herwinnen van waardevolle grondstoffen uit afval, voegt Van Gansewinkel het letterlijke woord bij de daad. Het credo is namelijk niet voor niets: ‘Afval Bestaat Niet’.

Van Gansewinkel vindt haar oorsprong vijftig jaar geleden in het Brabantse Maarheeze. Vandaag de dag zijn de blauwe wagens van Van Gansewinkel een vertrouwde verschijning in het Nederlandse straatbeeld. Het bedrijf werkt vanuit ruim veertig locaties in ons land, maar ook buiten onze landsgrenzen is Van Gansewinkel actief. Eric Segers: “De Benelux is onze thuismarkt. Jaarlijks zamelen we het afval in bij 100.000 bedrijven en bijna 2.000.000 huishoudens. Met onze ruim 5.000 medewerkers bewerken of verwerken wij dat afval tot nieuwe grondstoffen en energie. Afval wordt door de meeste mensen als ongewenst beschouwd. Als iets zonder waarde. Wij denken daar anders over. Want in het afval van vandaag groeit de kiem voor de producten en goederen van morgen. In ons Nationale Afvalrapport – wAARDEvol 2015 – zijn ruim zestig inspirerende artikelen te lezen en tonen wij de trends binnen de afvalwereld en diverse bedrijfssectoren, wetenschap en politiek. Een wereld vol ontwikkelingen.”

Sorteercentra
Aan de Middenweg in Moerdijk beschikt Van Gansewinkel over een modern sorteercentrum voor alle mogelijke gevaarlijke c.q. chemische afvalstoffen. Naast Moerdijk zijn er in Geldrop en Drachten nog twee van dergelijke gespecialiseerde sorteercentra. Op het ruim 23.000 m2 grote terrein in Moerdijk leveren dagelijks zo’n twintig vrachtwagens een scala aan gevaarlijke afvalstoffen aan. Jan Goedhart is manager Production voor de drie sorteercentra in Nederland. Goedhart is gepokt en gemazeld in het vak. Na zijn chemische opleiding begon hij in 1989 bij het afvalbedrijf. Al vrij snel kwam Goedhart in Moerdijk terecht, waar het toenmalige bedrijf op een nog kale vlakte was gebouwd. “Er was in deze omgeving inderdaad nog niet veel te beleven toen ik hier startte. Nu is ons hele terrein bijna volgebouwd en ook rondom ons heen is het één en al bedrijvigheid.” Al het gevaarlijke afval, dat in Europees verband als dusdanig is aangemerkt, komt in Moerdijk, Geldrop of Drachten binnen. Dat kan van alles zijn, van oplosmiddelen, verf, accu’s, spuiten, kitkokers, afvalwater tot laboratorium chemicaliën en medische afvalstoffen die vanuit ziekenhuizen worden aangevoerd. “Al het gevaarlijke afval dat niet in het milieu terecht mag komen,” vat Goedhart het samen. Twee uitzonderingen bevestigen de regel: radioactief-afval en explosieven zijn niet welkom in Moerdijk. Met een team van bijna 200 medewerkers op de sorteercentra en onderweg wordt de dagelijkse stroom aan gevaarlijke afvalstoffen in goede banen geleid.

Wet- en regelgeving
Jan Goedhart, die eveneens hogere veiligheidskunde studeerde, is gebonden aan strenge wet- en regelgeving ten aanzien van het ophalen en verwerken van gevaarlijk afval. “Terecht gelden hiervoor strenge regels,” zo zegt hij. Als voorzitter van de afdeling Gevaarlijk Afval bij de VA (Vereniging Afvalbedrijven) neemt Van Gansewinkel haar verantwoordelijkheid serieus en levert het bedrijf een belangrijke bijdrage aan het totstandkomen van deze regels en de naleving daarvan. Goedhart praat op nationaal en internationaal niveau over de aanpak en regelgeving van gevaarlijk afval. “Gemiddeld komt er jaarlijks ruim 500.000 ton aan gevaarlijk afval binnen. Die stroom is divers. Dat houdt ook in dat er veel verschillende soorten eindverwerkers zijn. Het afval dat hier binnenkomt verzamelen wij, we verwerken het waar mogelijk en brengen het op specificatie voor de diverse eindverwerkers. Sommige oplosmiddelen bijvoorbeeld, clusteren we in een tankwagen van 20.000 liter en we brengen dit vervolgens naar de cementindustrie. Deze industrie gebruikt de brandbare oplosmiddelen als brandstof in het productieproces van cement. Zo worden deze oplosmiddelen nogmaals ingezet en zo zijn er nog meer voorbeelden. Andere oplosmiddelen zijn weer geschikt voor destillatie. Wij brengen deze gevaarlijke vloeistoffen naar destillatiebedrijven die de verontreiniging uit het product kunnen halen, waarna zuivere grondstoffen zoals ethanol overblijven.

Bron
Ook voor vast gevaarlijk afval zijn verschillende nuttige toepassingen. Ingezamelde accu’s gaan bijvoorbeeld naar loodsmelters en metaalverwerkers. Zo wordt het lood uit een accu weer gebruikt voor de productie van een nieuwe batterij. Ongeveer 16% van het gevaarlijk afval wordt verbrand en omgezet in energie. Door de hoge temperatuur in de oven en de rookgasreiniging worden giftige stoffen afgevangen. Afval is een waardevolle bron van grondstoffen. Van Gansewinkel ontwikkelt en groeit als leverancier van grondstoffen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de eigen innovatieve verwerkings- en recyclinginstallaties of gespecialiseerde diensten van derden. Eric Segers: “Jaarlijks geven wij zo’n 93% van het afval een tweede leven als grondstof of een nuttige toepassing zoals bijvoorbeeld groene energie. Door 64,1% van het afval een tweede leven te geven als grondstof, is de uitstoot van maar liefst 1,19 miljoen ton CO2 voorkomen.”

Detachering
Van Gansewinkel heeft dagelijks zo’n 150 adviseurs onderweg. Gespecialiseerd naar sectoren gaan zij met klanten (bedrijven en instellingen) in gesprek over het optimaal scheiden van afval en het samen herkennen van de waarde in deze reststoffen. Dit varieert van het vet van een friettent tot integrale oplossingen waarbij Van Gansewinkel zelfs in-huis medewerkers detacheert. Shell, DAF, Ahrend en FUJIFILM zijn daarvan sprekende voorbeelden. “We leveren heel concreet toegevoegde waarde in de keten. Alles wat we inzamelen, sorteren we en maken we gereed voor eindverwerking. Onze adviseurs krijgen daarbij ondersteuning van projectengineers voor het uitwerken van meest wenselijke logistieke oplossingen-op-maat en productmanagers voor de best passende technische mogelijkheden.”

Dochterbedrijven
De kennis van materialen die Van Gansewinkel heeft, wordt zeer gewaardeerd door de klanten. Naast het beheren en organiseren van belangrijke materiaalstromen, zoals kunststoffen, metalen, hout, papier, mineralen en brandbaar en gevaarlijk afval, gaat Van Gansewinkel ook graag samenwerkingsverbanden aan met haar klanten om terugname- en recyclingoplossingen op maat te bieden. Het gaat waar mogelijk zelfs zo ver dat Van Gansewinkel klanten adviseert over de samenstelling van hun producten om ze optimaal geschikt te maken voor recycling. “Samen met onze zusterbedrijven Coolrec, Maltha en Van Gansewinkel Minerals, zijn we actief in de gehele afvalketen,” vervolgt Segers. “Wij zijn een afvaldienstverlener, recycler en leverancier van hoogwaardige secundaire grondstoffen. En dat is uniek. Van het afval dat wij inzamelen krijgt twee derde deel via recycling een tweede leven als grondstof. Met onze activiteiten realiseren wij een omzet van bijna 1 miljard euro. Wij werken volgens onze eigen strenge waarden en normen, want deze uitgangspunten garanderen een manier van werken die voor ons van levensbelang is. Onze missie is uit het afval van vandaag de grondstoffen te winnen voor de producten van morgen.”