Overig

Van Pelt Recycling opvallende nieuwkomer in de branche

2526

In oktober 2012 startten de broers Willem-Jan en Maarten van Pelt hun recyclingbedrijf aan de Klompenmakerstraat in Ridderkerk. Met een andere kijk op het verzamelen en recyclen van metaalafval zetten zij in krap twee jaar een uniek en succesvol bedrijf neer. Een buitenbeentje in de wereld van het oud ijzer.

De broers van Pelt komen uit een tuindersfamilie. Maarten (29) verlegde later zijn activiteiten naar het in- en verkopen van oud ijzer en begon in 2010 voor zichzelf. Willem-Jan (36) was actief in de tuinderij en ontwikkelde retail concepten voor bekende tuincentra. “Toen de tuinderij vanwege onteigening weg moest, hebben we de koppen bij elkaar gestoken en zijn we in de recycling gegaan,” zegt Maarten. “Ik was al een aantal jaren actief in die branche en zag grote mogelijkheden in het verzamelen en recyclen van metaalafval. Bovendien wilden Willem-Jan en ik graag gaan samenwerken.” Aan de Klompenmakerstraat in Ridderkerk stond een bedrijfspand leeg dat volledig voldeed aan de wensen en eisen die de broers voor ogen hadden. “Een centrale plek tussen Rotterdam en de Drechtsteden, opslagloodsen waar particulieren en bedrijven terecht kunnen, gemakkelijk bereikbaar over het water en de weg en voldoende ruimte,” verklaart Willem-Jan de keuze voor de vestigingsplek. Dat laatste argument is alweer enigszins achterhaald, want het recyclingbedrijf groeit als kool.

Kringloop

Op het ruime bedrijfsterrein voldoet niets aan het standaardbeeld dat men voor ogen heeft bij een oud ijzerhandel. Het ziet er schoon en overzichtelijk uit. Duidelijk is aangegeven waar bedrijven en particulieren terecht kunnen voor het inleveren van metalen en elektronica. Van Pelt haalt ook metaalafval op bij bedrijven met eigen container vrachtwagens. Het inleverproces is eenvoudig, de vrachtwagen gaat op de weegbrug met als resultaat een weegcertificaat en vervolgens wordt het afval in de loods opgeslagen en gesorteerd. Metaalrecycling is het speerpunt van de Ridderkerkse onderneming. Van Pelt verkoopt het gesorteerde metaal- en elektronica-afval aan fabrieken over de hele wereld via de eigen exportmaatschappij Furmet BV. Die fabrieken gebruiken het afval weer als grondstof. De optimale kringloop. Maarten is verantwoordelijk voor de internationale handel. “Met Furmet BV brengen wij een continu recyclingproces op gang. Furmet BV vormt dan ook een belangrijke en milieuvriendelijke factor in de relatie tussen de producent en de handelaar. Vanuit verschillende landen in West-Afrika en Zuid-Amerika kopen wij schroot in. De lokale bevolking zamelt het metaalafval voor ons in. Dat verloopt uitstekend, maar vergt wel continu de nodige aandacht. Ik verblijf dan ook meer dan helft van het jaar in het buitenland. In containers wordt het metaalafval naar Rotterdam verscheept en vanuit Rotterdam verder per binnenvaartschip naar Ridderkerk. Op nog geen kilometer van de haven is ons pand. De containers worden opgehaald en geleegd, gesorteerd en in omgekeerde weg weer geëxporteerd naar een aantal fabrieken in de wereld, die het materiaal weer gebruiken voor de productie van bijvoorbeeld auto’s.”

Opvallend 

Van Pelt Recycling is een opvallende nieuwkomer in de branche. “Het gaat bij ons om de beleving, al klinkt dat wat vreemd voor een recyclingbedrijf,” zegt Willem-Jan. “Waarom zou je bij ons geen kopje koffie krijgen als je even moet wachten? Wij maken het de klant zo prettig mogelijk en dat doen we op vele manieren. Bij bedrijven in de regio plaatsen wij gratis containers in iedere gewenste maat. De klant kan bij ons ook terecht voor het vernietigen van machines en materialen en het afvoeren van accu’s. Ook voor het vernietigen van datadragers, zoals cd’s, tapes, usb-sticks en harddisks kunnen zowel bedrijven als particulieren bij ons terecht en ontvangen daarbij een officiële vernietigingsverklaring. Als laatste en niet het meest onbelangrijke zorgen wij voor uitbetalingen per bank binnen 24 uur. Bij particulieren gaat dat zelfs contant.” In de korte tijd van haar bestaan heeft Van Pelt Recycling dan ook al een keur aan bedrijven aan zich weten te binden.

Particulieren

Niet alleen bedrijven, ook particulieren kunnen hun oud ijzer, metaalafval, elektrische apparaten en computers inleveren bij Van Pelt Recycling. Willem-Jan: “Particulieren beseffen te weinig dat hun oud ijzer, computers en elektrische apparaten geld opleveren. Wie gaat verbouwen, houdt gemiddeld zo’n 50 tot 100 euro aan oud metaal over. Denk aan een badkuip, kranen, koperen leidingen, rvs-aanrechtbladen, (elektriciteit)kabels.” Behalve oude metalen recyclet Van Pelt ook elektronica en accu’s. Alle apparaten waar een stekker aan zit kunnen worden ingeleverd, waaronder computers en wasmachines. De elektronica is een groeiende en interessante poot in de branche, benadrukt Willem-Jan. “Nederland heeft shredderbedrijven die elektronische apparaten volledig geautomatiseerd voor 100 procent kunnen recyclen. Via dit proces worden op goedkopere wijze grondstoffen verkregen dan via mijnbouw. Direct delven is duurder. De bereidheid tot recyclen neemt zowel bij de particulier als bij bedrijven toe.”

“Onze branche heeft geen optimaal imago,” vervolgt Willem-Jan. “Daar willen wij in elk geval een uitzondering op zijn. Wij gaan uit van de klant, die verwacht een schoon, helder en servicegericht bedrijf, waar hij op een prettige manier zijn overbodige spullen kwijt kan. Hij moet met een goed gevoel ons pand weer verlaten. Bij veel oud-ijzerhandelaren weet de klant niet waar hij aan toe is en krijgt hij voor zijn gevoel een willekeurig bedrag. Bij ons is dat niet het geval, de prijzen staan elke dag op onze website: www.vanpeltrecycling.nl. Het werken vanuit de retail gedachte heb ik overgehouden vanuit mijn tijd dat ik voor tuincentra werkte. Daar is ook een hele omslag gemaakt en maakt men het nu de klant zo prettig mogelijk. Dat is ook zo bij Ikea en bij Jumbo en dat streven wij eveneens na. Het klinkt wellicht hoogdravend, maar het is ons uitgangspunt. Dat is nieuw in onze branche, maar wij merken dat het onze klanten aanspreekt.”

Eenvoudig

Bij Van Pelt Recycling wordt de klant netjes ontvangen, hij krijgt een kopje koffie en de medewerkers helpen bij het uitladen van de spullen. Die worden gewogen, waarna er een bon volgt met daarop van elke ingeleverde metaalsoort het gewicht en de prijs die de klant hiervoor ontvangt. Met een speciaal pasje kan de klant naar de pinautomaat en ontvangt hij tot op de cent nauwkeurig zijn geld. Een eenvoudige procedure waar geen speld tussen te krijgen is. Dat die aanpak werkt, blijkt wel uit de groeicijfers van het bedrijf. Het idee van op een veilige en eenvoudige manier je metaalafval en apparaten in te kunnen leveren – die vervolgens worden gescheiden en hergebruikt – spreekt zowel particulieren als ondernemers aan.

Groei

Van Pelt Recycling heeft op dit moment twaalf medewerkers in vaste dienst. In de weekenden wordt dat aangevuld met studenten die een centje bijverdienen. De broers over de toekomst: “Vanuit hier kunnen we onze ambities waar gaan maken, want we willen verder. Ridderkerk is het vertrekpunt. In ons land zijn nog genoeg witte vlekken die wij met ons concept kunnen invullen. Als je over goede mensen beschikt en een goede ICT-infrastructuur en heldere uitgangspunten hebt, kun je je overal vestigen,” zegt Willem-Jan hierover. “Gecontroleerd groeien, dat willen we. Wij zijn onderscheidend in personeel, materiaalkennis, service, etc. Kortom; wij zijn een professionele organisatie die elke metaalstroom aan kan. We zijn nog maar twee jaar onderweg en het gaat ons voor de wind, maar we zijn eigenlijk nog steeds bezig ons concept optimaal neer te zetten,” besluit Maarten.