Overig

Veiligheidskundige Anchada: “Hoge boetes als niet aan eisen wordt voldaan”

444

Bedrijven gaan steeds bewuster om met de veiligheidseisen bij het organiseren van een relatiedag, een congres, een opening of feest op het eigen terrein. Organisatiebureau Anchada Events uit Vlaardingen merkt dat als geen ander. Het bureau, met vaste klanten als Huntsman, EMO, Dupont, Aluchemie en Mammoet, is thuis in Rotterdamse havencomplex, het meest veeleisende gebied in Nederland. Installaties zijn hier vol-continu in bedrijf en er is een stringente regelgeving op het gebied van veiligheid en milieu.

Anchada is niet alleen het enige bureau in Nederland dat VCA 2 sterren gecertificeerd is, het heeft ook als enige een veiligheidskundige in dienst. Hard nodig want een evenement organiseren op het eigen terrein is een vak apart en niet zomaar toegestaan, omdat het geen geoutilleerde evenementenlocatie is.

Marc van Loon, veiligheidskundige bij Anchada zegt: “Bij de medewerkers van Anchada is er 24 uur per dag zeven dagen per week, sprake van “veiligheidsbewustzijn”. We brengen de veiligheidsrisico’s volledig in kaart en adviseren vervolgens onze opdrachtgever. Dat onderscheidt ons van andere bureaus.

Onderschat
“Keukens, stroom, tenten, water, koeling, toiletten; alles zal moeten worden aangeleverd en opgebouwd”, aldus Van Loon. Hij vervolgt: “De aanpassingen die nodig zijn, de benodigde vergunningen, de veiligheidseisen waaraan moet worden voldaan, en het werk dat dit alles kost, worden nogal eens onderschat.”

“Zo moet alles voldoen aan de Arbo-wet en de milieuwetgeving. En er moeten evenementenvergunningen worden aangevraagd bij provincie, brandweer en gemeente. Wordt er niet aan de eisen voldaan, dan riskeert het bedrijf hoge boetes”.

De voorbereiding van de festiviteiten alsmede de festiviteiten zelf, mogen echter niet ten koste gaan van de dagelijkse bedrijfsvoering. “Doordat wij zorgen voor ‘just in time’ logistiek en een efficiënte op- en afbouw, wordt dat voorkomen. Indien nodig doen we de op- en afbouw ’s nachts”, aldus Van Loon.

Hij vervolgt: “We laten niets aan het toeval over. Omdat geen evenement gelijk is maken we altijd een op maat geschreven VGM-plan (Veiligheid, Volksgezondheid en Milieu), een security- en safetyplan, een verkeers- en schoonmaakplan, opbouwdraaiboeken en maken we risico-inventarisaties.

Verder verzorgen we overzichtstekeningen, maar ook het opstellen of doorlichten van de noodplannen. Wij hebben korte lijnen met alle betrokken instanties zoals brandweer, gemeente, milieudienst, de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en bouw- en woningtoezicht, waardoor we snel zaken kunnen regelen. We zijn nu bezig met openingsfestiviteiten van de nieuwe elektriciteitscentrales van E.ON en GDF/Suez op de Maasvlakte”.

Claimcultuur
“Deze bedrijven kiezen niet voor niets voor ons”, vervolgt Van Loon. “In de evenementenwereld is veiligheid namelijk een “hot issue”. De “claimcultuur”, die in de Verenigde Staten zo gewoon is, vindt hier steeds meer navolging. Wij kunnen niet voor honderd procent garanderen dat er niets gebeurd, maar wij maken een evenement zo veilig mogelijk en volgen alle procedures”.

Op de dag zelf controleert veiligheidskundige Van Loon alles nog eens extra, door middel van een last-minute-risico-analyse. Zijn de gasflessen bij de barbecue bijvoorbeeld goedgekeurd en de hekken en de brandblussers goed geplaatst?

Van Loon: “Dankzij een door onszelf ontwikkelde tool weet de opdrachtgever in geval van een calamiteit “real-time” wie erop het terrein is en ook waar”.

“Uiteindelijk is de klant verantwoordelijk voor alles wat er op zijn terrein gebeurd, maar door Anchada in te huren kan hij bij de instanties aantonen dat er alles aan is gedaan om een incident te voorkomen, doordat we VCA twee sterren gecertificeerd zijn en een eigen veiligheidskundige hebben”.