Overig

Veldkamp en Overhand vormen Team Hybride voor Arctic Challenge Tour 2017

644

Ondernemers Evelien Veldkamp en Frank Overhand gaan in een Audi Q7 E-Tron van autobedrijf Ames in Dordrecht als Team Hybride deelnemen aan de vijftiende Arctic Challenge Tour 2017.

De Rotterdamse IT-ondernemer Overhand en de eigenaresse van de Haagse StomerijWasserette Veldkamp, gaan in januari samen de uitdaging aan om in maximaal negen dagen tijd 7000 kilometer af te leggen van ons land naar de Poolcirkel.

Veldkamp en Overhand, in het dagelijks leven ook partners, hebben de stichting Rotterdamse Sporticonen als hun goede doel voor de rit in februari 2017 gekozen. Ook veel andere deelnemers gebruiken de toertocht voor personenauto’s dwars door Scandinavië om zo geld in te zamelen voor een goed doel. Gezien hun grote sporthart kozen Veldkamp en Overhand voor de Rotterdamse stichting die topsporters uit de Maasstad die nog actief, gestopt of overleden zijn, elk jaar met een eigen evenement huldigt. Met als doel om daarbij zoveel zo veel mogelijk kinderen aan het sporten te krijgen. Het gaat niet om het niveau, maar om de ervaring voor deze kinderen. Iedereen krijgt een medaille. Doel is dat de duizenden deelnemertjes zich hierna aanmelden bij een vereniging.

Veldkamp: “In mijn jeugd heb ik altijd veel gesport, sport heeft mij net als mijn broer Bart altijd veel gebracht. Ik vind het fantastisch dat er in Rotterdam een initiatief is gelanceerd dat jeugd probeert te stimuleren om te gaan sporten. Nu nog in mijn eigen stad Den Haag.” Overhand fietste dit jaar nog van de Amerikaanse west- naar de oostkust. Diens sporthart is minstens zo groot als dat van Veldkamp. “Rotterdamse Sporticonen appelleert aan een gevoel dat we graag ondersteunen. Kinderen gaan altijd gratis deelnemen en er zijn geen voorwaarden vooraf voor het niveau. Het gaat om het plezier. Daarom gaan alle deelnemers ook met een herinnering naar huis. Nog even los van het feit dat ze echt in contact zijn gekomen met een topsporter. Een inspirerend moment voor hun ontwikkeling als mens en, naar later misschien zal blijken, als beginnend topsporter.”

Overhand: “Ik was zelf in Beijing toen Deborah Gravenstijn daar in 2008 Olympisch zilver won. Voor mij een magisch moment dus ik weet hoe het straks voelt als er kleine meisjes in een wit of blauw judopak voor haar staan. Dat soort momenten zijn onbetaalbaar. Bovendien laat Rotterdamse Sporticonen zien dat je sporters niet met een straatnaam moet eren als ze eenmaal dood zijn. Dus niet wachten tot ze zijn overleden, zegt bestuurslid Pim Blokland steeds. Maar ze nu het respect geven dat ze verdienen. Daar dragen Evelien en ik via deze Arctic Challenge graag iets aan bij. Ik ben blij dat dit door mensen uit mijn stad, Rotterdam, is gerealiseerd.” Rotterdamse Sporticonen Voorzitter Ed van Leeuwen reageerde even verbaasd als trots op het initiatief van Veldkamp en Overhand. “Wat een prachtig gebaar. We zijn een nieuwe stichting, maar het is geweldig om nu al zo veel gevoel op te roepen voor ons doel om Rotterdamse sporters als grote voorbeeld te gebruiken om jeugd te laten bewegen en plezier beleven.”

Bij The Arctic Challenge Tour gaat het overigens vooral om het navigeren. Het uitzoeken van de slimste route, teambuilding en verstandig rijden. Daarnaast zullen er klassementsproeven zijn die mede de eindstand van elke etappe en uiteindelijk het eindklassement zullen aangeven. The Arctic Challenge Tour is een uitdaging die geheel Scandinavië doorkruist. Snelheid is geen criterium, de afstanden van de etappes zijn soms dusdanig lang dat dag en nacht doorgereden wordt en er dus aanspraak wordt gedaan op doorzettingsvermogen. Vaak onder omstandigheden met veel sneeuw, zeer gladde wegen en temperaturen van ver onder nul. Zelfs tot minus 40 graden is mogelijk.

The Arctic Challenge Tour is volgens Rob de Groot van het in Dordrecht gevestigde autobedrijf Ames  geen snelheidswedstrijd. “Het is een uitdaging. Het komt neer op behendigheid, goed navigeren en anticiperen. De deelnemers zijn verplicht zich te houden aan de maximum snelheid van het betreffende land. Het competitie-element zit vooral in het vinden van de meest ideale route en het afleggen van etappes in een zo kort mogelijke tijd en/of zo kort mogelijke afstand.” Met een blik naar de auto van het duo Veldkamp en Overhand schroeft De Groot de verwachtingen voor de duizenden kilometers lange tocht alvast op. “Wat er ook gebeurt, aan de auto kan het niet liggen. De Audi Q7 E-tron is het paradepaardje van het Duitse merk. Bij Ames vinden wij het leuk dat dit ondernemende duo gaat deelnemen. Wij gaan voor Olympische gedachte. Plezier en ervaring is de basis. Winnen is de overwaarde.”

Volg vanaf 14 januari de verrichtingen van Team Hybride in deze uitputtingsslag live op hybride.avantage.nl