Overig

Vertrouwen

323

Soms heb je van die stemmetjes in je hoofd die overal commentaar op geven. Ik noem het maar even een innerlijke criticus. Is dit wel doordacht? Doe ik hier wel goed aan? Zou je het toch niet even overdenken voordat ik ja zeg? Vooral in deze post-corona tijd is het soms moeilijk kiezen.

Vertrouwen hebben in de toekomst? Op grond waarvan? Bedenk dat u hierdoor ook kansen voorbij laat gaan. Het is nu de tijd om besluiten te nemen. Dat kunt u niet alleen, daar heeft u de mensen in uw omgeving voor nodig. Verbazingwekkend dat er nog zoveel leiders zijn die menen het in hun ‘eentje’ te moeten doen omdat zij geen oog hebben voor het talent dat werkzaam is binnen hun omgeving. Zij vertrouwen alleen zichzelf. Triest maar waar. Het is daarnaast ook volstrekt onlogisch. Juist door vertrouwen aan anderen te schenken is het einde van de onzekere gevoelens nabij.

Zelfinzicht

U zult zeggen: ‘mooier gezegd dan gedaan’. Toch zou ik u willen adviseren het eens te proberen. Weet u wat het meest in de weg staat? Dat stemmetje in uw hoofd! Het is een vorm van gebrek aan zelfkennis. Wanneer u voor het ontwikkelen van zelfkennis de tijd neemt gaat het goed komen. Zelfkennis over uw persoonlijkheid, uw kwaliteiten en drijfveren. Kortom, wie bent u eigenlijk, wat wilt u en wat wilt u pertinent niet? Vanuit deze positie kunt u vertrouwen schenken aan anderen. U krijgt namelijk niet alleen inzicht in uw eigen gedrag, maar ook in dat van anderen. U krijgt goede gesprekken met uw medewerkers. Eigenlijk heel simpel. Vertrouwen ontstaat door zelfkennis en de juiste inschatting van uw eigen identiteit. Pas dan krijgt u oog voor het maken van de juiste inschatting van risico’s en kansen. Waarom reageer zoals ik reageer? Waarom die onzekerheid?

Zelfvertrouwen

 Zelfvertrouwen en vasthoudendheid zijn twee onmisbare eigenschappen voor een leider. Geen eigenwijsheid, zelfingenomenheid of drammerigheid. Durf vertrouwen te hebben in anderen. In je eentje in de spiegel kijken levert weinig op. Anderen zijn van belang om het juiste beeld te schetsen. De zogenaamde ‘blinde vlek’ ligt altijd op de loer. Het gedeelte dat u liever niet ziet. Kortom, u leert zichzelf het beste zien in relatie met anderen. Leg het stemmetje in uw hoofd het zwijgen op. Krijg vertrouwen in uzelf en schenk vertrouwen aan anderen. Benut uw kansen, reflecteer op anderen, geef feedback en sta open voor feedback van anderen. Zet u in om een vertrouwensbasis te creëren. Dat voegt werkelijk iets toe. Zelfinzicht met als gevolg vertrouwen. Begin er vandaag nog aan. Of zegt u: ‘Nee, ik blijf liever twijfelen’. Geen probleem, bedenk dan wel dat u veel kansen voorbij laat gaan!