Overig

VHC Kreko Groep: kwaliteit gaat voor groei

1432

Merijn Kreté heeft de ‘kerstpakketten- en relatiegeschenkenafdeling’ van de VHC Kreko Groep uitgekozen om dit interview te houden. Vanaf de entresol heb je een goed zicht op de bedrijvigheid die in dit immense distributiecentrum plaatsvindt.

We zitten tussen de meest leuke, handige en exclusieve artikelen voor kerstpakketten. Ook is er een ongekend breed assortiment wijnen te bewonderen. “Binnenkort breekt de hectiek hier weer los,” zo begint de vestigingsmanager van de Kreko Groep. In 2007 verhuisde het bedrijf van Dordrecht naar Moerdijk. Vorig jaar werd het vijftig jarig bestaan gevierd. “In Moerdijk worden ons de faciliteiten geboden, die we hard nodig hadden zoals magazijnen met dockshelters voor ons wagenpark, het bouwen van een diepvrieshuis en vooral veel ruimte,” zegt Merijn Kreté hierover. “We hebben dan ook voor deze plek gekozen om een grote stap voorwaarts te kunnen maken. We kregen steeds meer kennis in huis waardoor we eigen formules en concepten konden ontwikkelen. Hier hadden we de ruimte om onze plannen te verwezenlijken.”

Derde generatie
Kreko is een echt familiebedrijf. Inmiddels is de derde generatie actief, maar ook de ‘oudgedienden’ kijken zo af- en toe nog mee. In de loop van de jaren is Kreko door acquisitie en autonome groei geworden tot een handelsonderneming met verkoop van voeding- en genotmiddelen aan de horeca, bedrijfskantines, zorginstellingen, kinderdagverblijven, scholen, sportkantines en overige grootverbruikers. Een culinair adviseur en vinoloog zijn in vaste dienst voor de ontwikkeling van nieuwe horecaproducten en het inkopen van wijnen. Zo is Kreko een toonaangevende speler in de horeca en grootverbruikersmarkt in Nederland geworden. Kreté: “Het is zo simpel als wat. We leveren wat de klanten willen. Veel praten met klanten en waar mogelijk gehoor geven aan hun wensen en ideeën. Dat is ons bestaansrecht.”

Ruimtegebrek
Merijn Kreté durft het bijna niet hardop uit te spreken, maar de Kreko Groep denkt al weer voorzichtig aan uitbreiding. “Voor enkele afdelingen ontstaat er ruimtegebrek. Voorlopig kunnen we dat nog met interne verbouwingen oplossen, maar als het zo doorgaat komen we over enkele jaren echt in de problemen. In Moerdijk zijn we met de visafdeling begonnen. Vanuit het niets hebben we een zeer florerende afdeling gerealiseerd. Dat is ontzettend knap en heel goed voor ons bedrijf. We zijn met twee mensen begonnen, nu zijn zeven mensen dagelijks bezig om onze klanten van alle soorten vis en visproducten te voorzien. Dat is ook het geval met de groente- en fruitafdeling. Die was toen voor twee mensen zeer ruim bemeten en we dachten er voorlopig mee uit de voeten te kunnen. Nu zijn we acht jaar verder en werken er veertien mensen. Het is bijna een wonder dat ze alles dagelijks de deur uitkrijgen. En uiteraard mogen we daarbij ook onze ambachtelijke horecaslagerij niet vergeten, die enorm in omvang is toegenomen sinds onze verhuizing en waar we tevens hebben ingespeeld op de hoge voedselveiligheidsnormen die tegenwoordig van kracht zijn.”

Nuchter
Merijn is vestigingsmanager Moerdijk en verantwoordelijk voor de totale logistiek binnen Kreko. Moerdijk is tevens het hoofdkantoor. Ook is hier het distributiecentrum gevestigd, waar een mogelijkheid tot afhalen aanwezig is. De logistiek is elke dag weer een grote operatie. Om vier ’s morgens worden alle verswaren zoals vis, vlees, brood en groente en fruit aangevoerd. Een legertje van medewerkers staat dan klaar om de auto’s van de Kreko Groep te laden voor verdere verdeling naar de filialen en de eigen regioklanten. Vooral het feit dat ook oud-medewerkers daarbij nog graag een paar uurtjes komen werken, geeft een goed gevoel. “We zijn een nuchter familiebedrijf. De ambities zijn helder, kwaliteit gaat voor groei, maar natuurlijk is groei nodig om gezond te blijven. Echter, niet ten koste van alles,” zegt Merijn hierover. “We hechten aan onze medewerkers en aan onze klanten. Daar hebben we veel aan te danken. We zijn een prachtig bedrijf en nog steeds volop in ontwikkeling. Ik ben er trots op om hier te mogen werken. Continuïteit is belangrijker dan winst. Anderen zullen daar waarschijnlijk anders over denken. We zijn als hecht familiebedrijf niet star. Waar wat te doen is springen we bij. Het gaat erom dat we een goede boterham verdienen en dat we dan nog iets overhouden om te kunnen investeren. Dagelijks rijden meer dan honderd vrachtwagens en bestelauto’s door Nederland om klanten te bevoorraden vanuit onze zes vestigingen. Dat moet steeds weer top in orde zijn. Dat geeft een enorme voldoening. Na mijn opleiding ben ik acht jaar geleden op de werkvloer begonnen. Belangrijk, want hier leerde ik wat de dagelijkse gang van zaken inhoudt. Tijdens mijn opleiding heb ik ook bij veel andere bedrijven rondgekeken. Dat heeft mij veel geholpen.”

Persoonlijk
De Kreko Groep heeft het stempel van een landelijke cafetaria groothandel inmiddels al lang achter zich gelaten. Met eigen formules en concepten is het bedrijf dagelijks in de weer om zich te vernieuwen. Onlangs heeft Kreko nog geparticipeerd in grootkeuken fabrikant Moeleker uit Zeeland, waar ze nu medeaandeelhouder van is. Dankzij die samenwerking kunnen er nu complete keukens geleverd worden inclusief een uitstekende nazorg. Of het nu gaat om grootkeukens voor instellingen, horeca of bedrijfskantines, overal waar in het groot wordt gekookt kan Kreko – in samenwerking met Moeleker – keukens en apparatuur leveren. “We leveren nu alles van A tot Z, zeg maar van een complete keuken tot een compleet food en non-food pakket voor de totale horeca- en grootverbruikersmarkt,” zegt Kreté. Veel medewerkers werken al heel lang bij Kreko. Er is sprake van weinig personeelsverloop onder de ruim 350 medewerkers. Daar is het bedrijf trots op. “We zijn voor persoonlijk contact en hebben daarom een groot team van meer dan 30 vertegenwoordigers.

Potentiële klanten nodigen we uit om naar Moerdijk te komen om te laten zien wie we zijn, wat we doen en wat we voor de klant kunnen betekenen. Veel medewerkers blijven bij ons actief na hun pensioengerechtigde leeftijd. Daar zijn we blij mee, zij dragen nog een belangrijk steentje bij met hun ervaring en kennisoverdracht.”

Trots
VHC Kreko is daarom meer dan het magazijn van de klant. “We ontwikkelen horecaconcepten, die de klant extra commerciële kansen biedt. Als horecapartner willen we graag in allerlei zaken ondersteuning bieden. Zo voeren we het broodconcept Chaupain, het maaltijdconcept Leroux, het patisserie- en gebakconcept Backx en Coppen en het koffieconcept Calice. Voor fastfood bedrijven zijn er diverse concepten aanwezig met een zeer complete lijn aan producten en een unieke uitstraling van het bedrijf van de klant. Ons concept Punto e Pasta voorziet in ambachtelijk bereide verse pasta’s, speciaal ontwikkeld voor de horeca. Via onze reclame c.q. marketingafdeling wordt elke vorm van reclame volledig verzorgd. Daarnaast leveren we een uniek assortiment wijnen. De wijnen in alle prijsklassen importeren we zelf. We beschikken over een eigen proeflokaal en kookstudio in Moerdijk. Onze vinoloog en culinair adviseur verzorgen wijnproeverijen en kookdemonstraties. Alles voor de klant.”

Het lijkt erop dat Merijn Kreté geen tijd over houdt voor hobby’s. Dat is een misvatting. In zijn vrije tijd is hij voetbalscheidsrechter in het zaterdagamateurvoetbal. “Ik heb zelfs nog even in het betaald voetbal meegelopen, maar dat was niet te combineren met mijn werk in het familiebedrijf. Nu fluit ik in de hoofdklasse, ook heerlijk. Ik ben elke zaterdag onderweg door heel Nederland.