Overig

Volop kerst bij Kreko X-Mas

589

Het is al volop kerst bij Kreko X-Mas, onderdeel van VHC Kreko Groep, in Moerdijk. Kerstbomen en kerstverlichting zorgen voor extra sfeer in de showrooms waar de kerstpakketten zijn uitgestald. Ingrid Schellevis voelt zich als een vis in het water in de warme en uitnodigende afdeling waar het enkel en alleen om kerstpakketten draait.

De afdeling kerstpakketten/relatiegeschenken bij de VHC Kreko Groep is dit jaar helemaal vernieuwd en vormt nu een aparte tak binnen het horecabedrijf. Er zijn twee ruimtes volledig ingericht voor de geschenken. Ingrid Schellevis is sinds 1 juni jl. verantwoordelijk voor de nieuwe afdeling. Zij komt uit het vak en is blij met de uitdaging en de kansen die Kreko haar biedt. “Voor het geschenkenseizoen ben ik eigenlijk te laat begonnen, want dat loopt al volop. Gelukkig is mijn collega Jan Gootjes al druk bezig met de pakketten, maar hij moet dit zien in te passen in zijn andere werkzaamheden binnen Kreko. Relatiegeschenken en kerstpakketten nemen echter een dusdanige vlucht, dat besloten is hier een zelfstandige afdeling van te maken en die mag ik, samen met collega Jan, verder gaan uitbouwen.”

Beurzen
Bij Kreko beginnen de voorbereidingen voor het samenstellen en inkopen van de artikelen voor de kerstpakketten al in het begin van het jaar. “In januari en februari zijn de grote internationale vakbeurzen op dit gebied en daar maak je kennis met de nieuwste artikelen en trends die er zijn. Daar maken we ook de eerste keuzes voor wat we in het assortiment opnemen.” Naast het bezoeken van de vakbeurzen is Ingrid is het hele jaar bezig met het zoeken naar leuke gadgets voor de pakketten. Ze zegt hierover: “Dat hangt voor een deel ook af wat de klanten vragen. Meestal zijn het vrouwen waar ik mee te maken heb. Secretaresses of medewerkers van communicatie-afdelingen, maar natuurlijk doe ik ook rechtstreeks zaken met ondernemers uit het MKB.” Vaak is er al nagedacht over de samenstelling van een pakket en is het budget per medewerker vastgesteld. Het regelen van kerstpakketten is veelal een vrouwenaangelegenheid. Dat vindt Ingrid Schellevis niet meer dan logisch. “Het is vrouwen op het lijf geschreven,” zegt ze hierover. “Zij letten meer op details van bijvoorbeeld de verpakking en op de uitstraling van het pakket.” Dan lijkt het simpelweg nog een kwestie van een kerstpakket uitzoeken. “Maar zo eenvoudig ligt het niet,” benadrukt Ingrid. “Ik ga graag met degene die de kerstpakketten moet verzorgen voor een bedrijf rond de tafel en het liefst hier in onze showrooms op Moerdijk. Dan kunnen zij zien wat we in huis hebben en hoe we werken. Het gaat in eerste instantie veelal om oriënterende gesprekken, wij gaan niet direct voor de harde verkoop. Dat past helemaal niet bij ons. Voordat wij de klant uitnodigen proberen wij zoveel mogelijk informatie te verzamelen over het bedrijf. Wat doen ze, voor wie is het pakket bedoeld en wat past het best bij het bedrijf? Dat is een ontzettend leuk traject, en het geeft veel voldoening als de deal is gesloten en we mooie pakketten kunnen gaan samenstellen voor de opdrachtgever.”

Fulltime
Jaarlijks verlaten tienduizenden kerstpakketten het pand van Kreko aan de Distriboulevard op het industrie- en haventerrein Moerdijk. Hier is een aantal mensen het hele jaar fulltime mee bezig en als het einde van het jaar nadert, wordt het aantal mensen gestaag opgevoerd om de pakketten tijdig te bezorgen. “Wij beschikken over een groot relatiebestand dat in de loop van de jaren rond de kerstpakketten is opgebouwd. Veel relaties bellen ons ongeveer halverwege het jaar met de vraag of wij alvast rond willen kijken voor de artikelen die in het pakket zouden passen. “Een kerstpakket verschilt per bedrijf,” zegt Ingrid. “Neem een transportbedrijf met veel stoere chauffeurs, die wensen een ander pakket dan bijvoorbeeld een kapsalon. Daarom kijken wij ook goed naar het bedrijf dat bij ons een kerstpakket wil bestellen, het gaat ook om de uitstraling van dat bedrijf en zo kun je in gezamenlijk overleg tot mooie pakketten komen. Het blijft een sport om nieuwe artikelen te ontdekken. Dit jaar zul je meer selfie sticks zien en ook hebben wij een klein formaat barbecue ontdekt, waar we veel van verwachten. Deze barbecue is van Nederlands fabricaat. Wij hebben hier exclusiviteit op gekregen zodat de barbecue niet in winkels voor particulieren terug te vinden is. Het is ook opmerkelijk dat het traditionele pakket weer aan een revival bezig is. Er is weer vraag naar pakketten met mooie food-producten.”

Exclusiviteit
Kreko X-Mas wil vooral onderscheidend zijn in het aanbieden van kerstpakketten en relatiegeschenken. “Wij willen zoveel mogelijk exclusieve artikelen aanbieden. Dat geldt ook voor de wijnen en champagnes die wij in ons assortiment voeren. Food artikelen die wel in de kerstpakketten worden opgenomen, hoeven niet noodzakelijk ook in het standaardassortiment van de Kreko Groep opgenomen te zijn. Het grote voordeel is dat wij over een ruim artikelenbestand beschikken. Wij maken dankbaar gebruik van het feit dat wij over een zeer uitgebreid assortiment vlees, wild, vis en groenten beschikken. Hiermee kunnen wij onderscheidende pakketten op maat maken. Het is geen uitzondering dat wij voor één bedrijf diverse pakketten leveren. Bijvoorbeeld met alleen maar biologische artikelen, zonder varkensvlees of zonder alcohol. Dat maakt het heel divers en leuk. Alles is te leveren en als er iets nog niet is, dan gaan wij er naar op zoek. Meestal lukt het ons om aan alle wensen, ideeën en eisen van de klant te voldoen. Het is ‘feel good’ werk en dat is prettig. Elke dag is anders. Wij zijn niet de grootste kerstpakkettenleverancier in Nederland, maar behoren zeker tot de top. Samen met onze marketingafdeling gaan wij al vroeg in het jaar de markt bewerken, dat doen we met flyers en brochures, maar ook gaan we klanten bezoeken en proberen wij zoveel mogelijk afspraken te maken.”

Momenten
Kreko X-Mas laat het niet alleen bij kerstpakketten en relatiegeschenken. Volgens Kreko X-Mas zijn er genoeg momenten in het jaar om met een feestelijk presentje het werken nog verder op te vrolijken. Denk hierbij aan een vakantiepakket of een Paas-pakket, maar ook tijdens de landelijke secretaressedag en andere gebeurtenissen kun je je werknemers en/of relaties verrassen met een leuk pakket. Kerstpakketten zijn nog steeds het meest gewaardeerde geschenk binnen gezinnen. Daarbij speelt natuurlijk het kerstgevoel een belangrijke rol, maar vooral ook het feit dat je iets kunt delen waar het hele gezin wat aan heeft. Bij Kreko X-Mas spelen ze hier goed op in. Zij leveren niet alleen standaardpakketen, maar het sterke punt is dat bedrijven hun eigen samenstelling en voorkeuren kunnen aangeven. Maak een afspraak en laat u informeren over de talloze mogelijkheden en combinaties van wijn, food en non-food.