Overig

Voortijdige schoolverlaters tekenen werkcontract van 1,5 jaar dankzij extra opleiding

1395
jonge mensen

“Onze jongeren zijn onze toekomst.”

In 2018 stonden er maar liefst 300 jongeren op de voortijdige schoolverlaterslijst. Dankzij veel tijd, energie en investering van traject begeleiders jeugd in de Rotterdamse wijk Delfshaven zijn maar liefst 190 van deze jongeren inmiddels weer terug naar school of begonnen aan een baan. “Onze jongeren zijn onze toekomst, daarom is het belangrijk dat we in hen investeren.”, zegt Simone Klink, traject begeleider jeugd bij wmo radar. Haar geloof in jongeren maakte dat ze het zelfs voor elkaar kreeg om vijf jongeren met  een detentie achtergrond (en dus een strafblad) van een mooie toekomst te voorzien. Voor jongeren met een strafblad is het zeer moeilijk een ‘Verklaring omtrent gedrag (VOG)’ aan te vragen, terwijl deze bij bijna iedere baan wel wordt gevraagd door de werkgever. De jongeren worden continu geconfronteerd met keuzes die zij in het verleden hebben gemaakt, terwijl ze juist volwaardig mee willen draaien in de maatschappij en hebben geleerd van het verleden. De praktijk toont aan dat de intensieve inzet van traject begeleiders jeugd baat: deze vijf jongeren hebben onlangs een werkcontract van 1,5 jaar ondertekend. “Het was een langdurig proces, vooral omdat het verkrijgen van een VCA voor deze jongens niet makkelijk was.” Peggy Manikus-Mak, domeincoördinator jeugd en gezin bij wmo radar, had meteen vertrouwen in de missie om de jongens aan de bak te krijgen. Zij verzorgde de gift voor de VCA’s – Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers diploma die de kans op een baan vergroot – voor de jongeren vanuit wmo radar. Naast het faciliteren van het behalen van de VCA’s, is er door Simone contact gelegd met verschillende werkgevers. Na vele gesprekken en duidelijke afspraken zijn twee werkgevers opgestaan die deze jongeren een kans wilden bieden door niet te kijken naar het verleden, maar naar het talent van de jongeren. 

Succesvolle begeleiding

Na een investering van langdurige begeleiding, het bekostigen van VCA’s en het zoeken naar geschikte werkgevers heeft wmo radar een proefperiode van drie maanden voor de jongeren kunnen regelen. De werkgevers waren zo tevreden over de gemotiveerde instelling van de jongens, dat ze alle vijf een werkcontract van 1,5 jaar hebben ondertekend. Dit praktijkvoorbeeld toont aan dat een strakke manier van aanpak, een flinke dosis aandacht en de juiste begeleiding het verschil maken voor jongeren. Met deze kennis in het achterhoofd zet wmo radar dit project voort. De Rotterdamse zorginstelling is momenteel in gesprek met twee nieuwe werkgevers om meer jongeren op weg te helpen naar een nieuwe kans.

Over wmo radar

Van hulp bij schuldafbetaling tot het terug begeleiden van vroegtijdse schoolverlaters en het aanbieden van leerzame trainingen. Jongerenwerk wordt vaak onderbelicht, terwijl de werkzaamheden van jongerencoaches bijdragen aan het verwezenlijken van dromen. Dromen van jongeren die door de bomen het bos niet meer zien en handvaten nodig hebben. Wmo radar biedt deze handvaten, óók in de moeilijkste gebieden van Rotterdam. Wmo radar werkt dagelijks aan de nieuwe samenleving; een samenleving waarin we klaarstaan voor elkaar. Door bewoners, bedrijven en organisaties in Rotterdamse wijken aan elkaar te verbinden wordt er een betere omgeving gecreëerd waarin iedereen meetelt, meedoet én van betekenis is.