Overig

Wie zijn vermogen lief heeft laat het professioneel beheren

526
Wie zijn vermogen lief heeft laat het professioneel beheren

Mensen en groepsgedrag
Het fenomeen is al eeuwenoud: mensen willen bij een groep horen. Heel vroeger was dit zeker belangrijk, want het verhoogde de overlevingskans, maar ook vandaag is dit nog steeds het geval. Zelfs in de beleggingswereld speelt kuddegedrag een grote rol. Zo is het bekend dat particulieren massaal toestromen als aandelen enige tijd stijgen, om bij een flinke daling ook weer even massaal en gehaast de beurs te verlaten.

Particulieren zijn slechte beleggers
De conclusie is dat privé-beleggers er niks van bakken. Maar klopt dat nu ook? Helaas lijkt het daar wel op. De universiteit van Maastricht bestudeerde de rendementen van 70.000 privé-beleggers over de periode 2000-2006. Deze groep particulieren verloren gemiddeld 77,5% van hun investering, terwijl de AEX-index maar 23% daalde. Overmoed, onevenwichtige portefeuilles en veel handelen zijn belangrijke redenen voor de jammerlijke uitkomst. Een onderzoek onder 8.000 Duitse particuliere beleggers over de periode 2005-2010 geeft hetzelfde beeld. Maar liefst 91% van de gemaakte beslissingen pakten verkeerd uit.

Beheren van vermogen is een zaak voor professionals
Beleggen is dus kennelijk iets voor specialisten. Mensen met kennis en ervaring , die zich volledig kunnen toeleggen op alle beschikbare alternatieven om vermogen in onder te brengen en door de tijd te loodsen. Het overdragen van de beslissingsmacht aan een vermogensbeheerder is echter voor veel particulieren een barrière. Vaak is het moeilijk om afstand te nemen en natuurlijk moet er het vertrouwen zijn dat de beheerder naar eer en geweten te werk gaat.

Verschillen in vermogensbeheer
Een lastige vraag voor veel beleggers is: welke beheerder past bij mij en mijn vermogen?
In de praktijk kloppen veel mensen aan bij de eigen bank, waar vaak een kant en klaar concept met beleggingsfondsen en financiële producten wordt aangereikt. Maar er is meer. Los van de beleggingsindustrie van grootbanken zijn er de zelfstandige vermogensbeheerders.

Naast verschillen in marktbenadering en portefeuilleopbouw onderscheiden zelfstandige vermogensbeheerders zich met een individuele persoonsgerichte aanpak . Na verloop van tijd groeit doorgaans een sfeer van verbondenheid. Het is wel belangrijk direct een beheerder te vinden waarmee het klikt in persoonlijke zin en in de opvatting over beleggen.

De keuze van een beheerder
Bij het maken van een goede keuze in vermogensbeheer komt heel wat kijken. We willen uiteraard een beheerder met kennis en ervaring, een goede reputatie, gewaarborgde continuïteit en het bewijs dat er in het verleden goede beleggingsprestaties zijn neergezet.

Geen eenvoudige opgave waar de meeste particulieren wel hulp bij kunnen gebruiken!

B&W Investment Consultants als partner bij uw vermogensbeheer

  • heeft ruim 30 jaar ervaring in beleggingsadvies en vermogensbeheer;
  • adviseert bij de keuze van een goede en passende vermogensbeheerder;
  • houdt een oplettend oog op de dagelijkse ontwikkeling van uw vermogen;
  • treedt op als persoonlijke coach bij beleggingsvraagstukken.

– Martin Bezemer