Overig

“Wij zijn trots op onze opdrachtgevers”

596

LCS Piping BV in Ridderkerk heeft onlangs een nieuwe CNC gestuurde doornbuigbank – waarmee pijpen tot 139 mm diameter gebogen kunnen worden – en een fantastische optrompmachine in gebruik genomen

De modernste die op dit moment is te verkrijgen. “Wij zijn de eerste in Nederland met zo’n  machine en kunnen dus weer even vooruit,” zegt algemeen directeur Jolanda den Otter.

De onlangs geïnstalleerde buigbank is niet alleen een nieuwe, maar ook noodzakelijke aanvulling op de vier CNC gestuurde doornbuigbanken die LCS Piping al in gebruik heeft. Den Otter: “Wij richten ons voornamelijk op de jachtbouw. De jachten worden steeds groter, zelfs al tot meer dan 100 meter lengte. Dan val je onder de classificatie ‘passagiersschip’ en gelden er andere eisen. Die kwaliteitseisen gelden ook voor de leidingen aan boord, die steeds groter worden. Met onze nieuwe buigbank kunnen wij dit werk aan, zodat wij onze positie in de markt nog meer kunnen versterken. Wij zijn gespecialiseerd in het meten en vervaardigen van leidingwerken en daar is het buigen van roestvrijstaal, cunifer en stalen leidingen onlosmakelijk mee verbonden.”

Eigen benen

Het bedrijf werd door de vader van Jolanda in Krimpen aan den IJssel opgericht. Aanvankelijk was de corebusiness het repareren van vissersschepen. “Dat repareren moest op de meest onmogelijke tijden gebeuren en bovendien was het vies werk. Toen de vraag kwam of wij ook pijpen konden buigen, ging er een nieuwe wereld voor ons open. Mijn vader gooide het roer om, investeerde in een buigbank en richtte zich daarmee vooral op de jachtbouw. LCS Piping BV was geboren. Dat leverde mooi en schoon werk op én het bedrijf groeide boven verwachting.” Dat leidde ertoe dat LCS Piping in 2000 naar Ridderkerk verhuisde en in de nieuwe bedrijfshal werd nog een aantal buigbanken geïnstalleerd. In 2008 nam Jolanda het bedrijf van haar vader over. Het ‘wereldje’ van de jachtbouw keek in het begin vreemd op toen de charmante verschijning niet de secretaresse van pa bleek te zijn, maar leiding gaf aan het gespecialiseerde en innovatieve bedrijf. “Ik ben nog twee jaar samen met mijn vader opgetrokken en daarna op eigen benen gaan staan. Gelukkig ben ik snel geaccepteerd, ik heb ook altijd geroepen dat ik geen technische knobbel heb, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door mijn collega’s in het bedrijf. In het begin kijkt iedereen nog de kat uit de boom, maar al snel had ik mijn draai gevonden. De jachtbouw is een wereld van ons kent ons. Zonder poeha. Dat staat mij wel aan.”

Service

Een nieuwe tijd brak aan. LCS Piping mag inmiddels onder meer Royal Van Lent, Koninklijke De Vries Scheepsbouw en Scheepswerf Slob tot haar klantenkring rekenen. Gerenommeerde namen in de jachtbouw. “Wij zijn trots op onze opdrachtgevers. Het gaat niet alleen om het leveren van de hoogste kwaliteit, maar vooral ook om het leveren van service. Wij maken de ‘S’ van service in onze naam dan ook waar. Als een klant ons om wat voor reden nodig heeft, zijn wij er volledig voor hem. Ook onze vakkennis moet optimaal zijn, daar werken wij dagelijks keihard aan. Wij opereren in een kleine wereld waarin je geen steken kunt laten vallen. Ons belangrijkste USP is dat wij maatwerk leveren en meedenken in het vinden van optimale oplossingen. Dit meedenken van offerte tot aflevering behoort tot één van de essentiële onderdelen van onze bedrijfsvoering. Bovendien willen wij blijven inspelen op de nieuwste ontwikkelingen in deze markt, vandaar ook de aanschaf van onze nieuwe buigbank.”

Fietsbeugels

Op dit moment telt LCS Piping zestien medewerkers. Daarmee is het geen grote speler, maar wel een goede speler in de markt. Den Otter: “Als wij een jacht aannemen betekent dit gemiddeld zo’n anderhalf tot twee jaar werk voor ons. Wij kunnen meerdere jachten tegelijk hebben. Natuurlijk willen we nog wel wat groeien, maar ik vind vooral dat we in onze kracht moeten blijven. Dat betekent veel contact onderling met de medewerkers en dat wij de klant optimaal bedienen. Als het allemaal groter wordt, ben ik bang dat ik het overzicht kwijtraak. Leidingwerk voor jachten is onze corebusiness, daarnaast produceren wij fietsbeugels voor bedrijven die deze vervolgens leveren aan gemeenten door heel Nederland,” zo besluit D