Overig

Wijzigingen in sociale verzekeringsplicht van de DGA

595

De statutair bestuurder van een vennootschap is in beginsel verzekerd voor de werknemersverzekeringen en heeft daardoor recht op een uitkering bij ziekte of werkloosheid. Een uitzondering hierop is de directeur-grootaandeelhouder (DGA). De DGA is niet verzekerd voor ziekte en werkloosheid via het publieke bestel en zal daarom doorgaans een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.

De Regeling aanwijzing DGA bepaalt wanneer een statutair bestuurder wordt aangemerkt als DGA en daardoor niet verzekerd is voor de werknemersverzekeringen. Deze regeling wordt vanaf 1 januari 2016 vervangen door de Regeling aanwijzing DGA 2016.

De situaties waarin een statutair bestuurder kwalificeert als DGA wijzigen door de nieuwe regeling. In grote lijnen wordt onder de nieuwe regeling als DGA aangemerkt

– de bestuurder die over zijn eigen ontslag kan beslissen;

– de bestuurder die samen met zijn bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad ten   minste 2/3 van de aandelen houdt en daardoor over zijn ontslag kan beslissen; dan wel

– de bestuurder die samen met de andere bestuurders alle aandelen in de vennootschap       bezitten en als aandeelhouders een gelijk of nagenoeg gelijk deel van het kapitaal van
de vennootschap vertegenwoordigen.

Door de wijziging van de regeling kan het zijn dat een statutair bestuurder voorheen niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen was, maar vanaf 1 januari 2016 dat wel is, en vice versa. Dit is bijvoorbeeld het geval bij vennootschap met meerdere aandeelhouders.

Onder de oude regeling waren niet verzekerd de statutair bestuurders die in de algemene vergadering van de vennootschap allen een gelijk of nagenoeg gelijk aantal stemmen konden uitbrengen. Indien de aandelen niet gelijkelijk waren verdeeld over de aandeelhouders, werd er vaak voor gekozen om de aandelen te certificeren. Daardoor konden de aandeelhouders als bestuurder van het stichting administratiekantoor alsnog een gelijk aantal stemmen uitbrengen in de algemene vergadering en waren zij dus niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen.

Onder de nieuwe regeling gaat het echter niet meer om een gelijk aantal stemrechten in de algemene vergadering, maar om een gelijk aandeel in het kapitaal van de vennootschap. Als maar één aandeelhouder een kleiner aandelenbelang heeft, zijn door de invoering van de nieuwe regeling alle statutair bestuurders verzekerd voor de werknemersverzekeringen vanaf 1 januari 2016.

Bij de invoering van de nieuwe regeling aanwijzing DGA 2016 geldt geen overgangsrecht. Dit betekent dat statutair bestuurders van de één op de andere dag verzekerd, of niet meer verzekerd, zijn voor de werknemersverzekeringen. Daardoor kan het wenselijk zijn om vanaf 1 januari 2016 een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten of de reeds bestaande arbeidsongeschiktheidsverzekeringen te wijzigen.

Het is daarom van belang om voor 1 januari 2016 te beoordelen of de nieuwe regeling aanwijzing DGA gevolgen heeft in uw situatie. Wellicht kunnen nog voor 1 januari 2016 stappen worden ondernomen om ongewenste gevolgen te voorkomen. Hiervoor zal wel veelal de gang naar de notaris nodig zijn, waardoor haast geboden is!