Overig

WK voetbal als vertrekpunt handelsmissie Rio 2016

461

ROTTERDAM – Het is de dag na de swingende 5-1 overwinning van het Nederlands elftal op Spanje tijdens het WK voetbal in Brazilië. Fred van Duijvenbode van Rotterdam Topsport en Mario van der List van Rabobank Rotterdam komen op het kantoor van de oranje bank in het centrum van de Maasstad werkelijk woorden tekort om hun waardering over het voetbal van Oranje, en in het bijzonder die van de Feyenoorders en oud-Feyenoorders te etaleren. Superlatieven vliegen over tafel om het gevoel bij de prestaties van de selectie van trainer Louis van Gaal te onderbouwen.

Termen als sambavoetbal en swingend worden graag gebruikt in de ruimte waar kort daarvoor nog een zakelijk gesprek is gevoerd. Aanleiding is een op hand zijnde samenwerking tussen Rabobank en Rotterdam Topsport voor het volgende grote evenement in Brazilië, de Olympische Spelen van 2016. Ogenschijnlijk nog heel ver weg, maar beide partijen willen haast maken met de introductie van hun plannen voor een bezoek aan Rio de Janeiro in 2016. Het grootste sportevenement ter wereld als podium voor een handelsmissie. “De ideale manier van netwerken. Zoals we feitelijk in deze stad het hele jaar al dicht bij huis doen. Sport combineren met het zakelijke aspect. Alleen is het nu niet in Ahoy, op de golfbaan, in een stadion, het Kralingse Bos of het Topsportcentrum, maar op twaalf uur vliegen van Rotterdam. Maar het principe blijft hetzelfde, nieuwe mensen ontmoeten, contacten leggen of ze juist versterken. Mede initiatiefnemer KvK Rotterdam stelt een aantal seminars samen over het zakendoen in- en met Brazilië. Op die manier stappen ondernemers goed voorbereid aan boord van de vlucht naar Rio,” aldus projectmanager Fred van Duijvenbode.

Mario van der List, manager marketing, communicatie & coöperatie van Rabobank, is gepokt en gemazeld in de wereld van het netwerken, heeft de avond voor de legendarische wedstrijd van het Nederlands elftal nog het WK hockey in Den Haag bezocht. Zijn organisatie trad daar op als hoofdsponsor. “Sport blijft een prachtig platform om zaken te doen. En de Olympische Spelen is de Champions League van de evenementen. Wij zijn twee jaar geleden met Rabobank met relaties naar Londen geweest en hebben daar weer versteld gestaan van de waarde van dit soort reizen. Engeland was weliswaar naast de deur, dus kozen we er voor om twee of drie dagen de typische Rabosporten als hockey, wielrennen en paardensport te beleven en te combineren met een zakelijk programma tijdens de Spelen. Een groot succes. De beleving, kracht en zakelijke dynamiek die van dergelijke werkbezoeken uitgaat, is echt enorm.

De reden dat Rotterdam Topsport, KvK en Rabobank Rotterdam het ontwikkelde plan snel willen uitrollen, is omdat ze de periode tot aan augustus 2016 willen benutten voor de zakelijke aanloop naar de handelsmissie naar Rio de Janeiro. “Bijvoorbeeld door het organiseren van meetings met ex-Olympiërs. Tijdens die bijeenkomsten willen we bedrijven informeren over de kansen en zakelijke potentie van Brazilië. Voor ondernemingen met een groot sporthart die al zaken doen in Zuid-Amerika of overwegen dat te gaan doen. We zoeken naar dwarsverbanden en witte raven. Voor bedrijven uit het Rotterdamse die internationaal zaken doen of willen gaan doen, maar ook voor Nederlandse bedrijven met specifieke kennis in de food & agri sector   liggen er grote kansen in Brazilië. Wij hebben als Rabobank kantoren in Brazilië dus mensen die daar de weg weten. Contacten kunnen voorbereiden en uitbouwen. Die kennis en know-how is een grote toegevoegde waarde boven alleen afreizen en pionieren,” aldus Van der List.

Netwerken in sportieve omgeving
Aan de andere kant van de tafel knikt Fred van Duijvenbode. “Niet alleen door de vliegende start van het Nederlands elftal in Brazilië lopen we over van de ideeën. Het programma van het project ROTTERDAM2RIO wordt deels mede ingevuld door de deelnemers. Het wordt dus een maatwerk project afgestemd op de behoefte van de deelnemers Op een Rotterdamse manier bouwen we aan een sterk en vooral uniek project. Daarnaast wordt de jaarlijkse Brazilian Network Day op 30 oktober in Rotterdam georganiseerd en komt er een officiële kick-off. We willen wensen en kansen inventariseren en natuurlijk spelen de kosten ook een rol. We denken dat de reis naar Rio 2016   voor een week tussen de 8 en 10 duizend euro gaat kosten. Dat is serieus geld en daarom werken we met Rabobank Rotterdam nu een plan uit voor een soort van spaarregeling. Het bruist, maar dat past allemaal bij de voorpret. Londen 2012 was al een prachtige ervaring, maar je hebt toch een beetje het gevoel dat je op een uur vliegen niet echt op reis bent. Dat is voor je gevoel toch om de hoek. Brazilië wordt een hele nieuwe ervaring. Nieuw land, met andere culturen, andere gebruiken en andere mensen. Succesvol zakendoen in combinatie met Topsport van het hoogste niveau. Wat wil je nog meer? Rotterdam goes Rio. Wij kunnen niet wachten.”

Zoals gezegd willen we dan ook zo snel mogelijk een bijeenkomst organiseren om te kijken of er voldoende belangstelling is voor dit plan. Het gaat ons niet zozeer om de aantallen. We willen een kwalitatief programma aanbieden wat de mooie emotie van sport combineert met goed zaken doen in een land met vele mogelijkheden. Indien je na het lezen van dit artikel net zo enthousiast bent als ons, klik dan even op onderstaande link voor meer informatie. Je kunt je hier ook alvast aanmelden voor de bijeenkomst.

Wilt u volledig op de hoogte blijven over alle topsport in Rotterdam? Volg Rotterdam Topsport dan via:

@RdamTopsport
Facebook.com/RotterdamTopsport