Overig

Wordt Nederland niet te klein voor u?

577

“We leven in een wondere wereld”, zei Chriet Titulaer ooit in zijn gelijknamige TV-programma. Aan de ene kant zijn we onze grenzen aan het sluiten voor vluchtelingen en willen we graag emigratie van kapitaal tegen gaan. Aan de andere kant zijn we één van de grootste exporteurs naar onze buren Duitsland en willen we eigenlijk naar één Europa.

Voor veel ondernemers in het MKB is Nederland te klein aan het worden. Door de matige economische groei van de laatste jaren zien ondernemers steeds meer kansen in het buitenland. Zeker als het gaat om technisch innovatieve bedrijven in de maakindustrie, maar ook op het gebied van innovatieve ICT liggen er buiten Nederland mooie kansen.

Veel dienstverleners van ondernemers zoals banken, advocaten, accountants en brancheverenigingen hebben inmiddels goede internationale netwerken om u als ondernemer bij te staan bij het realiseren van uw internationale ambities. Zij weten vaak goed de weg in het locale doolhof en kennen de do’s en don’ts.

Heeft u al eens nagedacht om over uw grens heen te gaan?

Er zijn wel aandachtspunten bij het verkennen van de mogelijkheden van internationale expansie:

  • Hoe gaat u internationaal samenwerken? Met een locale partij of toch een eigen bedrijf ter plaatse opzetten?
  • Welke markten zijn de meest logische en passen het beste bij u en uw producten?
  • Hoe is de cultuur per land? Zaken doen in Duitsland is heel anders dan in Frankrijk of Spanje.
  • Welke subsidiemogelijkheden zijn er?
  • Welke fiscale structuren zijn in uw geval het meest passend?

Dit zijn veel vragen die op een antwoord wachten!

Er liggen veel kansen in het buitenland. De meeste ondernemers die inmiddels internationale ervaring hebben opgedaan, hebben daar geen spijt van. De laatste maanden heb ik er nogal wat gesproken. Wat wel opvalt is dat er drie zaken van belang zijn voor een goede start: neem de tijd en heb geduld, werk samen met iemand die de lokale markt en cultuur goed kent, zet een goede structuur op (bijvoorbeeld voor betalingsverkeer, fiscaal). Zet de stap en deel in ervaringen van anderen!

Hoe zet u nu de volgende stap?

Praat er eens over met uw adviseurs en andere collega-ondernemers. Wat vinden zij ervan? Pols eens binnen uw onderneming hoe uw medewerkers hier over denken. Denk zelf na over uw kansen in het buitenland. En maak dan – last-but-not-least – een kort en zakelijk opgesteld plan van de kansen, bedreigingen en financiële haalbaarheid.

En daarna: gewoon doen!
Wanneer gaat u uw grenzen verleggen?