Overig

Zesdaagse van Rotterdam is de gezelligste nieuwjaarsborrel van de regio

502

Toen dit jaar bekend werd dat de vacature voor wedstrijdleider van de Zesdaagse van Rotterdam vrijkwam, had Michael Zijlaard wel verwacht dat hij op het verlanglijstje van de organisatie zou staan. “Ik ben al bijna 30 jaar actief in de wielersport, kreeg het baanwielrennen met de paplepel ingegoten, kom uit Rotterdam en toen het evenement in 2005 met een demontabele baan terugkeerde in Ahoy was ik daar met mijn vrouw Leontien en mijn vader Joop ook vrij intensief bij betrokken.”

Toen bleek dat hij kandidaat nummer één was voor de functie, ging hij uiteraard het gesprek aan. “De Zesdaagse is onlosmakelijk verbonden met mijn jeugd. Met de hele familie gingen we er naartoe, mijn vader uiteraard voorop. Hij heeft veertig jaar op de dernymotor gereden en nam vorig jaar afscheid.” Zijlaard besloot de uitdaging aan te gaan om als wedstrijdleider de Zesdaagse nog aantrekkelijker te maken. “Het evenement ademt een stukje nostalgie en dat is op zich natuurlijk helemaal niet verkeerd. Het concept staat in de basis als een huis, maar door nieuwe elementen toe te voegen aan het programma kun je wel de interactie en beleving bevorderen. Bezoekers verwachten een mix van topsport en entertainment en dat zal niet veranderen. Wel worden er bepaalde vernieuwingen doorgevoerd.” Als voorbeeld noemt Zijlaard meer wisselwerking tussen het publiek. “Op de tribune zitten doorgaans de die-hard wielerfans die niets van de koers willen missen en bij mooie sprints helemaal uit hun dak gaan. Het middenterrein is de plek waar zakelijke relaties elkaar ontmoeten en de beste wensen overbrengen. Door het bedrijfsleven wordt de Zesdaagse in Ahoy gezien als de grootste en gezelligste nieuwjaarsborrel van de regio. Dat zal van 2 tot en met 7 januari niet anders zijn. Ik weet dat verschillende organisaties hun eigen receptie laten aansluiten op de Zesdaagse. Door verschillende intermezzo’s te introduceren die op de schermen voor iedereen goed zichtbaar zijn, willen we nog meer interactie tussen bezoekers creëren. Nieuw zijn ook de rollerbankinstallaties met fietsen erop, waarmee bezoekers het tegen elkaar op kunnen nemen. De wedstrijdjes zijn allemaal te volgen voor heel Ahoy en de winnaar mag mee naar beneden om nog dichter op het spektakel te zitten.” Want dat facet maakt het baanwielrennen sowieso uniek, meent Zijlaard. “Ik ken geen andere discipline van topsport waarbij bezoekers zo dicht op de baan of het speelveld zitten. De ambiance van de Zesdaagse is uniek. Reken maar dat het indruk maakt wanneer je renners met 60 kilometer per uur voorbij ziet komen. Ook voor niet-wielerliefhebbers is dat een bijzondere ervaring. Ook omdat de opzet van de Zesdaagse zo breed is, vermaakt iedereen zich. Ahoy is van 2 tot en met 7 januari een hele gezellige netwerkkroeg, in de nette zin van het woord. Van 18.00 uur tot aan middernacht gebeurt er van alles en is er juist ook voor ondernemers alle tijd om in een informele sfeer echt even bij te praten. ”

Evenement naar een hoger plan tillen
Als assistent-wedstrijdleider werd Peter Schep aangesteld. De veelvuldig baankampioen coördineert tijdens de koers met name de sportief-technische wedstrijdzaken. “Ik ken Peter heel goed en heb hem als kleine jongen nog zijn eerste rondjes zien rijden. We vormen een goed team. Over veel zaken hebben we dezelfde ideeën, maar het is ook weer niet zo dat we het altijd eens zijn. Gelukkig maar, want een beetje discussie is alleen maar goed. Hij moet ook kunnen zeggen: ‘joh Zijlaard, wat een slecht idee. Je bent zo gek als een deur.’ En andersom precies hetzelfde. Door elkaar uit te dagen en constructieve gesprekken te voeren, kunnen we de Zesdaagse naar een hoger plan tillen. We gaan er alles aan doen om een waanzinnig mooi evenement neer te zetten. Dat is ook best spannend. We hoeven de Zesdaagse niet te redden, maar het is wel een flinke uitdaging om het evenement nog mooier en beter te maken. De afgelopen tien jaar is de Zesdaagse van Rotterdam georganiseerd in samenwerking met Six Day Management. Om financiële redenen bleek een gezamenlijke organisatie niet langer houdbaar. Ahoy besloot daarom op zoek te gaan naar een nieuw sportief gezicht. Als verantwoordelijke voor het rennersveld en het wedstrijdprogramma, kon Zijlaard onlangs al goed nieuws brengen. Titelverdedigers Niki Terpstra en Iljo Keisse zijn namelijk al gestrikt voor de komende editie. “Dat is een mooie trekpleister, omdat Niki natuurlijk ook op de weg tot de verbeelding spreekt. Vroeger reden er heel veel wegrenners ook op de baan. Denk maar aan Jan Raas, Joop Zoetemelk, Peter Post en Bernard Hinault. Tegenwoordig zijn het steeds meer twee aparte werelden. Dat komt omdat steeds minder wegrenners in de jeugd op de baan rijden, maar voornamelijk omdat de belangen in het wegwielrennen nu enorm groot zijn. Er gaat veel geld in om en ploegen kunnen het zich niet veroorloven om renners vanwege valpartijen op de baan maanden te missen. Al kunnen ongelukken natuurlijk net zo goed tijdens trainingen in de buitenlucht plaatsvinden.” Als medeoprichter van Roompot Orange Cycling verschijnen tijdens de Zesdaagse zeker enkele mannen uit het team aan de start. Ook de presentatie van de ploeg vindt op 2 januari plaats in Ahoy. Rest nog de vraag wanneer Zijlaard na afloop van de vernieuwde Zesdaagse tevreden kan terugkijken. “Dat is het geval wanneer Peter en ik na afloop van een Zesdaagsedag teruglopen naar het parkeerterrein en het publiek een duim naar ons opsteekt. Op het moment dat bezoekers zeggen: ‘schrijf mij maar weer vast op voor de volgende editie’, hebben wij ons doel bereikt. Dat is namelijk de fans en het bedrijfsleven zes hele gezellige dagen bieden.”

Alle informatie rondom de zesdaagse van Rotterdam is te vinden op:
www.zesdaagserotterdam.nl.

Kijk voor alle zakelijke mogelijkheden op www.zesdaagsezaken.zesdaagserotterdam.nl