Home Blog

Prijsstijging koopwoningen ruim 20 procent in november

0

Bestaande koopwoningen waren in november 20,1 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is een evenaring van de grootste prijsstijging sinds de start van de statistiek in 1995. Ook in februari 2000 kwam de prijsstijging op 20,1 procent uit. Destijds was de gemiddelde transactieprijs bijna 160 duizend euro. In november was dat iets meer dan 400 duizend euro. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Stijgende trend prijzen koopwoningen

In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. De index lag in november 2021 op het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in november bijna 86 procent hoger.

Minder transacties bestaande koopwoningen in november

Het Kadaster maakte bekend dat het in november 16.048 woningtransacties registreerde. Dat is 13 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste elf maanden van dit jaar zijn 205.528 woningen gewisseld van eigenaar, bijna 2 procent minder dan in dezelfde periode van 2020.

Discipline

0

Wat ondernemers van sporters kunnen leren

Wat is de kracht van discipline en doorzettingsvermogen? In de praktijk is dat niet altijd direct zichtbaar. Ik ken mensen die zeer gedisciplineerd zijn maar nauwelijks effect weten te scoren door hun nauwgezetheid. Ze blijven hangen in hun eigen drang naar perfectie en kijken teveel naar de korte-termijneffecten. Discipline om zichzelf te bewijzen. Doorzetters zijn er namelijk zat. Maar weten zij ook altijd te scoren? Het is vaak een kwestie van het juiste momentum en de beste omstandigheden kiezen. Waarom is de ene ondernemer succesvoller dan de ander? Vragen genoeg. Zijn er ook antwoorden? Ja, ik denk het wel!

Gedisciplineerd werken om uw doelstellingen bereiken

Er zijn mensen die zeer nauwgezet te werk gaan en toch van zichzelf zeggen dat zij over te weinig discipline beschikken. Hoe kan dit nou? Ja, het is echt realiteit. Ik ken ondernemers die zichzelf afsloven zelfs afmatten en toch denken dat zij altijd tekort schieten. Het zijn korte-termijndenkers. Er zijn er ook die discipline als een levenshouding zien. Als een soort verplichting. Natuurlijk weten zij zich soms te onttrekken aan teveel verwachtingen en ontspannen zij zich enigszins. Toch blijven zij altijd streven naar het voldoen aan de afspraken die zij met zichzelf hebben gemaakt. Zelfdiscipline. Je woord nakomen. Deze mensen hebben meer zelfcontrole dan de gemiddelde ondernemer. Zelfvertrouwen en lef zijn bestanddelen van succesvol opereren. Doen wat je moet doen, op het juiste moment en met de juiste instelling. Ja, het heeft ook te maken met zelfopoffering, niet je gevoel laten spreken maar de verplichting die je zelf bent aangegaan. En daar schort het nog weleens aan. Ondernemers permitteren zich vaak allerlei vrijheden op de verkeerde momenten. Te weinig zelfdiscipline, te weinig aandacht voor de zaken die écht belangrijk zijn. Bij gedisciplineerde ondernemers zie ik dat zij in staat zijn de korte-termijneffecten te negeren zodat de lange-termijn gevolgen meer tot hun recht komen. Het voordeel van lange termijn denken. Op dit moment de discipline opbrengen om in de toekomst voordeel te behalen. Denk aan een sporter, denk aan een investeerder. Het zijn lieden die op de lange termijn de vruchten van hun gedisciplineerd gedrag oogsten. Hoe kunt u bereiken dat óók u van gedisciplineerd gedrag kunt profiteren? Een betere conditie opbouwen, weerstandvermogen vergroten en een hoger rendement realiseren? Het begint met een helder en duidelijk beeld van uw doelstellingen. Doelstellingen die u alleen kunt bereiken door gedisciplineerd te werken.

Schematisch en gedisciplineerd werken gaat u zeker helpen

 Uw doelstellingen zijn toch weloverwogen? Zo ja, heeft u ze helder op het netvlies staan? Waar kiest u voor? Wat is uw droom en wat zijn uw idealen? Kies voor ambitie en een hoge kwaliteit. Neem geen genoegen met een lager resultaat. Ga voor de ultieme uitdaging. Leg de lat hoog. Dit alles is alleen te bereiken met veel discipline. Denk goed na over uw keuze. Overtref uzelf niet. Een goede en doordachte keuze zorgt voor de juiste en meest doeltreffende actie. Acties die met discipline moeten worden uitgevoerd. Deze doeltreffende acties zullen u ook het beste en het door u gewenste resultaat opleveren. Mits u de doelen realistisch stelt en met voortvarendheid aan de slag gaat. Dat vraagt discipline. U zult echter bemerken dat de kwaliteit van uw acties toeneemt. Dat gaat bijna vanzelf. Discipline vraagt echter ook om voorbereiding en rust. Kies uw inspiratiemomenten. Denk na en ga procesmatig te werk met uw doelstellingen. Evalueer de voortgang. Discipline vraagt namelijk om (zelf)reflectie. Wat ging goed, wat was leuk en wat kostte u grote moeite? Sportlieden werken met schema’s. Ook ondernemers die gedisciplineerd aan de slag willen met hun doelen kunnen dit doen. Goede plannen vragen om planning. De taken nauwgezet plannen gaat u zeker helpen bij het realiseren van doelstellingen. Discipline vraagt doorzettingsvermogen. Ik merk dat ondernemers nogal eens bevangen worden door faalangst. Wist u dat succesvolle ondernemers relatief vaker falen dan middelmatige ondernemers? Faalangst werkt destructief. Moedig blijven en lef tonen, dat helpt. Dat is iets anders dan onverantwoord risico nemen en ondoordacht te werk gaan. Word dus moedig! Sporters die discipline tonen nemen goede adviezen van hun coach aan. Zo leren zij veel over zichzelf maar ook hoe zij met de omstandigheden moeten omgaan.

Doorzetten, volharden en wilskracht tonen is het devies

 Kijk eens zoals een sporter naar zijn of haar doelen kijkt. Met volharding en standvastigheid recht op het doel af. Dat is een les voor ondernemers. Slimme ondernemers! Ontwikkel vaardigheden die u onderweg van pas kunnen komen. Alles doen (en laten) om uw doelen te realiseren. Vergaar nieuwe kennis die u verder helpt. Ga naar inspiratievolle bijeenkomsten of volg een cursus die u tot nieuwe inzichten brengt. Neem een voorsprong op de concurrentie door een betere uitgangspositie te kiezen. Bij dit alles is het belangrijk dat u steeds uw doelen voor ogen weet te houden. Laat u niet afleiden door allerlei randverschijnselen. Wilskracht en doorzettingsvermogen tonen. Dat is discipline aan den dag leggen! Wilskracht is namelijk een onderdeel van discipline. Een belangrijk onderdeel. Op uw weg naar succes komen er gewis tegenvallers en teleurstellingen. Denk aan blessures bij sporters, denk aan de gevolgen van crisis bij ondernemers. In paniek de moed laten zakken? Nee, met volharding doorgaan, herpakken en gedisciplineerd werken aan herstel. Ook als u geen zin hebt en het geen zin lijkt te hebben. Juist dan doorgaan met ondernemen. Waar anderen de moed laten zakken gaat de succesvolle ondernemer onverdroten door. Wilskrachtig doorgaan lukt alleen wanneer u weet wanneer wilskracht nodig is. Trainen door goed na te denken over uw doelstellingen. Discipline tonen is meer dan doorgaan met oogkleppen op. Het is standvastig werken aan de realisatie van uw doelen. Concentreer u op de lange-termijn effecten die u gaat realiseren wanneer u doorzet. De ogen gericht op de toekomst. Slim ondernemen en energie putten uit het behalen van de milestones. Dat maakt het verschil tussen ‘doorzetters’ en gedisciplineerde lange-termijndenkers. U gaat uw inspanningen verzilveren. Het verschil tussen doorzetters en “er-door-heen-zitters!

Simpelweg gelukkig zijn!

0

Waarom zou u ongelukkig worden door ondernemen?

Ik las ergens: “Alleen al het uitspreken van het woord ‘geluk’ maakt dat mensen gaan glimlachen. Iedereen wil graag gelukkig zijn en in Nederland lukt ons dat heel goed. Nederlanders behoren namelijk tot de meest gelukkige mensen op deze aardbol. We veroverden als inwoners van dit land samen plek 4 op de wereldranglijst in het World Happiness Report”. Hoe zit dit met ondernemers?”

Zingeving is belangrijk, bevlogenheid evenzeer

Geluk halen mensen uit het feit dat ze vaak positieve emoties ervaren. Die emoties ervaren zij bijvoorbeeld als zij dingen doen die leuk en nuttig zijn. Toch gaat het niet alleen om lol en plezier hebben. Het gaat het een stap verder om gelukkig te zijn. Naast plezier gaat het volgens wetenschappers juist ook om betekenis geven aan je leven. Dolan noemt het de ‘Pleasure Purpose Principle’ (PPP): plezier én zingeving. Dat principe geldt ook voor ondernemers. In het promotieonderzoek van Josette Dijkhuizen komt naar voren dat ondernemers in Nederland erg tevreden zijn met hun leven in het algemeen en met hun werk in het bijzonder. Deze positieve emoties komen ook tot uitdrukking in een hoge mate van bevlogenheid. Ondernemers lopen warm voor hun werk, zijn er enthousiast over en doen dingen omdat ze het graag willen en niet omdat het moet. Het gaat dus om intrinsieke motivatie om dingen te doen, niet vanwege druk uit de buitenwereld. Zij schrijft: “De rol van ‘purpose’, zingeving, vond ik in de data omdat ondernemers aangaven dat ze over de afgelopen jaren vooral een goede relatie met klanten hebben ervaren, ze zich persoonlijk hebben ontwikkeld en persoonlijke doelen hebben behaald. Persoonlijke ontwikkeling, intellectuele activiteiten aangaan, persoonlijke relaties onderhouden en beslissingsvrijheid, zijn aspecten die we onder zingeving kunnen scharen en die door ondernemers hoog werden gescoord. Deze uitkomsten liggen in het verlengde van het PPP en geven ons het beeld dat het bij ondernemerschap niet alleen gaat om de financiële parameters om gelukkig te zijn, maar juist om meer persoonlijke aspecten van ondernemerschap”. Een waardevolle constatering! Ik citeer: “Het PPP is niet statisch, hoewel de mate van geluk gedeeltelijk wordt bepaald door onze genen. Is geluk dan toch erfelijk?

Piekeren, moeite en zorg staan geluk in de weg

In een aantal wetenschappelijke publicaties wordt verondersteld dat dit erfelijke deel 50 procent zou zijn. Daarnaast wordt 10 procent van ons geluk verklaard door de omgeving en 40 procent kan worden ontwikkeld. Door een aantal vooraanstaande wetenschappers op dit terrein, zoals Prof. dr. Martin Seligman en Prof. dr. Sonja Lyubomirsky, wordt gesteld dat je een groot deel van je geluk kunt beïnvloeden door bewuste activiteiten die je over langere tijd uitoefent. Dus je moet gemotiveerd zijn om aan je geluksniveau te werken en je er tevens voor inzetten, het komt niet vanzelf. Ondernemers kunnen beginnen met aandacht te schenken aan wat hen gelukkig maakt. Dat is voor iedereen anders en betekent voor de een om zijn of haar kennis van interne communicatie vrijwillig in te zetten voor een stichting die zwerfhonden opvangt. Voor de ander kan het belangrijk zijn om een dag in de week niet naar kantoor te gaan en om vanuit huis die roman te schrijven waar hij of zij al jaren aan denkt, maar waar nooit ruimte voor is gecreëerd. Om uiteindelijk meer geluk te bereiken, heeft het geen zin de genoemde acties eenmalig uit te voeren, maar gedurende langere tijd vol te houden. Het levert dan niet alleen een plezierig moment op, maar ook zingeving op langere termijn en uiteindelijk meer geluk. Wacht niet tot morgen, maar schrijf voor jezelf op wat je graag zou willen doen en je betekenis geeft en ga de eerste stappen zetten!” Er zijn dus veel gelukkige ondernemers. Dat is heel mooi. Is iedereen simpelweg gelukkig? Helaas niet. Daarom geef ik u deze waardevolle informatie door. Om welke reden? Wel, uit mijn gesprekken met ondernemers blijkt dat er ook velen ongelukkig zijn. De moeite van het ondernemen drukt sommigen zwaar op de schouders. Zij zijn dag en nacht met het regelen van zaken, het piekeren over financiën en het oplossen van problemen bezig.

Plezier, passie en professionaliteit staan borg voor geluk

Ondernemers gaan soms door diepe dalen. Juridische strijd, veel onnodige ellende en slepende conflicten. Vaak heel eenzaam zonder hulp van anderen. Zowel mentaal als fysiek raken zij langzamerhand uitgeput. Dat dit gevolgen heeft voor de creativiteit, het oplossingsgericht denken en het inspiratieniveau, moge duidelijk zijn. Ongelukkig mensen zijn minder productief en hebben moeite met elke verandering. Het is daarom zaak dat ondernemers door middel van coaching of begeleiding voldoende aan zichzelf toekomen. Sprankelende inspiratie opdoen, oude problemen oplossen en nieuwe wegen inslaan. Weer gelukkig worden. Langlopende problemen staan dit vaak in de weg! Neem dus tijd voort sport, ontspannen en uitrusten. Zorg voor nieuwe energie. Het eerdergenoemde ‘Pleasure, Purpose Principle’ vertaal ik graag in ‘Plezier, Passie en Professionaliteit’. Met plezier en passie je werk zo goed mogelijk doen. Dat geeft voldoening en tevredenheid. Denk eens na over hoe u dit in de komende maanden inhoud gaat geven. Als ondernemer heeft u recht op geluk. Beschikt u over de juiste medewerkers, bent u blij met uw klanten en heeft u de juiste inspirerende adviseurs in uw omgeving? Geen volmondig ‘ja’? Maak een plan hoe u dit in de komende periode denkt op te lossen. Het staat namelijk uw geluk in de weg. Ik weet uit ervaring dat heel veel oude problemen oplosbaar blijken te zijn wanneer er met een creatieve en objectieve bril naar gekeken wordt. Soms kan een deskundige buitenstaander vastgeroeste zaken weer vlot trekken. Voor alle problemen is een oplossing. Trek de stoute schoenen aan. Sta uw eigen geluk niet in de weg en zet vandaag nog kordate stappen!

Ook een beetje een controlfreak?

0

Een lekker gevoel of een enorme belasting voor uzelf en uw omgeving?

Heeft u ook zo graag de touwtjes in handen? Een logisch gevolg van uw leiderschap, verantwoordelijkheidsbesef en inzichten, denkt u wellicht. Fout! Moderne leiders geven graag de ander ruimte. Ruimte om iets van zichzelf te laten zien. Flexibele leiders zijn bewegelijke leiders. Zij maken graag ruimte voor nieuwe initiatieven. Wendbare en flexibele leiders gaan voor de gezamenlijkheid. Op de ruimte controleren. Is u dat vreemd? Snel veranderen! Want bij gezamenlijkheid ligt namelijk de kracht van de organisatie. Doe dus wat velen met u doen. Geef ruimte aan creativiteit, innovatief handelen en bewegelijkheid!

De control freak in optima forma

Bent u een ‘control freak’ of bent u een flexibele leider? Als het eerste het geval is dan heeft u waarschijnlijk ook een heel complexe organisatiestructuur. U heeft alles in een ‘ijzeren’ greep. U wilt vooral op de financiële besturing strikte regels en procedures. Een bijna mystieke waas van autoriteit ligt over de rapportage en afspraken. Helaas moet u toch nog steeds -tot uw grote ergernis- constateren dat de richtlijnen vaak worden overtreden. U troost uzelf met de gedachte dat als u dit zou voorkomen -en dat zou ú natuurlijk kunnen (!)- de organisatie in een harnas van bureaucratisch handelen zou verstikken. Tevreden constateert u dat dit nog niet het geval is. Eigenlijk bent u best wel voldaan. Niets is perfect in deze wereld. Dat ligt trouwens uiteraard niet aan u, immers, uw sterke hand heeft de organisatie al voor heel uitglijders behoed. Het komt niet in u op dat uzelf de grootste blokkade bent voor meer verantwoordelijkheidsgevoel van uw medewerkers. U control freak? Welnee, zonder uw alertheid zou het allang een puinhoop zijn.

Zijn het ‘mee-beslissers’ of is het een pseudoteam?

Is dit niet een somber beeld van een leider die -misschien wel terecht- wil weten wat er in zijn organisatie omgaat omdat hij een goed resultaat wenst te bereiken? Nee! Dit soort leiders blokkeren namelijk ieder eigen initiatief. Initiatief van onderaf. Creativiteit vanaf de werkvloer. Zij zullen nooit hun ultieme wens realiseren. Het is een onbeholpen en bekrompen leiderschapsstijl, als het deze kwalificatie al mag krijgen. Een kleine beperkte groep van vertrouwelingen hebben toegang tot dit soort leiders. Deze toegang wordt hen gegund vanwege de ogenschijnlijke eensgezindheid en verbale instemming met de statements die de leider regelmatig, bij allerlei bijeenkomsten, pleegt te herhalen. Op straffe van verbanning uit de groep wordt het wankel evenwicht, binnen de kring van ‘mee beslissers’, in stand gehouden door zo min mogelijk nieuwe gezichtspunten of inzichten in te brengen. Eigen initiatief dat lijkt op vernieuwing is ongewenst. Zo bent u als control freak degene die de organisatie in een verstikkende klem houdt.

De ingrijpende gevolgen van dit beleid

Dat dit soort beleid niet alleen de financiële functie binnen de organisatie raakt en ontwricht moge duidelijk zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van Human Resource zal deze alomvattende klem van de leider zijn sporen nalaten. Met een aantal zeer ingrijpende gevolgen. Er is namelijk uitsluitend oog voor korte termijn resultaat en niet voor ontwikkeling. De benadering van het menselijk potentieel is louter kwantitatief gericht. Het koppen tellen om indruk te maken bij groei, maar ook het koppen snellen bij tegenzittende resultaten, ten gevolge van de ongecontroleerde expansiedrift wordt tot een ware kunst verheven. Men beschouwt de ene keer het personeel als ‘kroonjuwelen’ (“kijk eens hoe wij groeien!”) en het andere moment als kostenpost. Investeren in medewerkers is volgens dit type leider zinloos. Het is namelijk niet de ‘hulpbron’ die onderdeel is van succes, maar een noodzakelijk kwaad. Een voorbeeld van pseudobeleid op dit gebied is het toekennen van een zogenaamde award voor ‘bijzondere’ prestaties aan getrouwen!

De eigen werkelijkheid van de controlfreak

Is het echt zo somber gesteld met dit soort leiders en hun organisatie? Ja! Ook als het gaat om informatievoorziening is het beeld dramatisch. Bij de uitgangspunten van de informatievoorziening binnen dit soort organisaties staat namelijk het streven van totale beheersing en strenge controle door de leider centraal. Managers en medewerkers buiten de kring van ‘mee beslissers’ kunnen namelijk niet makkelijk aan informatie komen. Ze worden vaak bewust uitgesloten. De informatiestromen worden altijd gecontroleerd door enkele ingewijden. Er is ook geen eenduidige informatievoorziening. Men is bewust uit op het creëren van een informatievoorsprong en informatieachterstand. Dit zet men in als een ‘strategie’ om medewerkers te sturen en managers te beïnvloeden. Informatie vanuit externe bronnen over de organisatie wordt alleen gebruikt als deze positief is. Negatieve ranking of kritiek wordt afgedaan als niet relevant. Zo creëert de control freak zijn eigen werkelijkheid.

De control freak versus de flexibele leider

Er is dus een heel eenzijdig zelfbeeld, vooral bij de leider en de kring van vertrouwelingen, rond de organisatie. Erger is dat men denkt dat ook de medewerkers met diezelfde ‘oogkleppen’ op lopen. Kritiek van medewerkers op dit beleid wordt afgedaan als onzin. Zij spuien die kritiek echter wel. Alleen op de verkeerde plek, met elkaar en de ‘boze’ buitenwereld. De leider ziet dit echter niet vanuit zijn ‘controlekamer’. Niemand wijst hem daar op, het kan je -als boodschapper– namelijk ‘de kop’ kosten! Hoe is dit allemaal anders gesteld bij de flexibele leider! Hij is wel gericht op transparantie en openheid. Het is niet ‘zijn’ organisatie maar ‘onze’ organisatie. Hij is een voorstander van medezeggenschap. Wij doen het immers met elkaar. Binnen een aantal kaders maakt hij gebruik van ieders creativiteit en innovatief vermogen. Hij roept zijn medewerkers op om ‘mee te denken’. Hij heeft duidelijke en heldere –realistische– doelstellingen én levendige standpunten die hij vaak en graag ter discussie stelt. Hij geniet van samenspraak en samenwerking.

Vooruitgang in plaats van blokkade

De flexibele leider is gericht op vooruitgang en ontwikkeling. Zijn medewerkers moeten óók gericht zijn op het ontwikkelen van hun persoonlijke competenties en talenten. Dat is goed voor de organisatie. Hij is gericht op stimulerend leiderschap. Dat vraagt hij ook van zijn managers. Regelmatig spreekt hij hier bezielend en met passie over in de kring van leidinggevenden. Hij spreekt hen aan op hun leiderschapsstijl. Door persoonlijke gesprekken met zijn medewerkers te voeren probeert hij voeling te houden met ‘de werkvloer’. Zij zijn het kapitaal van de organisatie! Dit soort leiders houden ook op een betrokken en verantwoordelijke wijze contact met de buitenwereld en de klanten. Zij bekleden over het algemeen een leidende rol in hun branche. Ze zijn gezien en worden gehoord. Benchmarking grijpen zij aan voor het initiëren van verbeteracties. Een kritisch blik van buiten naar binnen zien zij als meerwaarde. Een flexibele leider weet dat de perceptie van de markt weleens de waarheid zou kunnen zijn.

De flexibele leider bouwt aan zijn team

In open discussies deelt hij beelden van ‘buiten’ met ‘binnen’. Hij streeft naar een ‘platte organisatie’ van kritische en mondige medewerkers die hij alle ruimte geeft voor eigen inbreng en initiatieven. Als leider is hij verantwoordelijk, maar hij deelt dit graag en faciliteert daar waar nodig om leidinggevenden te laten groeien in het nemen van ‘eigen’ verantwoordelijkheid. Hij is liever de ‘assist’ dan degene die mag ‘inschieten’. Hierdoor creëert hij een inspirerend en uitdagend ‘speelveld’. In zijn nabijheid groeien mensen. De flexibele leider is een ‘teamplayer’! Een flexibele leider groeit uiteraard zelf ook. Daarom zijn dit over het algemeen geen mensen die graag in het pluche zitten. De permanente ‘vooraanzitting’ ambieert hij niet. Na verloop van jaren heeft de organisatie door zijn visie en inspiratie een bepaald stadium bereikt. Dat vraagt meestal een ander soort leiderschap. Maar ook de leider zelf heeft de grenzen van ambitie en groei bereikt op het ‘speelveld’. Hij heeft meer ruimte nodig. Zijn ambities reiken steeds verder.

Op tijd vertrekken en plaats maken

De flexibele leider neemt met pijn in het hart afscheid. Maar de ontwikkeling van de organisatie staat bij hem centraal! Het is dus niet bepaald een goed teken als een flexibele leider te lang blijft zitten in dezelfde functie. Immers flexibiliteit is óók -in deze- bewegelijkheid! O ja, we begonnen met de financiële resultaten van de organisatie! Zeker een zeer belangrijk punt. Een organisatie moet haar financiële huishouding namelijk goed op orde hebben. Anders is er geen continuïteit. Bij een flexibele leider is dit echter geen punt. Hij weet dit als geen ander. Hij heeft de beste mensen op de juiste posities gezet. Door zijn inzicht en leiderschap stimuleert hij allerlei initiatieven en zorgt voor een resultaatgerichte organisatie. De ontwikkeling van zijn menselijk kapitaal staat centraal. Hij heeft een open informatiesysteem waarin een ieder op zijn niveau kan zien of de prestatieafspraken zijn behaald. Hij stuurt op gedrag en houding. Hij zorgt voor coaching en bijstand voor hen die achterblijven. Hij laat zijn team niet in de steek!

Kortom, het grote verschil tussen de ‘control freak’ en de flexibele leider is dat de laatste ‘in control’ is met zichzelf en de organisatie!

Mkb vraagt minder financiering aan dan voor corona

0

Ongeveer evenveel midden- en kleinbedrijven (mkb) hadden in juli 2020 tot juli 2021 een financieringsbehoefte en verkenden vervolgens de mogelijkheden als twee jaar eerder. Daarentegen nam het aandeel bedrijven dat uiteindelijk een aanvraag deed af van 12 procent voor de coronacrisis naar 9 procent nu. Ten opzichte van een jaar eerder wijken deze indicatoren niet significant af. Dat meldt het CBS op basis van aanvullende CBS-analyses op de vierde en eerdere edities van de Financieringsmonitor.De Financieringsmonitor gaat in op de zoektocht naar externe financiering en de gevolgen van corona voor het mkb in de business economy. Daartoe is een enquête uitgezet onder een steekproef uit ruim 295 duizend bedrijven met 2 tot 250 werkzame personen over de periode juli 2020 tot juli 2021. Onder externe financiering vallen niet de coronasteunmaatregelen van de overheid.

Financieringsbehoefte ongeveer gelijk gebleven

Bijna 1 op de 5 midden- en kleinbedrijven in de business economy had behoefte aan externe financiering. Het merendeel van de bedrijven verkende vervolgens de mogelijkheden (86 procent). Deze aandelen zijn vergelijkbaar met die van voor de coronacrisis in 2019. Uiteindelijk deed 7 procent een succesvolle financieringsaanvraag. Dat is minder dan voor de coronacrisis, van juli 2018 tot juli 2019 was dit 10 procent. Het gezochte bedrag aan financiering was in doorsnee 99 duizend euro.

Vooral bedrijven met financieringsbehoefte belemmerd door corona

Van de bedrijven met behoefte aan externe financiering werd 74 procent (heel erg) belemmerd in hun bedrijfsvoering door corona. De financieringsbehoefte nam toe naarmate bedrijven zich meer belemmerd voelden door corona. Hierbij gaven ze aan vooral moeite te hebben om vaste lasten en medewerkers door te betalen, en bedrijven waren soms (tijdelijk) gesloten. Bedrijven zonder behoefte aan externe financiering hadden minder vaak te kampen met de gevolgen van corona (43 procent).

Overbrugging coronaperiode belangrijkste financieringsdoel

Bijna een kwart (23 procent) van de succesvolle financieringsaanvragen in juli 2020 tot juli 2021 was gericht op het overbruggen van een moeilijke periode door corona. Bij 16 procent van de mkb-bedrijven was uitbreiden van het bedrijf het doel. Voordat corona zijn intrede deed was het belangrijkste financieringsdoel nog werkkapitaal en voorraden.

Enerzijds kunnen bedrijven in liquiditeitsproblemen raken door corona en juist op zoek gaan naar extra geld. Anderzijds remt corona de groei van bedrijven waardoor ze geen verplichtingen aan durven te gaan. Voor sommige bedrijven is het overbruggen van de coronaperiode een belangrijk financieringsdoel, terwijl het voor andere juist de reden is om af te zien van financiering.

Provincie Zuid-Holland sluit het jaar af met 8 MKB-Deals ter versterking van het lokale mkb

0
Provincie Zuid-Holland

Provincie Zuid-Holland

Deze week is bekend gemaakt dat er 2 nieuwe MKB-Deals gesloten zijn: Leven Lang Ontwikkelen Waterwegregio en Transitieloket Duin- en Bollenstreek. Hiermee staat de totale teller van MKB-Deals gesloten door provincie Zuid-Holland met haar gemeenten en bedrijfsleven op 8 deals.

MKB-Deals: wat zijn dit ook alweer?

Misschien heb je dit jaar de MKB-Deals vaker voorbij zien komen: bestuurlijke afspraken tussen de provincie Zuid-Holland, minimaal 3 gemeenten en 1 ondernemersvereniging. Het doel van de MKB-Deals is vanuit samenwerking concrete activiteiten opzetten om het lokale mkb te versterken. Denk hierbij aan workshops en begeleiding bij het opzetten van online webshops, hulp bij het verduurzamen van bedrijfspanden of bijscholingsprogramma’s voor personeel.

Nieuw gesloten deals

Recent zijn er 2 nieuwe deals gesloten: de MKB-Deal Leven Lang Ontwikkelen Waterwegregio en MKB-Deal Transitieloket Duin- en Bollenstreek.

MKB-Deal Leven Lang Ontwikkelen Waterwegregio

De Waterregio kampt met een discrepantie op de regionale arbeidsmarkt: een hoog aantal werkzoekenden maar helaas niet in het bezit van de juiste kennis en vaardigheden passen bij de behoefte van het regionale mkb. Dit vraagt om een regionale aanpak. Vanuit de netwerken Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen en de Mechatronica Campus Schiedam (MICS) worden programma’s, workshops en onderwijsinitiatieven georganiseerd ter bevordering van een flexibele duurzame arbeidsmarkt. Dit is een samenwerking tussen de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, ondernemersverenigingen SchiedamHavens, ’s-Gravelandsepolder, MOVe, IKV en de samenwerkingsverbanden FIA en MICS. Lees meer over de MKB-Deal en geplande activiteiten.

MKB-Deal Transitieloket Duin- en Bollenstreek

De Europese Unie heeft een CO2 reductiedoel van 55% gesteld voor 2030. Op weg naar dit doel ontwikkelt Nederland nieuwe ondersteuningsmaatregelen, maar ook wet- en regelgeving zoals de Informatieplicht en de Label-C verplichting voor kantoren. Regio Duin- en Bollenstreek speelt hier proactief op in door lokale mkb-ondernemers te ondersteunen in deze energietransitie. Voorbeelden zijn dakscans voor de inzet van zonnepanelen, advies bij subsidieaanvraag of het opzetten van collectieve verbeter initiatieven op bedrijventerreinen. Dit is een samenwerking tussen provincie Zuid-Holland, de gemeenten Teylingen, Lisse, Hillegom, Noordwijk en ondernemersverenigingen Greenport Duin- en Bollenstreek en Bedrijfsleven Bollenstreek. Lees meer over de MKB-Deal en geplande activiteiten.

MKB-Deals 2021

Met deze 2 nieuwe deals, heeft de provincie Zuid-Holland 8 MKB-Deals verspreid over het jaar gesloten. In totaal is 1.4 miljoen euro aan subsidie bij de provincie aangevraagd voor de uitvoering van de MKB-Deals. De eerste concrete activiteiten zijn gestart: er zijn inspiratiesessies georganiseerd, digitaliseringsvouchers uitgegeven en mkb’ers zijn concreet aan de slag gegaan met digitaliseringsvraagstukken. Ook heeft gedeputeerde Willy de Zoete recent een werkbezoek gebracht aan de MKB-Deal Ondernemend Midden-Holland, waar projecten voor de maakindustrie, logistiek en transport centraal staan.

Gedeputeerde Willy de Zoete: “Met trots kijk ik naar het overzicht van 8 MKB-deals die we samen met de regio in 2021 gesloten hebben. Het mkb staat voor veel uitdagingen: de impact van de coronacrisis, maar ook grote transities zoals digitalisering en verduurzaming. Met de MKB-Deals ondersteunen we het mkb hierin, passend bij de behoefte in de regio. Zo werken we samen aan een toekomstbestendig mkb, dat zo belangrijk is voor onze Zuid-Hollandse samenleving en economie.”

Meer lezen over de gesloten MKB-Deals? Bekijk op www.zuidholland.nl/mkb.

Vervolg

In het nieuwe jaar gaat de provincie Zuid-Holland door met het ontwikkelen en sluiten van nieuwe MKB-Deals. Daarnaast staan er werkbezoeken namens gedeputeerde Willy de Zoete gepland om de deals en opgezette activiteiten voor het mkb te bezoeken. Wij zullen regelmatig communiceren over de voortgang van deze activiteiten.

Extra geld voor versnellen Zuid-Hollandse innovaties

0

Provincie Zuid-Holland

Er komt extra geld beschikbaar om de Zuid-Hollandse innovatiekracht nog verder te vergroten. Het fonds van InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland, wordt uitgebreid met €63,6 miljoen.

Daarmee kunnen we bijvoorbeeld startups en scale-ups helpen verder te groeien of kunnen nieuwe hightech technologieën ontwikkeld worden.

De provincie Zuid-Holland stopt bijna €15 miljoen in het fonds. Ook de andere aandeelhouders én het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat doen een storting. Het komt terecht in het eigen fonds van InnovationQuarter, IQCapital. Dit fonds heeft sinds de start in 2014 bijna 90 investeringen gedaan in 50 bedrijven. In totaal werd tot op heden ruim €70 miljoen geïnvesteerd in deze bedrijven, vooral in de sectoren Life Sciences (33%), Digital Technology (24%) en Hightech (20%). Daarnaast wordt er geïnvesteerd in andere sterke sectoren in Zuid-Holland: Energie, Circulair, Aerospace, Maritiem en Cybersecurity.

Met innovatie het verschil maken

Innovatie en baanbrekende technologieën zijn hard nodig voor de grote maatschappelijke uitdagingen waarvoor we staan. Gedeputeerde Meindert Stolk (Economie en Innovatie): “In Zuid-Holland zijn heel veel innovatieve ondernemers, alle topsectoren zijn vertegenwoordigd en dankzij toonaangevende kennisinstellingen is er veel expertise beschikbaar. De afgelopen jaren hebben we zorgvuldig gebouwd aan een systeem waarin zij kunnen samenwerken, want zo ontstaat innovatie. Daarmee kunnen we het verschil maken bij grote vraagstukken als de energietransitie, de circulaire economie en digitalisering, en versterken we tegelijk onze regionale economie. Daarin moeten we blijven investeren. Door als provincie bijna €15 miljoen extra bij te dragen aan IQCapital maken we dit mede mogelijk.”

Afgelopen jaren werden er dankzij investeringen van InnovationQuarter in Zuid-Holland al honderden miljarden hartspiercellen uit stamcellen gekweekt, 1 miljoen plastic verpakkingen bespaard bij het boodschappen doen en werden 25 miljoen digitale systemen beschermd tegen hacking.

Over InnovationQuarter

InnovationQuarter is de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland. De organisatie is in 2014 opgericht om samenwerking te stimuleren tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijven en zo Zuid-Holland blijvend te positioneren als Europese economische topregio. Aandeelhouders van InnovationQuarter zijn het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de provincie Zuid-Holland, de gemeentes Den Haag, Rotterdam, Delft, Leiden, Zoetermeer, Drechtsteden en Westland, TU Delft, Universiteit Leiden, LUMC, Erasmus MC en HEID (Holdingfonds Economische Investeringen Den Haag).

Lange termijn versus winst op korte termijn

0

Het verleden analyseren, het heden beschouwen en de toekomst verkennen

Doelen stellen op de lange termijn. Maar ook het rendement van vandaag in de gaten houden. Was er maar een navigatiesysteem voor succes. Korte termijnresultaten zijn nodig om –voor de lange termijn– investeringen te kunnen doen. Een dilemma? Noodzakelijke investeringen doen en tegelijkertijd de bedrijfsresultaten op peil houden. Het vraagt in ieder geval een doordachte strategie en inzicht in de dagelijkse cijfers. Succesvol zijn en succesvol blijven. Ga er maar aanstaan. Ondernemen is vandaag de dingen doen die morgen nodig zijn om succesvol te zijn en de continuïteit versterken!

Lange termijn denken vraagt visie

Een geloofwaardige visie, daar draait het om. Een strategie die wordt begrepen in uw werkomgeving. Is dit het geval in uw situatie? Weten uw medewerkers waarnaar u -samen met hen- op weg bent? Of vragen zij zich dagelijks af waar de ‘reis’ naartoe gaat? Als dit zo is heeft u nog het één en ander uit te leggen! Ik ken de ondernemers met de dikke verhalen. De PowerPoint presentaties met oneliners en mooie kreten. Veel praatjes, maar weinig daadkracht. Geweldige plannen. Gaat het ook allemaal gebeuren? Woorden zijn geduldig, daden spreken voor zich. Neemt u voor het heden en de toekomst de juiste en nuchtere stappen? Dat vraagt vasthoudendheid en overtuigingskracht. Doelen voor de lange termijn vragen om focus en de juiste bewegingen in het hier en nu. Bent u gefocusseerd? Als dit zo is, gaat het u zeker lukken. Kent u de juiste financiële kengetallen? Heeft u dagelijks inzicht in uw prestaties en resultaten? Prima, dan bent u al een eind op de goede weg. Focus op de toekomst en aandacht voor het heden, bepalen namelijk in hoeverre u in staat bent tijdig bij te sturen en te corrigeren. Anticiperen en reageren, daar gaat het om. Het verleden zegt veel over de toekomst. Blijf echter niet in uw financiële cijfers van gisteren hangen. Ondernemen is vooruitzien. Cijfers zijn over het algemeen de reflectie van de prestaties behaald in het verleden. Doelen stellen op de lange termijn –en de financiële vertaalslag hiervan– vraagt meer inzicht.

Dat begint vandaag. Vandaag moet u de indicatoren bedenken die maken dat vandaag de juiste dingen worden ondernomen voor het succes van morgen. De huidige tijd vraagt meer en meer van ondernemers dat zij een sterke visie hebben op de toekomst. Het financiële inzicht van vandaag en de kengetallen van nu moeten worden omgezet in informatie voor de strategie van morgen.

Gebruik de historie voor de toekomst

Historische trends vertalen in toekomstige ontwikkelingen. Daar is inzicht en realiteitszin voor nodig. Ga er maar aanstaan. En toch is het van uitermate groot belang. Tenminste, wanneer u een serieuze toekomststrategie wilt ontwikkelen. Zorg ervoor dat u alle informatie steeds in het juiste perspectief ziet, dat helpt. Inzicht in het heden en een visie op de toekomst! Waar gaat het om? Wie de geschiedenis niet kent kan ook niets zeggen over de toekomst. Voor hen die de huidige omgeving onvoldoende analyseren en met een realistische blik het verleden beschouwen zijn de toekomstige veranderingen en omstandigheden een black box. Het overkomt hen! Verleden, heden en toekomst hebben alles met elkaar te maken. Neergaande of afwijkende statistieken zeggen iets over de wijze waarop zaken zich in de toekomst gaan ontwikkelen. Beschikt u over voldoende inzicht in cijfers, trends en kengetallen? Kengetallen en behaalde resultaten zijn net zo betrouwbaar (of onbetrouwbaar) als de kwaliteit van de input. Wilt u dit voor de toekomst verbeteren, analyseer dan de omstandigheden van vandaag en de noodzaak voor de toekomst. Naast het cijfermatige deel vraagt ook de organisatie uw aandacht. Zijn uw medewerkers voldoende toegerust voor hun (toekomstige) taak? Beschikken zij de juiste skills en motivatie? Zijn zij voldoende geschoold? Verstaan zij de bedoelingen van uw strategie? In de meeste branches speelt digitalisering en informatie technologie een uiterst belangrijke rol. Is uw personeel voldoende op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen? Bent u als leider en ondernemer ‘state of the art’? Hoe staat het trouwens met uw klanten? Zijn zij tevreden? Kunt u zaken verbeteren, versnellen of goedkoper maken? Hierop anticiperen is uw sterkste wapen tegen de concurrentie en disruptieve verstoring van uw markt. De concurrent zit niet stil.

Ontwikkeling en innovatie

Hoe zit het met de innovatiekracht van uw onderneming? Hoeveel ideeën heeft u al weten uit te rollen tot een succesvol product? Of blijft het steken in mooie gedachten en hartgrondige wensen? Lastige vragen wellicht. Maar het maakt wel uit of u in staat bent om een realistische baanbrekende toekomststrategie te ontwikkelen. Teveel ondernemers blijven ronddraaien in de cirkel van besluiteloosheid. Gebrek aan essentiële informatie. Strategie ontwikkelen is vooral kiezen. Tevreden en gemotiveerde medewerkers én klanten die ambassadeur en fan zijn, moeten het fundament zijn onder deze toekomststrategie. Een succesvolle strategie voor de toekomst vraagt investeringen in het heden. Een ondernemer die oog heeft voor de toekomst en het noodzakelijke rendement van vandaag moet vooral creatief zijn. Kansen grijpen en nieuwe mogelijkheden ontdekken. Veranderingen opmerken en bewegelijk én snel reageren op de zich razendsnel wijzigende situatie. Maar vooral inzicht verkrijgen in de cijfers en trends van nu en de verwachte toekomstige ontwikkeling ontdekken. Het helpt u om de feiten voortdurend in het juiste perspectief te zien. Ga er maar aanstaan. Ik wens u veel vasthoudendheid, inzicht, succes en doorzettingsvermogen. Dat gaat u helpen om de gewenst ontwikkeling door te maken.

Wie de historie niet kent, zich niet verdiept in het waarom van het heden moet zijn vingers niet branden aan toekomstscenario’s!

Old boys network?

0

Verstegen Accountants | Jan van Neerbos

Financiële dienstverleners moeten op grond van de Wwft (de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) een cliëntonderzoek doen; de zogenoemde Know Your Customer-procedure ofwel de KYC-procedure. Dat gaat verder dan het opvragen van een kopie van een legitimatiebewijs. Inmiddels zijn er bij banken vele duizenden mensen aan het werk met intelligente software om alle transacties die over de bankrekeningen van banken lopen te monitoren.

Dit is voor de banken inmiddels het belangrijkste dat ze aan het doen zijn. Alles is erop gericht om de dossiers op orde te hebben en te voldoen aan de Wwft. Als banken dat niet doen, dan volgen er torenhoge boetes van hun toezichthouder De Nederlandsche Bank. In de dienstverlening van de banken lijkt het er soms op dat DNB nog hun enige klant is. Als je werkzaam bent in een branche die een bank als hoog risico heeft bestempeld, dan schroomt de bank niet om een bankrekening te weigeren of zelfs op te zeggen. En als er een bedrag uit een “fout” land op je rekening wordt bijgeschreven, dan kun je een telefoontje of brief van je bank verwachten met het verzoek dit aan hen uit te leggen (overigens zou uw accountants- of boekhoudkantoor dat ook moeten doen op grond van de Wwft). Bij het openen van een bankrekening wordt een onderzoek gedaan naar de herkomst van je vermogen. Je moet kunnen verklaren hoe je je vermogen hebt vergaard. Als dit met zwart werk is geweest, dan zul je geen bankrekening moeten krijgen. Maar banken gaan doorgaans nog wat verder. Je moet geen geld in een belastingparadijs hebben staan. Daar worden banken helemaal zenuwachtig van en dat is meestal een reden om een bankrekening te weigeren; ook al geef je deze bankrekening netjes in je aangifte inkomstenbelasting aan.

Als klant van een bank maak je het ze nog makkelijker om de relatie te beëindigen als je vermogen in een belastingparadijs niet bij hen opgeeft. Als ze er achter komen dat je zoiets hebt verzwegen, dan kun je waarschijnlijk gelijk op zoek naar een andere bank, die je vervolgens ook niet wil hebben.

Een tijdje terug werd bekend dat de president-commissaris van ABN AMRO via de Britse Maagdeneilanden investeerde in een safariparkproject in Oost-Afrika. Deze fiscaal voordelige route zou natuurlijk iedereen nemen. En zoals ieder kind dat betrapt wordt bij het stelen uit de snoeppot, legt de president-commissaris het snoepje terug als anderen het doorhebben; hij deed zijn belegging snel van de hand. Je zou maar op de KYC-afdeling van ABN AMRO werken en klanten moeten uitleggen dat voor de president-commissaris andere regels gelden dan voor u als “normale” klant.

Het gaat mij er niet om dat er belegd is via een ander land, ook al is dat een belastingparadijs. Vanuit fiscaal perspectief kan ik dit goed volgen en kan dit binnen de wetgeving vallen. Ik ben alleen benieuwd of de president-commissaris nog steeds een bankrekening heeft om de vergoeding voor zijn werkzaamheden op te ontvangen. Elke andere Nederlander zou waarschijnlijk op zoek moeten naar een andere bank. Wat een leuke safari had moeten worden, eindigt dan toch een stuk minder prettig.

Leren en anticiperen

0

Hans Klaasse

Leren van het verleden en anticiperen op de toekomst

“Gaat het goed met u?” Ik bedoel, heeft u vertrouwen in de toekomst? Vaak hoor ik –al zuchtend– dat het hier-en-daar wel wat beter kan. Geen stellige bevestiging dus! Bent u positiever dan een jaar of wat geleden? “Heeft u de afgelopen maanden enige progressie gemaakt?” Bij deze vraag hoor ik –in toenemende mate-meestal én gelukkig wél wat positieve verhalen. Het is dus maar net waaraan je “Gaat het goed met u?” refereert. Aan het verleden of aan de toekomst! En hoe realistisch is deze verwachting met betrekking tot de toekomst dan? Zijn onze verwachtingen niet vaak (te) hoog gespannen? Ik heb in mijn professionele leven al heel wat prognoses en begrotingen mogen maken. Hoeveel werden er gerealiseerd? Een flink aantal. Maar nooit zonder bloed, zweet en tranen. Ondernemers moeten hard werken en vooral vasthoudendheid tonen. Niets gaat vanzelf!

Na regen komt zonneschijn

Het is een tijdje slecht gegaan. De crisis lijkt beslecht. Gelukkig gaat het op dit moment beter. In sommige branches lijken oude tijden terug te keren. Het gaat bij sommigen beter dan ooit. Hoopvol! De economie is weer aan het opkrabbelen. De gevolgen van de crisis zijn op een aantal plaatsen echter nog goed voelbaar maar de pijn is aan het wegebben. Sommigen zijn beschadigd, anderen verminkt, maar het lukt over het algemeen nog om weer deel te nemen aan het spel. Anderen zijn uitgespeeld en zitten letterlijk en figuurlijk op de brokstukken van een ooit zo mooi begonnen ondernemersdroom. Ondernemen kent nu eenmaal winnaars en verliezers. Zij die weer enige ruimte krijgen, ademen ‘opgelucht’ en zijn blij –sommigen zelfs dankbaar– dat er weer licht aan de horizon gloort. Zij zijn positief. Anderen willen nú volop profiteren, zien kansen en mogelijkheden maar –en dat is vreemd– ook allerlei bezwaren en onmogelijkheden.

Leergeld betalen

Sommige ondernemers zien de zon nog niet schijnen. Negatief terwijl de omstandigheden positief (b)lijken te zijn. Hoe zit dat? Het komt omdat zij te snel te veel willen en de verkeerde referenties hanteren. Zij zetten de nieuwe situatie niet af tegen het verleden maar tegen een ogenschijnlijk te rooskleurige toekomst. “Het gaat immers weer goed, alles is toch weer mogelijk!?” Neen, de nieuwe realiteit is dat de omstandigheden weliswaar gunstiger zijn dan enige tijd geleden maar dat de mogelijkheden waarop hiervan is te profiteren nog steeds even weerbarstig en even complex zijn als tijdens de Covid-19 crisis. Is dat bezwaarlijk? Nee, ondernemers kunnen leren van tegenslagen! Ondernemers zijn soms geneigd een crisis als uitsluitend negatief te kwalificeren. Dat is geen objectief oordeel. Ik weet dat sommige branches het nog steeds moeilijk hebben omdat ze een verschrikkelijke knauw kregen tijdens de Covid-19 crisis.

Wijzer geworden?

Ik zal de laatste zijn die zegt dat het een geweldige en florissante tijd was. Maar aan alle negatieve zaken zitten ook positieve punten. Het innovatieve ondernemerschap is toegenomen. Onnodige kosten zijn geschrapt. Medewerkers staan scherper in de strijd, bewust van de noodzaak prestaties te leveren. Ondernemers zijn meer alert op disruptieve elementen binnen hun branche. Er is een meer fundamentele discussie over ondernemerschap aan het ontstaan. Duurzaamheid en verantwoord ondernemen staan hoog op de agenda. Ik merk dat er op een meer kritisch wijze wordt nagedacht over leiderschap, bestuur en de ethiek van zakendoen. De investeringsbereidheid neemt toe. Banken gaan weer financieren. De crisis heeft ons dus naast financieel verlies wel degelijk immateriële winst opgeleverd. Bewustzijn en meer evenwicht. Wanneer je daar het huidig economisch herstel tegen af zet is er absolute meerwaarde.

Profiteren van de economische groei?

Met de opgedane ervaring nog beter profiteren van de kansen en nieuwe mogelijkheden. Natuurlijk is er altijd genoeg af te dingen op deze vernieuwingen en de geprognosticeerde groeicijfers. Geef die echter gerust een plek in uw eigen plannen. Reken niet alleen met positieve of negatieve punten die worden aangereikt maar neem ook uw eigen gevoelens en verwachtingen serieus. U bent immers de ondernemer. Op deze wijze gaat u een steeds realistischer beeld van de toekomst krijgen. Het gaat er uiteindelijk om dat u als ondernemer weet te profiteren van het herstel en de kansen in het komend tijdsgewricht! Waar u echter als ondernemer voor op moet passen is dat u een te rooskleurige blik heeft en een te zonnige bril opzet. Enig realisme kan u redden! In de waan van de dag denken dat alles weer wordt als vroeger is een enorme valkuil. Denk aan de krapte op de arbeidsmarkt. Best een hobbel.

Bij acceptatie start de verandering

De wereld is veranderd! Dat veranderen gaat nog wel even door. Kijk naar de stijging van de energielasten. De stagnatie in de leverantie van grondstoffen. Zomaar opeens is het er. Blijf dus alert en wees op uw hoede. Denken dat de bomen over enige tijd weer tot in de hemel groeien is niet raadzaam. Ik verhaalde zojuist dat ‘alles’ uit het verleden nog niet zo slecht was, maar het gaat mij te snel om te stellen dat daarmee ‘alles’ als waardevol is te kwalificeren. Vroeger is verleden, het komt niet meer terug en is als referentiekader dus onbruikbaar. Alleen accepteren dat de dure lessen die geleerd zijn en u derhalve dient te veranderen gaat renderen. Zoals reeds eerder gesteld blijft óók de toekomst complex en weerbarstig. Zet de huidige situatie waarin u verkeert –en wat derhalve de startpositie is voor uw toekomstig handelen– dus niet af tegen een te mooi, geïdealiseerde nieuwe situatie. Een situatie waarin ‘alles’ vanzelf anders wordt.

Op weg naar een mooie toekomst

Bedenk dat een realistische strategie waarin u zich op voorhand indekt tegen misrekeningen het beste werkt. Bereid uzelf en anderen er op voor dat óók de toekomst weer tegenvallers zal herbergen. Ik zie nu nog te vaak ondernemers van de weeromstuit met veel te positieve verwachtingen hun toekomstplannen maken. “Het gaat immers weer goed, alles is toch weer mogelijk!?” Strategie ontwikkelen is rekeninghouden met verschillende scenario’s. Bedenk dus ook wat problematische en sombere varianten. Die kunt u bij tegenvallers goed gebruiken! Geef ruimte aan dwarskijkers die het allemaal nog niet zo geloven. Rekening houden met tegenslag staat niet per definitie gelijk aan zwartkijken. De toekomstverwachting lijkt er dan weliswaar (op het oog) wat minder rooskleurig uit te zien, maar wint hierdoor wel aan realiteitsgehalte. Immers, misrekening en opportunisme gaat u hoe dan ook geld kosten.

Nu het weer beter gaat zal de verstandige ondernemer leren van het verleden en anticiperen op de toekomst! Ik wens u veel doorzettingsvermogen en inspiratie.