Overig

Extra geld voor versnellen Zuid-Hollandse innovaties

3238

Provincie Zuid-Holland

Er komt extra geld beschikbaar om de Zuid-Hollandse innovatiekracht nog verder te vergroten. Het fonds van InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland, wordt uitgebreid met €63,6 miljoen.

Daarmee kunnen we bijvoorbeeld startups en scale-ups helpen verder te groeien of kunnen nieuwe hightech technologieën ontwikkeld worden.

De provincie Zuid-Holland stopt bijna €15 miljoen in het fonds. Ook de andere aandeelhouders én het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat doen een storting. Het komt terecht in het eigen fonds van InnovationQuarter, IQCapital. Dit fonds heeft sinds de start in 2014 bijna 90 investeringen gedaan in 50 bedrijven. In totaal werd tot op heden ruim €70 miljoen geïnvesteerd in deze bedrijven, vooral in de sectoren Life Sciences (33%), Digital Technology (24%) en Hightech (20%). Daarnaast wordt er geïnvesteerd in andere sterke sectoren in Zuid-Holland: Energie, Circulair, Aerospace, Maritiem en Cybersecurity.

Met innovatie het verschil maken

Innovatie en baanbrekende technologieën zijn hard nodig voor de grote maatschappelijke uitdagingen waarvoor we staan. Gedeputeerde Meindert Stolk (Economie en Innovatie): “In Zuid-Holland zijn heel veel innovatieve ondernemers, alle topsectoren zijn vertegenwoordigd en dankzij toonaangevende kennisinstellingen is er veel expertise beschikbaar. De afgelopen jaren hebben we zorgvuldig gebouwd aan een systeem waarin zij kunnen samenwerken, want zo ontstaat innovatie. Daarmee kunnen we het verschil maken bij grote vraagstukken als de energietransitie, de circulaire economie en digitalisering, en versterken we tegelijk onze regionale economie. Daarin moeten we blijven investeren. Door als provincie bijna €15 miljoen extra bij te dragen aan IQCapital maken we dit mede mogelijk.”

Afgelopen jaren werden er dankzij investeringen van InnovationQuarter in Zuid-Holland al honderden miljarden hartspiercellen uit stamcellen gekweekt, 1 miljoen plastic verpakkingen bespaard bij het boodschappen doen en werden 25 miljoen digitale systemen beschermd tegen hacking.

Over InnovationQuarter

InnovationQuarter is de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland. De organisatie is in 2014 opgericht om samenwerking te stimuleren tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijven en zo Zuid-Holland blijvend te positioneren als Europese economische topregio. Aandeelhouders van InnovationQuarter zijn het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de provincie Zuid-Holland, de gemeentes Den Haag, Rotterdam, Delft, Leiden, Zoetermeer, Drechtsteden en Westland, TU Delft, Universiteit Leiden, LUMC, Erasmus MC en HEID (Holdingfonds Economische Investeringen Den Haag).