Overig

Peute Recycling en Stam HPK werken samen met Baanbrekend Drechtsteden

1048

“Meer werkgevers zouden moeten kiezen voor deze kandidaten”

Peute Recycling en Stam HPK bieden mensen die moeilijk aan het werk komen een kans om werkervaring op te doen. Baanbrekend Drechtsteden selecteert kandidaten, die passen binnen deze Dordtse bedrijven. “Onze samenwerking sluit uitstekend op elkaar aan. Meer werkgevers zouden dit moeten doen,” stelt bedrijfsleider Rudolf Peute.

“We betalen allemaal veel belasting, onder meer omdat er veel mensen werkloos zijn. Daar zitten veel welwillende mensen tussen, die door omstandigheden niet meer aan de slag komen. Natuurlijk kunnen wij kiezen voor buitenlandse uitzendkrachten. Dat hebben we in het verleden ook gedaan. Maar wij vinden het belangrijk om goed met onze medewerkers te kunnen communiceren, ook vanwege de veiligheid op de werkvloer. Daarom kiezen wij nu bewust voor re-integratie via Baanbrekend. Ik ben ervan overtuigd dat als meer bedrijven dit doen, het ook ten goede komt aan Dordrecht.”

Maatschappelijke plicht
Leon Stam van het familiebedrijf Stam Hout Pallets & Kisten deelt die mening. “Wij werken al meer dan 65 jaar in Dordt en vinden dat we op allerlei manieren een bijdrage moeten leveren aan de samenleving. Je kunt ook je hoofd omdraaien en kiezen voor de goedkoopste categorie uitzendkrachten, zoals ik in veel branches zie gebeuren. En daarmee je ogen sluiten voor de problematiek in Nederland,” zegt hij. “Wij vinden het onze maatschappelijke plicht om bereidwillige mensen, die vaak door omstandigheden in de bijstand terecht zijn gekomen, een kans te geven. Dat doen wij al jaren via diverse instanties en ook via Baanbrekend Drechtsteden.”

Beide bedrijven zijn tevreden over de goede selectie van kandidaten en de communicatie. “Dat is belangrijk als je energie in mensen wilt steken,” zegt Peute. “We kunnen hen wel enkele maanden inlenen voor een laag tarief, maar dat is voor ons niet het belangrijkste. Ze moeten immers ook weer werkritme opbouwen en we moeten hen opleiden. Het duurt even voordat ze echt productief zijn.”

Zelfvertrouwen
Dennis Vos herkent dat. Hij begon bij Peute als papiersorteerder, heeft nu een contract en rijdt op de heftruck. Daarmee verplaatst hij balen papier die uit de persmachine komen. “Ik kan tegenwoordig drie persen bijhouden. Dat leer je alleen door ervaring op te doen,” zegt de 30-jarige inwoner van Sliedrecht. “Ik heb veel meegemaakt en ben daardoor buiten het werkcircuit geraakt. De omgang met mensen miste ik heel erg en ik schaamde me dat ik niet werkte. Via de sociale dienst kon ik hier op de sorteerafdeling beginnen. Dat heeft me geholpen om in mijn ritme te komen. Maar ik wilde graag verder. Na vier maanden mocht ik op de heftruck, nadat ik hier mijn opleiding had gedaan. Mijn leven is door dit werk erg veranderd. Ik voel me weer mens, heb weer zelfvertrouwen. Sociaal ben ik er op vooruit gegaan en uiteraard ook financieel. Ik kan weer aan mijn toekomst denken.”

Succes is vrijwillig
Robbie Korn is bij Peute aangesteld als begeleider van de mensen die via Baanbrekend werken in de hallen aan de Baanhoekweg, waar ingezameld papier en plastic wordt verwerkt tot halffabricaat voor de papier- en plasticindustrie. “Wij vinden het belangrijk dat de kandidaten voldoen aan de normale arbeidsdiscipline: op tijd komen, fatsoen, kunnen communiceren, gemotiveerd zijn, openstaan voor coaching. Succes is vrijwillig, zeggen wij hier altijd. Peute hoeft je einddoel niet te zijn, maar je kan wel gebruik maken van de vaardigheden die je hier opdoet. Als het bevalt en de mogelijkheid is er, kunnen we een contract aanbieden en kun je doorgroeien.” Behalve Dennis Vos werkt ook zijn broer Louis (28) bij het bedrijf. “Ik heb allerlei opleidingen gedaan, maar niks afgemaakt,” vertelt hij. “Ik ben heel blij met de kans die ik heb gekregen bij Peute, want ik was niet gelukkig, wilde heel graag van mijn uitkering af en aan mijn toekomst werken. Nu ga ik met plezier naar mijn werk. Ik hoor weer bij de maatschappij.” Rudolf Peute: “Wij kunnen mensen proberen te inspireren, maar ze moeten zelf zorgen dat ze gemotiveerd raken.”

Inleenkosten
Leon Stam noemt ook betrokkenheid bij het bedrijf belangrijk. “De relatie moet van twee kanten komen. Het gaat mij niet om de lagere inleenkosten. Ik moet gemotiveerde mensen hebben. Die mensen verdienen een kans.” De afgelopen jaren heeft Stam diverse re-integratiekandidaten uiteindelijk in dienst genomen: heftruckchauffeurs, productiemedewerkers, een vrachtwagenchauffeur, een administratief medewerker. Enkelen zijn weer doorgestroomd naar ander werk. De laatste kandidaat begon ook heel sterk en was heel bereidwillig, maar haakte af door privéproblemen. “Daar kan Baanbrekend Drechtsteden niets aan doen. Onze contactpersoon daar heeft ons niet in de steek gelaten en is overal achteraan gegaan. Niets dan lof op dat punt,” zegt Stam. Recent is er een Wajonger aan de slag gegaan. “Hij doet het fantastisch en komt bij mij in dienst. En als we weer een vacature hebben, zullen we het niet nalaten Baanbrekend Drechtsteden in te schakelen.”