Een succesvolle ondernemer, zo mag je Arie Verhoeven zonder enige schroom betitelen. Het klassieke verhaal is ook bij hem van toepassing. In zijn eentje begonnen op de zolderkamer en aan het aan het einde van dit jaar vindt de opening plaats van zijn gloednieuwe bedrijfspand in Hendrik-Ido-Ambacht. Een successtory.
“Vanaf mijn jongste jaren ben ik geïnteresseerd in techniek. Ik was altijd bezig met batterijen en draadjes om dingen te laten bewegen en wist toen al dat ik ooit een eigen bedrijf wilde dat met elektrotechniek te maken heeft.” Toen hij 30 jaar was, werd de droom werkelijkheid. VMB Besturingstechniek zag het levenslicht en hij bouwde de eerste schakelkast in de schuur bij zijn huis. Op de zolder maakte hij de tekeningen en ontwikkelde software. Voor de volgende opdracht moest hij al uitwijken naar een andere ruimte omdat de te bouwen schakelkast niet meer in de schuur paste. Een tijd van hard werken en pionieren brak aan. Aanvankelijk werkte Verhoeven met ZZP-ers, maar hij ging al snel eigen personeel aannemen. Op dit moment telt zijn bedrijf 25 medewerkers. De focus bij VMB ligt op besturingstechniek. “Mijn doel was om complete besturingen te bouwen en daar heb ik mij altijd aan vastgehouden. Mijn drijfveer is om de wensen en eisen van een klant te vertalen naar een optimale complete besturingsoplossing.” Het ging snel met het bedrijf. Nu zijn er vestigingen in Hendrik-Ido-Ambacht en in Barneveld. De vestiging in Ambacht is te klein geworden en uitbreiding is niet meer mogelijk, vandaar dat er nu nieuwbouwactiviteiten plaatsvinden
Passie
Dat VMB succesvol is blijkt ook uit de lange referentielijst van opdrachtgevers, waar Verhoeven met zijn team over de hele wereld actief voor is. “We groeien nog steeds en moeten hoognodig enkele vacatures ingevuld zien te krijgen. Het is echter moeilijk om technische mensen te vinden. We proberen contact te onderhouden met scholen hier uit de omgeving, maar het is moeilijk aansluiting te vinden. Wij kunnen stagiairs en afstudeerders plaatsen zowel op technisch, administratief als commercieel gebied. Vanuit diverse instanties is er onderzoek geweest naar de samenwerking tussen scholen en bedrijven in de regio. Er zijn 29 initiatieven geteld die bijna allemaal op een mislukking uitliepen of een stille dood stierven. Dat is jammer, want de overheid heeft miljoenen euro’s vrijgemaakt voor het ondersteunen van dergelijke acties, maar het ontbreekt aan coördinatie en levert geen rendement op. Er is geen samenwerking en algemeen belang. Veel mensen weten niet wat een technisch beroep inhoudt. Er heerst vaak de gedachte dat het vies is of stinkt. Dat is echter helemaal niet zo.” Maar terug naar de core-business van VMB Besturingstechniek. Verhoeven zit dicht op de operationele zaken, al moet hij toegeven dat hij zijn tijd meer en meer aan managementactiviteiten besteedt. “Besturingstechniek is en blijft mijn passie, als ik geen tijd meer heb om mij hiermee bezig te houden, stop ik er mee. We willen dat de lijn tussen de klanten en ons kort blijft. Daarom hebben wij vorig jaar een organisatieaanpassing doorgevoerd, wij werken nu met projectleiders. Onze opdrachtgevers hebben met één persoon te maken binnen ons bedrijf. Dat werkt naar twee kanten prettig.”
Compleet traject
VMB is actief in de segmenten food en tuinbouw, chemie, water, procesindustrie en productiebedrijven en werkt voor groot en klein. Zo is nog niet zo lang geleden een grote opdracht afgerond voor een afvalrecyclefabriek, waarbij de besturingstechniek van VMB er voor zorgt dat materialen zoals aluminium, plastic, metaal, rubber en koper automatisch worden gescheiden. Alles wordt ook in SCADA gevisualiseerd en gelogd. Maar ook voor bestaande machines worden regelmatig nieuwe besturingen gerealiseerd. “Wij bereiden dat goed voor en in een geplande productiestop wordt dan de gehele machine of productielijn van een nieuwe besturing voorzien. Er is hier veel kennis in huis van verschillende disciplines en wij werken volgens een vast stramien: eerst vertalen we het probleem van de opdrachtgever, dan volgt de engineering, bouwen we de kasten en schrijven de software. Vervolgens gaan we de machine bekabelen en installeren. En omdat wij het complete traject uitvoeren, kan de klant ons er altijd over aanspreken. Kortom, onze toegevoegde waarde ligt in het meedenken met de klant. Terwijl zij vaak al in oplossingen denken, inventariseren wij nog het voortraject. Maar in goed partnerschap komt altijd alles dik voor elkaar.”