Overig

Aerospace Propulsion Products

727

“Wij steken een raket aan met een soort lucifer, maar dan wel een vrij grote”

3, 2, 1, ignition! Die laatste stap, de ontsteking, dat is wat ze maken bij Aerospace Propulsion Products (APP). Het bedrijf in Klundert bouwt apparaten en systemen om ruimteraketten te starten. Maar volgens de pas aangetreden ceo Edwin Vermeulen kunnen we binnenkort ook meer ‘aardse’ innovaties verwachten.

“Een raket is zo hoog als een flinke kerktoren. Wij steken die raket aan met een soort lucifer, maar dan wel een vrij grote. Het is een apparaatje waar chemie in zit. Een raketlancering kost honderden miljoenen euro’s, dus de werking van dat apparaatje moet heel veilig en betrouwbaar zijn. En dat is waar we goed in zijn bij APP. We zijn het enige bedrijf ter wereld dat hierin gespecialiseerd is. We hebben dan ook voornamelijk buitenlandse klanten, zoals het Duitse Airbus. Zelf zijn we onderdeel van een Franse groep, Safran, maar 30 procent van de aandelen is nog steeds in handen van TNO, waar we regelmatig mee samenwerken.

Natuurlijk kan niemand de ontwikkeling van zo’n raket zelf betalen. Daarom ondersteunt de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA de ontwikkeling van producten. Bijvoorbeeld als je iets onderzoekt waarvan je weet dat je er op z’n vroegst pas over tien jaar een product voor kunt ontwikkelen. Naast ontstekingssystemen halen we dus ook een deel van de omzet uit betaalde R&D. En verder onderzoeken we hoe we onze technologie op aarde kunnen toepassen. Zo zijn we bezig met nieuwe brandblustechnieken.

De ruimtevaart is zich in hoog tempo aan het ontwikkelen. Met name door te onderzoeken hoe alles efficiënter en goedkoper kan. Daardoor zijn er steeds meer bedrijven waarvoor het betaalbaar wordt om er gebruik van te maken. Zo ontstaan er steeds meer toepassingen in combinatie met het gebruik van specifieke satellietdata. Een satelliet kan bijvoorbeeld naar een akker kijken en zien op welke delen de gewassen droog zijn of juist te nat. Kijk, daar heeft een boer wat aan! Er zijn eindeloos veel mogelijkheden. De ruimtevaart mag een niche zijn, maar de sector blijft gestaag groeien.

Omdat we veel werken met explosieven, moeten al onze gebouwen en onze manier van werken daarop zijn ingericht. Op Moerdijk kan dat. Doordat bedrijven als Shell hier zitten weten instanties om te gaan met specifieke industrieën. Er is geschikte infrastructuur en gespecialiseerde brandweer met extra kennis van chemie. En omdat dit een haventerrein is, zijn er ook beveiligingsmaatregelen zoals extra toezicht. Er zijn maar weinig industriegebieden waar al die faciliteiten aanwezig zijn.

Ook is een goede partner op financieel gebied onmisbaar. DRV helpt ons sinds jaar en dag met onze financiën. Bijna wekelijks is er iemand over de vloer die helpt met de boekhouding, maar die ook vraagbaak is op het gebied van fiscale zaken, salarissen, pensioenen en dergelijke. Zo kan ik me richten op relaties en nieuwe business. Daarnaast is DRV een geweldig klankbord. Zoals nu met de pensionering van onze cfo Frans Zee, over twee jaar. Samen denken we na over hoe het straks verder moet.”