Overig

Afgelopen periode belangrijk leermoment voor flexibel werken

842

Scheepswerf Slob is een bedrijf in Papendrecht dat luxe jachten bouwt. Suzanne Romein is managementassistente bij het bedrijf: “Hier wordt de basis van onze superjachten gebouwd. Daarna gaan ze op transport en worden elders afgebouwd.”

Slob kijkt al langer hoe medewerkers de drukte op de weg kunnen omzeilen. Zo beginnen productiemedewerkers al om 7 uur. Het kantoorpersoneel werkt, waar mogelijk, sinds Corona zoveel mogelijk thuis. De goede informatieverstrekking rond de afsluiting van de Wantijbrug en nu het groot onderhoud van de N3 wordt door het bedrijf op prijs gesteld. “Er wordt echt moeite gedaan om bedrijven zo goed mogelijk te informeren,” aldus Suzanne.

Flexibel werken en thuiswerken tijdens corona

De scheepswerf heeft zo’n 175 mensen in dienst: 50 op kantoor en 125 op de werf. Daarbij wordt het ingeleende personeel niet meegerekend. Om de drukte op de weg te omzeilen, beginnen de productiemedewerkers al om 7 uur ’s ochtends en kunnen ze om 15.45 uur weer naar huis. Voor het kantoorpersoneel werkte Slob aan flexibele begintijden. “We wilden juist beginnen met een test waarbij het kantoorpersoneel tussen 6 uur ’s ochtends en 9.30 uur binnen mocht komen toen corona begon. Thuiswerken werd bij ons voor corona niet of nauwelijks gedaan, dat maakte geen onderdeel van de werkcultuur uit. Toen, half maart, moesten we ineens. De thuiswerkfaciliteiten werden door het bedrijf gelukkig goed en snel geregeld. Dat vergde best wel iets, want bijvoorbeeld onze engineers hebben speciale programma’s nodig.” Productiepersoneel heeft logischerwijs geen mogelijkheden om thuis te werken. “in het belang van ieders veiligheid hebben we in overleg met de betrokkenen oo in de productie een veilige werkomgeving gecreëerd met gespreide pauzes, speciale maskers met ventilatie, looproutes etc.“

De afgelopen periode was voor het bedrijf een leermoment. “We hebben meerdere vestigingen in Nederland en voorheen reden we daar dan naartoe voor een vergadering. Nu doen we dat grotendeels digitaal.” Op de vraag of al het kantoorpersoneel thuiswerkt, is de reactie van Suzanne: “Nu wel zoveel mogelijk, de afgelopen periode was de verdeling 50-50. Een deel van de medewerkers werkte de helft van de week op kantoor en de andere helft van de week thuis. Ook waren er mensen die nagenoeg volledig thuis of juist nagenoeg volledig op kantoor werkten. Hierover werden per afdeling goede afspraken door de leidinggevenden met de medewerkers gemaakt. We zorgden er in ieder geval voor dat er niet teveel mensen tegelijk op kantoor aanwezig waren, zodat de 1,5 meter gewaarborgd was.”

De scheepswerf is aangesloten bij het bedrijvenplatform Samen Bereikbaar, waarbij het bedrijf zich heeft gecommitteerd aan 10 procent van de medewerkers uit de spits. “Wij zijn eigenlijk vooral heel blij met de moeite die Rijkswaterstaat en Samen Bereikbaar doen om ons goed te informeren over de werkzaamheden en met de alternatieven die aangeboden worden.” Tijdens de afsluiting van de Wantijbrug maakten vijf collega’s van Suzanne gebruik van de leen e-bike, waarbij mensen gedurende de werkzaamheden voor € 19 per week een e-bike konden huren. “Twee daarvan hebben op basis van die periode zelf een elektrische fiets aangeschaft om naar het werk te gaan. Dat is toch een mooi resultaat.”

Groot Onderhoud N3

Rijkswaterstaat werkt tot het eind van 2021 aan het groot onderhoud N3. Vanuit dit project wordt samengewerkt met het bedrijvenplatform Samen Bereikbaar. Wilt u meer weten over het platform, de thuiswerk-enquête, de Toolbox N3 of andere mogelijkheden? Kijk dan op www.samenbereikbaar.nl.

Dit interview heeft plaatsgevonden voor de maatregelen weer werden aangescherpt.