Overig

Anders betalen

782

Betalen, we doen het contant, via de pin, met behulp van acceptgiro’s of via internetbankieren. Slechts zelden denken we na over wat hier allemaal achter zit. We hebben immers al jarenlang hetzelfde rekeningnummer en wees eerlijk, aan het nieuwe pinnen zijn de meeste mensen ook weer snel gewend.

Toch gaat er binnenkort het een en ander veranderen. Als onderdeel van verdere integratie van het Europese betalingsverkeer, krijgt u naast cijfers nu ook letters in uw bankrekeningnummer. Voor particulieren nog te overzien, maar zakelijk komt er wel wat bij kijken. Uw administratieve software dient om te kunnen gaan met de nieuwe internationale, 18 karakters lange, bankrekeningnummers.

Het nieuwe betalingssysteem zal op meerdere plekken binnen uw organisatie gevolgen hebben. Niet alleen in uw administratie (bijvoorbeeld software, loonstroken en facturen), maar denk bijvoorbeeld ook aan uw briefpapier, website en email-handtekening. Ook de communicatiemiddelen als briefpapier, websites en nieuwsbrieven zullen moeten worden aangepast.

En incasseert u bedragen bij uw klanten, dan zijn er ook forse wijzigingen als het gaat om akkoord op uw incasso-opdracht. Al met al niet alleen maar veranderingen die uw bank wel doorvoert, maar er is ook voor u als ondernemer werk aan de winkel.

De overgangsdatum is pas 1 februari 2014. Er lijkt dus nog meer dan voldoende tijd. Echter nu geen actie ondernemen, al is het alleen maar oriënterend, kan betekenen dat u voor verrassingen komt te staan. Dus wilt u met een gerust hart uw betalingen blijven doen en ontvangen, dan is het zeker de moeite waard om daarvoor eens bij elkaar te komen. Al is het maar om een beter beeld te krijgen van wat er voor u moet gebeuren.

Neem contact op met mijn collega Jan Klop om te kijken wat de komende veranderingen voor u betekenen en welke actie nodig is. Zo blijft u met een gerust hart zaken doen en betalen.

– Jan Mudde