Overig

Bedrijfsruimte op een toplocatie tussen wateren en wegen

785
Bedrijfsruimte op een toplocatie tussen wateren en wegen

Aan de rand van Hendrik-Ido-Ambacht ontwikkelt ABB in samenwerking met Stemar het project Businesspark aan de Noord. Het bedrijventerrein biedt bouwkavels op een zichtbare, centraal gelegen locatie aan het water. Hier komen werken, wegen en wateren samen. Waardoor het voor veel ondernemers een aantrekkelijke vestigingslocatie is. In het bijzonder voor watergebonden en watergerelateerde bedrijven. Immers, zoveel kades zijn er niet meer beschikbaar in de regio.

Prominent
Volgens Jan Dekker, directeur ABB Ontwikkeling, vormt de locatie een uitkomst voor maritieme bedrijven die zich op een goed te bereiken locatie willen vestigen. “Het totale terrein beslaat 6,5 hectare en er is een kade van zo’n 500 meter. Bedrijven die water nodig hebben, kunnen zich vestigen aan de waterzijde. De waterdiepte voor de kade bedraagt NAP –2 m tot NAP –3 m en het is toegestaan schepen tot maximaal 35 meter breedte permanent aan de kade te leggen. Maar er is ook een landzijde aan de weg, voor degenen die niet watergebonden zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan bedrijven die niet per sé een plek aan de kade hoeven te hebben, maar zo nu en dan wel gebruik zouden willen maken van de faciliteiten van de buurman. Zo’n samenwerking versterkt de kracht van maritiem Drechtsteden. En het komt de functionaliteit van Businesspark aan de Noord ten goede.”

Uitstekende verbindingsmogelijkheden
Aan de noordzijde van het terrein worden drie kleinschalige kantoorgebouwen gerealiseerd met daarachter bedrijfsunits. De bereikbaarheid van het gehele terrein is uitmuntend. “Er is een goede aansluiting op de A15 en de A16, waardoor de verbindingsmogelijkheden met Duitsland, Europoort en België uitstekend zijn. Tevens grenst het bedrijventerrein aan de rivier De Noord en de Rietbaan,” aldus Marcel Boereboom, projectmanager ABB.

Een voordeel is ook dat de waterbushalte bij de brug over De Noord op korte termijn een stukje zal opschuiven en gehersitueerd wordt naar een centraal punt tussen de bedrijven. “Voor medewerkers die niet met de auto reizen, is dit een groot voordeel. Het geeft een extra dimensie aan de bereikbaarheid.” Op Businesspark aan de Noord mogen zich bedrijven van milieuklasse B en C vestigen, dus zowel de lichte als zwaardere industrie.

Perfecte ligging
De ontsluitingsweg Noordeinde is aangelegd, de voormalige sleephelling gedempt en het terrein gesaneerd. Dekker: “De grond is bouwrijp, voor geïnteresseerde bedrijven kan het snel gaan. We verkopen de grond en zorgen voor de realisatie van de gewenste bebouwing en ook voor de benodigde vergunningen voor het pand. De grootte van een kavel bespreken we met de klant. Het is maar net waar een bedrijf behoefte aan heeft. Alles is maatwerk.” Eén ding staat vast: wie Businesspark aan de Noord kiest als uitvalsbasis, onderneemt op het knooppunt van bedrijvigheid op een perfecte ligging.”