Overig

Biologische wijnbouw

848

Onze jarenlange ervaring en de goede contacten met kleinere wijnboeren zorgen ervoor dat wij al meer dan 30 jaar exclusieve wijnen importeren vanuit de gehele wereld. Kwaliteitswijnen uit Zuid-Afrika, Argentinië en Chili, of uit traditionele landen zoals Frankrijk, Spanje en Italië. U vindt ze allemaal in ons assortiment.

Mijn eerste column gaat over biologische wijnbouw als symbool voor duurzaamheid van kwaliteitswijnen. Begin 1960 vond in de wijnbouw de groene revolutie plaats. De moderne ontwikkelingen – met zijn hoog rendement opbrengsten van druiven, verhoogde bemesting met synthetische en chemische synthetische gewasbeschermingsmiddelen – deed bepaalde wijnbouwers toch besluiten om zich toe te leggen op een meer ecologisch georiënteerde benadering. En dit eigenlijk tegen de trend in. Die tijd markeert het ontstaan van de moderne bio-organische wijnbouw. Het belangrijkste punt van biologische wijnbouw is de monocultuur (op hetzelfde stuk grond altijd hetzelfde gewas) van de wijngaard te transformeren tot een mengcultuur. Dit door het bevorderen van biodiversiteit en het toepassen van natuurlijke alternatieven tegen plagen en ziekten van wijnstokken en druiven, dit om duurzaamheid in de hand te werken.

De familie Cuisset van het wijnhuis Grinou in de wijnregio Bergerac behoort tot de pioniers van het eerste uur op het gebied van biologische wijnbouw. De aandacht voor het natuurlijk leven in de wijngaard en het bevorderen van biodiversiteit is van het begin al de filosofische handelswijze van Guy Cuisset. Hij was een van de pioniers die in nauwe samenwerking met andere organisaties de biologische wijnbouw verfijnde,. Deze visie en het streven naar duurzame kwaliteitswijnen sprak VHC-Kreko vanaf het begin aan en dit resulteert in een samenwerking van ruim 30 jaar! De reputatie van de kwaliteitswijnen van Grinou ‘Terroir Grinou Reserve’ is gebaseerd op de geweldige combinatie van klimaat, bodem, druivenrassen en de knowhow van vader Guy en zoon Julien Cuisset, gediplomeerd oenoloog.

Heeft u vragen over deze column? Bent u benieuwd hoe de ‘Terroir Grinou’ proeft? Neem dan gerust contact met mij op of kom eens langs op de wijnafdeling van de VHC Kreko-Groep in Moerdijk.