Overig

Burgemeester Jac Klijs: ‘Alle bedrijven aangesloten op CBIS alertering’

775

Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk windt er geen doekjes om. Hij wil samen met het bedrijfsleven op Zeehaven- en Industrieterrein Moerdijk doorpakken met het alerteringsysteem CBIS. “Van onze kant gaan we het komend half jaar een tandje bijzetten om CBIS beter op de kaart te zetten. Van de bedrijven verwacht ik dat ze zich massaal aansluiten op het systeem. Wat mij betreft is CBIS voor elk bedrijf op Moerdijk een must.”

CBIS staat voor Calamiteiten BHV Informatie Systeem en is een van de resultaten van het Actieprogramma Moerdijk Veilig. “Zeg maar één van de quick wins”, aldus Klijs. “Ruim een jaar nadat we het actieprogramma presenteerden, was CBIS al een feit. Dat hebben we te danken aan de voortvarende inzet van alle betrokken partners zoals de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en Havenschap Moerdijk. Ook als gemeente hebben we in het systeem geïnvesteerd. Maar zeker zo belangrijk was en is de betrokkenheid van het bedrijfsleven op Moerdijk. Diverse bedrijven zijn betrokken geweest bij de pilotfase.”

CBIS is vorig jaar december, tijdens de tweede Veiligheidstop Moerdijk, officieel ten doop gehouden en is vanaf dat moment verder uitgerold. Op dit moment zijn enkele tientallen bedrijven aangesloten. Klijs: “Dat is te weinig. Blijkbaar hebben we de noodzaak van CBIS nog onvoldoende tussen de ogen en oren gekregen.”

Verantwoordelijkheid nemen
Klijs benadrukt het belang van CBIS. “Aan het systeem zitten eenvoudig gezegd twee kanten: zenden en ontvangen. Ofwel, van bedrijven voor bedrijven. De zender is het bedrijf waar zich een calamiteit voordoet. Dankzij CBIS weten de omliggende bedrijven binnen de kortste keren wat er aan de hand is en hoe zij moeten handelen. Die bedrijven zijn de ontvangers. Het is een misverstand om te denken dat alleen bedrijven die potentieel risico veroorzaken, op CBIS moeten zijn aangesloten. De BRZO-bedrijven bijvoorbeeld. Die zijn inderdaad allemaal aangesloten, dus dat is prima. Maar daar hebben we niets aan, wanneer de ontvangers nog niet meedoen. Die missen dan de communicatie om te kunnen bepalen hoe zij de veiligheid van hun werknemers kunnen waarborgen. En dat moet je als werkgevers eigenlijk niet eens willen. Ik zou tegen alle bedrijven willen zeggen: ‘op Moerdijk hoort CBIS bij goed werkgeverschap’.”

Ook voor de zenders heeft de burgemeester een boodschap: “Maak gebruik van CBIS wanneer zich een incident voordoet. Je aansluiten is natuurlijk mooi, maar dan moet je het systeem ook echt inzetten. Het gaat om verantwoordelijkheid nemen.”

De kracht van CBIS
Vorig jaar was CBIS genomineerd voor de Don Berghuijs Award, een prijs waarmee innovaties op het gebied van veiligheid in de schijnwerpers worden gezet. “Dat zegt eigenlijk al genoeg. CBIS is echt uniek. In Moerdijk hebben we de primeur en kunnen we laten zien dat het werkt. Vervolgens zal het systeem ook elders in Midden- en West-Brabant worden uitgerold. En ik voorspel dat over enkele jaren heel Nederland er gebruik van maakt. Op dat moment hebben we hier in Moerdijk ook een variant in werking voor onze inwoners. Want dat is natuurlijk ook de kracht van CBIS. Van deze communicatietool voor bedrijven gaan we straks allemaal profiteren. Ik heb het al vaker gezegd: 100% veiligheid kunnen we niet garanderen. Maar we kunnen ons wel maximaal inspannen om zowel de veiligheid als de communicatie steeds verder te verbeteren. CBIS vervult daarin een essentiële rol.”

Goed nieuws
De burgemeester heeft goed nieuws voor de huidige en toekomstige CBIS gebruikers. “Die hoeven het eerste jaar niets te betalen voor hun licentie om gebruik te maken van de e-learning module waarmee het systeem is uitgerust. Tel dat op bij de gratis aanschaf, en je betaalt dus helemaal niets als bedrijf om de veiligheid op Moerdijk een stevige duw in de goede richting te geven. Ook na dat eerste jaar is zo’n module trouwens een tientjeskwestie. Dat is veel veiligheid voor heel weinig geld. Daarnaast blijft Centric, het bedrijf dat CBIS heeft ontwikkeld, het systeem verder optimaliseren. De jongste doorontwikkeling is zojuist afgerond. En we blijven natuurlijk testen en oefenen. Als het aan mij ligt, doen we dat met zoveel mogelijk deelnemers. Want ik vind eigenlijk dat bedrijven op Moerdijk geen enkele reden hebben om niet aangesloten te zijn op CBIS. Ik reken eind dit jaar op 100% deelname.”